Matmarknader i Skåne

Reko-ringar i Skåne

REKO är lokal mat och en förkortning av rejäl konsumtion, men REKO betyder också schysst, trevligt och rättvist. I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper. I gruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg. Det är inte ett krav att vara medlem i gruppen på Facebook för att handla genom i Reko-ring, huvudsaken är att affären är uppgjord i förväg.

https://hushallningssallskapet.se/tjanster/landsbygd/reko/

Reko-ringen Båstad –
https://www.facebook.com/groups/476034703578535/?locale=sv_SE

Reko-ringen Ängelholm – https://www.facebook.com/groups/rekoangelholm/?locale=sv_SEReko-ring

Helsingborg – https://m.facebook.com/groups/593777857780107/

Reko-ring Lund – https://www.facebook.com/groups/652752628264300/?locale=sv_SE

Reko-ring Malmö – https://www.facebook.com/groups/REKOMalmo/?locale=sv_SE

Reko-ring Simrishamn – https://www.facebook.com/groups/rekosimrishamn/?locale=sv_SE

Reko-ring Ystad – www.facebook.com/groups/rekoringystad/?locale=sv_SE

Reko-ring Tomelilla – https://www.facebook.com/groups/274108874013014/

Reko-ring Höör – https://www.facebook.com/groups/REKOringhoor/?locale=sv_SE

Reko-ring Hörby –  https://www.facebook.com/groups/476146223123454/?locale=sv_SE

Reko-ring Hässleholm – https://www.facebook.com/groups/1884838315168905/

Reko-ring Kristianstad – https://www.facebook.com/groups/171195890230883/

Reko-ring Östra Göinge – https://www.facebook.com/groups/2439327099512744/?locale=sv_SE

Bondens egen marknad på Drottningtorget i Malmö

Här handlar du småskaligt, närproducerat och av högsta kvalitet och kan botanisera bland säsongens primörer och andra läckerheter från bönder runt om i Skåne där vissa produkter är säsongsberoende och endast finns under en kortare period. Marknadsdagar 2024
Öppettider kl. 9-13

Påskmarknad lör 23/3; Vårmarknad Tre lördagar i rad: 18/5, 25/5, 1/6, 8/6

Höstmarknad Sju lördagar i rad: 24/8, 31/8, 7/9, 14/9, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10; Julmarknad Lör 14/12

https://bondensegen.com/malmo-drottningtorget/

Folkets Matmarknad på Lokstallarna i Malmö

Folkets Matmarknad varje söndag kl. 11.30-15.30 på matverkstaden i lokstallarna, 51 Bulltoftavägen, Malmö.

Alla producenter odlar obesprutat/ekologiskt. Här säljs även hantverksprodukter Ibland med musik och loppis. Betalning med kontanter, eftersom alla pengar går direkt till producenterna. De startade marknaden för det fanns bönder som inte kunde sälja till stora grossister utan vill sälja direkt till oss konsumenter med justa priser till oss som vill har bra och nyttig mat utan mellanhänder.
https://www.matverkstaden.se

Matrundan på Österlen

Varje år under Kristi Himmelsfärdshelgen bjuds vi på fyra dagars mat-upplevelser runt om på Österlen. I år är Matrundan 9 – 12 maj 2024. Program kommer framöver.
https://www.matrundan.se/

Skånes Matfestival i Kristianstad 1 juni

Sedan 2014 har Skånes Matfestival förenat små och stora mat- och dryckesproducenter som tillsammans vill lyfta fram lokala råvaror och smaker, hantverket bakom olika typer av produkter samt bidra med matinspiration. I år firar de 10 år och att komma in på festivalområdet under dagtid för att köpa och prova smakliga produkter från utställarna är gratis men vill du däremot delta och test Smakgatan behöver du köpa biljetter i förväg. Smakgatans menyer kommer att presenteras den första veckan i maj då allt är i säsongens smaker.
www.skanesmatfestival.se/

