Internationella nätverk

Nästan alla årets dagar kan du hitta ett Slow Food-event som äger rum någonstans i världen – med vårt aktiva nätverk som organiserar evenemang för att främja god, ren och rättvis mat, och fira lokala produkter och traditioner. Slow Food anordnar ett antal stora internationella sammankomster som samlar vårt nätverk från hela världen för att dela kunskap och erfarenheter. Dessa ingår:

Slow Foods Internationella kongress

Ett nyckelögonblick i rörelsens liv, som anger våra planer, mål och strategi på internationell nivå. Den 16 juli 2022 stod Slow Food värd för sin 8:e internationella kongress i Pollenzo, Italien. Detta historiska datum för organisationen markerar en ny fas av förändring och förnyelse, med valet av en ny styrelse ledd av en ny president, Edward Mukiibi. Han tar över efter Carlo Petrini, som grundade rörelsen. Edward föddes 1986 i Uganda i en bondfamilj samma år som Slow Food-rörelsen föddes vid Spanska trappan i Rom i protest mot öppnandet av McDonald’s. Han är ursprungligen från Kisoga i Ugandas Mukono-distrikt, Mukiibis berättelse är rotad i hans familjs gård. Idag skriver han historia med sin utnämning som president för Slow Food, och ser fram emot att forma framtidens jordbrukskulturer.

Han är agronom med en kandidatexamen i jordbruk och markanvändning från Makerere University i Kampala (Uganda) samt en Master of Gastronomy från University of Gastronomic Sciences i Pollenzo.

Terra Madre Salone del Gusto

Eventet hålls vartannat år i Turin, Italien. Terra Madre Salone del Gusto är det största internationella evenemanget tillägnat god, ren och rättvis mat och matpolitik. Här kommer vi att mötas för att forma framtiden för mat genom konferenser, workshops och en stor internationell marknad. Mer än 3000 bönder, kockar och mataktivister från 150 länder kommer att samlas i Turin, Italien 22-26 september 2022 på Terra Madre Salone del Gusto i Parco Dora, Turin, Italien.

Tio skäl att inte missa eventet
1. Den internationella marknaden

Marknaden är hjärtat av Terra Madre Salone del Gusto, en mötesplats för mer än 600 producenter från hela världen, där besökare upptäcker den extraordinära gastronomiska mångfalden på varje kontinent, från första hand, på ett och samma ställe. Våra utställare är inte bara köpmän, utan ambassadörer för god, ren och rättvis mat och internationella Slow Food-kampanjer; genom sitt outtröttliga arbete försvarar de biologisk mångfald, främjar ekologiskt vänliga jordbruksmetoder, skyddar markens bördighet, respekterar djurens välbefinnande, minskar användningen av syntetiska kemikalier och avvisar GMO. Kort sagt, de är levande exempel på förnyelse.

2. Konferenser

Där läkare, författare, filosofer, arkitekter och professorer försöker definiera kopplingarna mellan regenerering och livsmedelssystemet, och utforska de potentiella svaren på klimatet, ekologiska och sociala nödsituationer vi står inför. Du, jag, vi: att göra skillnad tillsammans är en konferens för att utforska hur medborgare i världen kan återställa värdet till matsystemet genom sina dagliga val, mata världen på ett hälsosamt sätt och befria oss från ett giftigt system som uteslutande tänker på vad gäller vinstmarginaler. Talare: Raj Patel – ekonom och matpolitisk forskare; Rupa Marya – läkare vid University of California och promotor för djupmedicin; Michael Moss – författare till Salt Sugar Fat: Hur matjättarna fångat oss med sin mat Corinna Hawkes – professor och direktör vid Center for Food Policy vid City, University of London.

3. Bröd, spannmål och mjöl som symbol för social förnyelse

I ett utrymme dedikerat till biologisk mångfald kommer våra besökare att hitta ett brett utbud av bröd och alla spannmål som används för att göra dem: vete, majsmjöl, kassava, råg, bulgur, hirs, samt en rad olika verktyg som används för att förvandla dem till bröd: eftersom mångfald inte är vegetabiliska sorter och färdiga produkter, utan de kulturer som producerar dem och bevarar dem, samt verktygen som används för att fräsa, rulla och baka. Det finns en djupare mening i att prata om de produkter vi gör av spannmål, från bröd till couscous, tapioka och injera, i den mån de symboliserar rätten till maten i sig. Alla har inte garanterat tillgång till spannmål och strävan efter förändring är en kraftfull symbol för social förnyelse.

4. Den pedagogiska trädgården

Slow Food har alltid haft ett innovativt förhållningssätt till mat- och smakutbildning, baserat på att återuppväcka människors sinnen och träna dem att känna igen olika aspekter av vår mat, från jord till bord. Tillsammans med Turins botaniska trädgård förbereder Slow Food en mandalaformad grönsakslapp som också kommer att vara porten till utbildningsområdet, eftersom det representerar det bästa stället att lära människor om mat. I denna mandalaträdgård kan besökare hitta en synergisk trädgård, en stadsträdgård, en permakulturrabatt och i centrum en ätbar matskog!

