SKÅNSKA MATHANTVERKARE i Nordväst Skåne med bl.a. Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga

Vi har sedan starten 2002 besökt mathantverkare i Skåne för att koppla samman producenter och konsumenter
och här ger vi tips om besök hos dem

Billeberga Stenugnsbageri

Övertogs av Maria och Andrew Everton 2011 och hette då Hedins. De är utbildade inom ekonomi och marknadsföring. Andrew från Nya Zealand och Maria från Billeberga. Hon omskolade sig till bagare och konditor och Andrew gick som lärling hos Hedins. De levererar bröd, bullar och tårtor till omkring-liggande butiker, företag, caféer och restauranger. Vill du som privat-person beställa något går det bra att kontakta dem. De finns i Billeberga mån. o tis. kl. 06-14; ons. stängt; tor. och fre. kl. 06-14 lör. kl. 08-11; sön. stängt www.billebergabageri.se/

Bjärefågel

Ägs av två vanliga bonnapågar Ingemansson. Vid vårt besök berättade den ene Per-Olof om deras idé att föda upp kvalitets-kyckling s.k. majskyckling. De började verksamheten 1997 och har kontrakt med många små uppfödare i Skåne och Halland som föder upp kyckling enligt devisen, gott om plats, fri tillgång till foder och vatten, fodret är utan tillsatser av antibiotika, majsen odlas lokalt och GMO-fritt foder är en självklarhet. Här kan du se var du kan köpa Bjärefågels Majskyckling:
https://www.bjarefagel.se/

Bjärhus Gårdsbutik

Här finns färskt ekologiskt kött av nöt och lamm från den egna gården eller gårdar i närheten samt ekolog-isk gris från Rosersbergs gård i Ekeby. De har ett brett utbud av egna KRAV-grönsaker och ett stort sortiment av andra ekoprodukter. Mat står för omsorg för miljö, djur och människor i kombination med tradition och mathantverk. Vid vårt besök avslutade vi med en god lammgryta med produkter från gården. De finns utanför Perstorp med öppet tor. & fre. kl. 10-18; lör. kl. 10-13.
https://bjarhusgardsbutik.se/

Bäckdalens Handelsträdgård

Anders och Margaretha höll öppet hus för sina kunder och Slowfoodare i sin trädgård och växthus. Temat för dagen var örter och de bjöd på örtrik sallad och en örtkaka. I de charmiga växthusen hittar du färska örtkryddor, olika tomatsorter, gurka, paprika, aubergine och exotiska peppar/chilifrukter samt sallatskott och ätbara blommor. Allt är ekologisk odlat. Här finns Café Orangeriet och intill växthusen finner du även Baksidan – en lummig trädgård att njuta i. De finns i Hallavara, utanför Båstad. Ta kontakt för att se deras sortiment och öppettider.
https://basilika.nu/

Flädergården i Täppehusen

På gården lever Pia och Magnus tillsammans med sina djur. De föder upp Linderödssvin, ankor, kaniner, duvor, höns, vaktel och kalkoner. Mångfald, frihet och omvårdnad präglar djuren på gården. Här har djuren det bra. Äkta Ren och Rättvis mat är orden som leder dem i sitt arbete. Vid vårt besök fick vi en guidad tur och träffade alla djuren därefter provsmakade vi av bl.a. deras goda korvar. Läs mer om deras sortiment på hemsidan. Gården ligger i Täppeshusen utanför Viken.Gårdsbutiken har öppet tor. kl. 15-18 & lör. kl. 10-15
www.fladergardenitappeshusen.se/

Kajs fisk & rökeri

Kaj har rökt fisk sedan 1988. Allt enligt gammal tradition i vedeldade rökugnar med al och alspån. Idag driver sonen Stefan rökeriet och en gårdsbutik, på en av de få bevarade kaptensgårdarna på Bjärehalvön. Deras egen Mor Annas fisksås är ett gott tillbehör till den varmrökta laxen. Till storhelgerna har de gott om inlagd sill i butiken, som har lagts in med omsorg och kärlek efter gamla recept. Vi hade redan innan besöket ätit deras goda inläggningar under en lunch på Bäckdalens Handelsträdgård. De röker hela vintern/våren på beställning, så till varje fre. & lör. kan man göra beställningar om du hör av dig några dagar innan på 0431-365025.

www.kajsfiskrokeri.se/

Larsviken

Larsviken är ett familjeägt jordbruk i Stubbarp utanför Viken, som drivs av 6:e generationen jordbrukare. Här odlas potatis och grönsaker och på gården finns en gårdsbutik med egna och andra närproducenters produkter. De har en unik potatis-samling. Då en bonde utanför Bår-slöv ville ge upp sin unika potatis-samling köpte Larsviken ca 300 sorter. Idag uppgår antalet till 500. Inne i ett växthus kan en del av samlingen att beskådas i alfabetisk ordning. Under vårt besök fördjup-ade vi våra kunskaper i en av skåningens käraste rotfrukter, som bl.a. kallas jordpära, pära, pantålla, knuda. De finns på Lars Bengts Väg i Viken. Butiken är öppen ons. & fre. kl. 10-17; tor. kl. 10-18; lör. kl. 10-16

https://larsviken.se/

Lindegrens

Vi besökte Sinarpsdalen och Bjäre Rödkulla, där en av ägarna David Lindegren berättar om uppfödning och visar upp sitt ekologiska jord-bruk. Här betar kor av lantraserna fjällko och rödkulla och pickande höns. Familjen sysslar också med att stoppa korv, lufttorka skinka och hängmöra kött från nöt, lamm och gris. Du kan besöka butiken, fika eller äta lunch i Bistron samt vandra i den vackra dalen. Ledorden är god djurhållning och matkvalitet. Vi fick möjlighet att köpa med oss förstklassigt nötkött från den gamla rasen Rödkulla. Läs mer om dem och deras sortiment. De har öppet i butik ons.-fre. kl. 11-18 & lör. kl. 10-14; Bistro för fika & lunch ons.-lör. kl. 11-15 www.lindegrens.se/