Skördetid på Österlen

30 dagars hyllning av hela Österlens fantastiska mångfald i höstskrud under tiden mitten av september– mitten av oktober med drygt 500 kreativa och engagerade medlemmar – Genväg Österlen, Kiviks Musteri, Kiviks Turism, Kåseberga Företagarförening, Matrundan Österlen, Rekoringen, SeÖsterlen, Simrishamns Köpmannaförening, Äppelriket och ÖsterlenSyd – med härliga event, utställningar, konserter, höstmenyer, konstutställningar, prova-på-aktiviteter och mycket mer. Arbetet med att genomföra Skördetid på Österlen 2024 har redan påbörjats och information kommer.
https://skordetidosterlen.se/

EKO-september

Den 1 september drar kampanjen EKO-september igång för sjätte året i rad! EKO-september är en återkommande kampanj för ekologisk mat och dryck. Det är 30 dagar med fokus på vinsterna med att välja ekologiskt och KRAV- märkt. Bakom EKO-september står Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges Konsumenter och KRAV.

EKO-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat. Information kommer senare för 2024.
https://heltenkelteko.se/

Mikaeli marknad

Mat, musik och lantlig folkfest en sen söndag i september kl. 10.00–17.00

Årets stora höstmarknad på Fredriksdal är ännu ej fastställd utan information kommer. Här kan du bland annat smaka på höstens och världens läckerheter, hoppa i halmen, prova på ullhantverk, köpa frukt och grönt från årets skörd samt njuta av marknadsmyller med hantverk, fest och firande. https://fredriksdal.se/

Söderåsens matmarknad

Söderåsens matmarknad är alltid första söndagen i oktober kl 10-15, på Skäralids Camping och Vandrarhem vid

Söderåsens nationalpark. Här möts besökarna av lokalt producerat mathantverk av högsta kvalitet.Marknaden består av ett 30-tal utställare. Mat och fika säljs av flera utställare. De har ett stort serveringstält i bortre änden av marknaden, där du kan slå dig ner med din köpta fika eller lunch, eller bara vila benen en stund.
https://www.smakerfransoderasen.se/matmarknad/

Matmarknader på Bjäre

Här kan du framöver läsa om vad som händer på Bjäre 2024 när det gäller bl.a. Skördefest, Pärans Dag och Primörgille. https://www.bastadbjaregourmet.se/

Vi fyller på med mer efterhand och om du har tips är du välkommen att skicka in till oss i Convivium Scania – Slow Food Skåne.
slowfood@telia.com
eller använd formulär: Tips

Dryckesmarknader 

Vinfestivalen ”Smaka svenska viner”

Den 8:e festivalen är 26 och 27 juli 2024. Cirka 2200 biljetter finns till förbokning redan nu

Sommaren 2024 bjuder åter igen in till en fantastisk vinfestival med cirka 2200 besökare och 10-12 vingårdar som låter oss provsmaka över 40 olika svenska viner. Passa på att smaka på svenska viner: vitt, rött, rosé, orange och mousserande vitt och rosé på Skepparps Vingård strax norr om Kivik. Läs mer när programmet presenteras.
https://vinfestivalosterlen.se/

Vi fyller på med flera om du har tips är du välkommen att skicka in till oss i Convivium Scania – Slow Food Skåne.
slowfood@telia.com
eller använd formulär: Tips

Saluhallar

Malmö Saluhall hittar du på Gibraltargatan 6 med öppettider mån-tor kl. 11-20; fre kl. 11-21Lör o sön kl. 11-17

https://www.malmosaluhall.se/

Lunds Saluhallen hittar du på Mårtenstorget med öppettider för butikerna vardagar kl. 10-18; lör kl. 10-15

https://lundssaluhall.se/

Nyhet i Helsingborg

Bjärhus gårdsbutik i Klippan öppnar en filial på Nedre Långvinkelsgatan 22-24. De planerar att skapa en saluhallskänsla i det gamla spannmålsmagasinet med försäljning av kött, chark och grönsaker och hoppas på att kunna öppna en servering framöver. Fram tills lokalen är helt i ordning kommer de att hålla öppet precis utanför lokalen i form av en marknad fre kl. 10-18 och lör kl. 10-13.
https://magasinetbjarhus.se/

Rulla till toppen