Ramslök

med recept – Pesto eller Ramslökspaj

 

Skogens vitlöksdoftande primör ramslöken har en kort och intensiv säsong. Redan i april börjar de gröna liljekonvalj liknande bladen att titta fram för att någon dryg månad senare börja blomma med vita stjärnformade blommor.
Ramslöken är finkrogarnas favorit, eftersom den är en av de tidiga primörerna som går att skörda och en sällsynt delikatess. Ramslöken växer nämligen inte vilt i hela landet utan hittas främst i södra delarna av landet i Skåne på Öland och Gotland. Vill du plocka så leta i fuktig och skuggig skogs- och ängsmark. Där breder den ut sig i vackert gröna i stora bestånd. När du närmar sig bladen känner du oftast en tydlig doft av lök och kallas därför skogens vitlök. 
Hela växten är ätlig

Ramslök är släkt med både gräslök och vitlök. Vanligast är att man plockar bladen, de tidigaste är godast, och använder dem istället för gräslök i maten. Hela växten är ätlig, blommorna vackra i en sallad och när de tappar sina kronblad kan du plocka ramslökens frökapslar och lägga in dem som ramslökskapris.

Äts bäst rå
Bladen kan ätas råa eller tillagade. Om du vill använda bladen i en varm rätt, så tillsätt dem strax före servering eftersom de annars tappar mycket smak. Ramslökens arom sitter framför allt i växtsaften. Du vinner på att finhacka eller mixa dem när du använder dem i färska i sallader, dressingar och kalla röror.

Laga med ramslök
Komma du över större mängder ramslök är pesto ett utmärkt sätt använda den på. Detta kan du frysa i glasburkar och ta fram. Smör med hackad ramslök ger god smak på biffen eller på nykokta grönsaker.

Fakta om ramslök
– I vissa län är ramslöken fridlyst, så ta reda på vad som gäller där du vill plocka dem.

-Till utseendet kan de gröna bladen förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Är du osäker, så gnugga bladet och dofta. Om du känner en tydlig lökdoft då är     det ramslök.

– Ramslöken blandas ibland felaktigt ihop med skogslök. På Gotland kallas den kajplök men liknar inte ramslöken utan mer salladslöken men mycket   tunnare och är en vildväxande släkting till ramslöken.

– Om du inte kan plocka vilt går det bra att köpa färdiga plantor eller lökar för egen plantering.

– På engelska kallas ramslök för wild garlic, ramson, eller wild leek.

Rulla till toppen