Lottenlund Estate

Vingården som vuxit fram från idé till verklighet ligger i Allerum utanför Helsingborg. När vi besökte den var den under uppbyggnad, så vi väntade med vinprovning till våren 2023. Spännande med en vinbonde, som Tina Berthelsen som tror och satsar på Kulinarisk turism och bidra till den biologiska mångfalden också genom en egen biodling, som startade samtidigt som de första vinstockarna planterades. En äppellund med över 200 äppelträd och en 600 kvm stor kulinarisk köksträdgård har anlagts. Tina är Sommelierutbildad i WSET Level 3 och har redan fått ett antal priser för sina viner och i år fick hon Skånska Gastronomipriset för sina viner. Läs mer om besök, vinprovningar, smakupplevelser etc. på hemsidan.

www.lottenlundestate.se/sv

Kullalamm

Anna och Otto Ramsey startade med att ta över gården i Södåkra, ett par km från Skäret, av Ottos föräldrar. Här gjorde vi ett besök och höra Otto berätta om deras verksamhet. Förutom fårskötsel så startade de en gårdsbutik som snabbt fick många besökare och flyttade till Rut på Skäret, där de drev restaurang och butik där fram till våren 2018. Idag driver de ett ekologiskt lantbruk med fokus på naturbeten och betesmarksrestau-rering. På gården finns drygt 500 får och 30 Belted Galloway kor. På Naturum på Kullaberg hittar du deras ulliga produkter såsom fårskinn, garn, tovat och stickat. Där kan du också hälsa på deras fyrbenta vänner som betar längs Kullabergs sluttningar.

www.kullalamm.se/index.html

Kulla Must

Har tillverkat äpplemust i snart 100 år och var ett andelsmusteri för bygdens frukträdsinnehavare för att kunna tillvarata sin frukt. Denna tradition lever kvar, så privatper-soner kan lämna in överskottet från sina odlingar. Att tillvarata frukt är grunden till att musteriet finns till. De tar också hand om från äpplen från odlare och packerier, som inte anses vara duglig att säljas i butiker. Det som blir över när de pressat äpplena i musteriet omvandlas till biogas hos den lokala biogasanlägg-ningen. De finns i Mjöhult och har öppet i butik, fikeri & inlämning

ons. & tor. kl. 12-17; lör. & sön. kl. 10-15; fredagar stängt.

https://kullamust.se/

Kullasparris

Kullasparris odlar ekologisk grön sparris och frilandsgrönsaker samt erbjuder boende och sparrissafari med anknytning till gårdens odlingar av sparris och grönsaker. Vi besökte gården och fick en guidad tur som avslutades med att vi fick njuta av en fantastisk sparrissoppa Försäljning av produkter sker via Reko-ringen. Under sparrissäsongen i maj – juni har de öppet fre. och lör. kl. 10-17 på gården (tom 16 juni). All Kullasparris är brytskördad vilket innebär att den knäcks av precis där den övergår från att vara fibrig till att vara mjäll och fin. Odlingen är ekologisk och KRAV-certifierad.
www.kullasparris.se/

Sigvard Månsgård

En ekologiskt certifierad gård som bedriver lammuppfödning och växtodling. Djuren får vandra fritt på gårdens ägor stora delar av året och fodras främst med ekologiskt foder från gårdens marker. De samarbetar sedan med ett småskaligt svenskt slakteri som tar väl hand om djuren inför slakt och styckning. Därefter sker tillredning på gården, som kvalitetsäkras av gårdens ägare, innovatör och köksmästare Mina Kandi. I gårdsbutiken säljs lammkött, lammkorvar, ägg från frigående höns, gården honung, hembakat bröd, lammskinn etc. Gården ligger utanför Åstorp. Öppet fre. kl. 14-18 & lör. kl. 10-14
https://sigvardmansgard.se/

Vikentomater

Mats Olofsson, som tog över föräldrarnas företag 1996. Han bestämde sig tidigt för att utveckla sortimentet som idag omfattar ca 100 olika sorters tomater. Mats och hans fru Susanne har utvecklat företaget från ett odlingsföretag till ett uppskattat besöksmål. Stommen i utbudet är de egna tomaterna samt andra grönsaker och bär från sin odling. Gårdsbutiken och eventverksamheten är mycket uppskattade. Även Café och Bistro har utvecklats för varje år och har fullständiga rättigheter att servera alkohol. Idag omfattar sortimentet också närodlade grönsaker och produkter från lokala företag. 2021 utsågs Vikentomater till Årets klimatbonde och verksamheten är klimatcertifierad. Se öppettider och event:
https://vikentomater.se/

Zoegas Kaffe

Ett av våra första besök var ett studiebesök på Zoégas kaffe i Helsingborg. Vi fick en guidad rund-tur i kaffeproduktionen och en bild-visning i föreläsningssalen. Zoégas grundades av Carlos och Maria Zoéga 1886. Kärleken och passionen för riktigt gott mörkrostat kaffe fick dem att ta beslutet att flytta till Helsingborg och satsa på kaffehandel. De tyckte att detta kaffe smakade godare än annat som fanns på marknaden då. Doften av nyrostat kaffe sprider sig fortfar-ande som ett signum när du kommer norrifrån in till Helsingborg. Zoégas kaffebutik har funnits i city i mer än 100 år. Öppet mån.-fre. kl. 8-18; lör. & sön.kl.9-18.

www.cafe1886.se/

Rulla till toppen