5. Terra Madre Kitchen och Slow Food Coffee Coalition

På Terra Madre Kitchen kan besökare smaka på rätter från hela världen till frukost, lunch och middag, tillagade av Slow Food Cooks’ Alliance och andra kockar, medan ett speciellt utrymme är tillägnat Slow Food Coffee Coalition. Bredvid Terra Madre-köket låter ett interaktivt utrymme människor lära sig att salta ansjovis, hur man gör gnocchi, hur man jäser grönsaker hemma etc.

6. Smakverkstad: Latinamerikas vinpanorama

Taste Workshops är ett sätt att lära sig genom att prova, att bredda människors kunskap samtidigt som man stimulerar sinnena och lyssnar på berättelserna om människorna bakom produkterna. Denna workshop hyllar ett fascinerande förhållningssätt till vinframställning i Latinamerika som producerar högkvalitativa viner genom hållbart, organiskt och biodynamiskt jordbruk, med medlemmar av Slow Wine Coalition, det internationella nätverket som samlar huvudpersoner från vinvärlden, förenade i sin passion för gott, rent och rättvist vin.

7. Aktivismområde

Förespråkande och aktivism har varit en av grundpelarna i Slow Food-verksamheten sedan starten, och rörelsen försöker ständigt forma offentlig politik och uppmärksamma ämnen som nu tas på allvar av regeringar, särskilt när det gäller kopplingen mellan livsmedelsproduktion och miljön. I detta utrymme kommer människor att kunna upptäcka Slow Food-kampanjer om ämnen som spänner från pollinatörer till GMO-reglering. Besökare kommer också att bjudas in att delta i kreativa workshops som anordnas av Slow Food Youth Network.

8. Parco Dora Street Art Tour

Förnyelsen av evenemanget börjar från dess plats: Parco Dora, en stor park bortom Turins stadskärna på platsen för ett gammalt stålverk. Det är en kraftfull symbol för staden och för Terra Madre, som visar hur före detta industriområden kan förvandlas till grönområden, för människors och planetens bästa. Parco Dora Street Art är en uppslukande rundtur i väggmålningarna som pryder väggarna i detta postindustriella område, som börjar vid Sacro Volto-kyrkan och fortsätter genom den 400 000 kvadratmeter stora parkmarken och passerar där det fanns Fiat- och Michelinfabriker, industriella anläggningar som också producerade metallarbetet från Mole Antonelliana, Turins mest kända landmärke. Detta är ett gatukonstgalleri i ständig utveckling, där både lokala och internationella konstnärer ställer ut sina verk.

9. Middagsdatum: Kvinnliga kockar och pastavärlden

Detta middagsdatum är tillägnat Barbie-projektet av Pastificio Di Martino: en del av intäkterna från försäljningen av Barbie-pasta går till Food for Soul, en internationell ideell organisation som är dedikerad till att främja socialt ansvarsfulla åtgärder som förbättrar hälsan hos våra kroppar och vår planet. Bland de närvarande kockarna Cristina Bowerman, den enda kvinnliga kocken med 1 Michelin-stjärna i Rom.

10. Fika i köket

Kaffe är inte bara en dryck: det är en multifunktionell ingrediens i köket. Denna workshop kommer att ledas av en kulinarisk expert på Lavazza Training Center och besökare kan upptäcka hemligheterna bakom en komplett gastronomisk upplevelse som börjar med den komplexa kaffeblandningen av iTierra! från Kuba.

https://2022.terramadresalonedelgusto.com/

Slow Cheese

Detta event är tillägnad mjölk i alla dess former och hålls vartannat år i Bra, Italien.

”Tänk på djuren”: Detta tema genomgick fyra dagars möten, debatter, provningar och utbildningsaktiviteter under Cheese 2021, som hölls 17 – 20 september i Bra. Här samlades ostmakare, herdar, bönder, experter och representanter från andra organisationer för att diskutera relationen mellan människor och djur och mellan jordbruk och miljö.

”Ost är ett steg på en viktig resa, en som vi alla måste delta i så att vi kan uppmuntra konkreta alternativ till fabrikstillverkat, för att säkerställa en försoning mellan djuruppfödning och marken”, sade Marta Messa, koordinator för Slow Food Europa. Och tillade: ”Hoten som klimatförändringarna och uppkomsten av zoonotiska sjukdomar dvs. infektioner som på ett naturligt sätt kan spridas mellan djur och människor. Dessa är nära kopplade till intensiv djuruppfödning, en av de främsta växthusgaserna. Vi måste börja att lyssna på producenterna och föra dialog med institutioner för att säkerställa en verklig övergång till ett hållbart och integrerat livsmedelssystem. Vi arbetar för större respekt för djur och för antagandet av mer hållbara kostvanor baserade på mindre kött och mejeriprodukter, delvis tack vare främjandet av den biologiska mångfalden av baljväxter.”

Under de kommande tre åren kommer Slow Food:

1. Fortsätta att arbeta tillsammans med producenterna för att stödja metoder för djuruppfödning som motsvarar de naturliga behoven för varje ras och som respekterar deras välbefinnande, samt är mindre påverkande på miljön. Framför allt kommer Slow Food att publicera ett nytt positionsdokument om djurens välfärd, med fokus på ett integrerat förhållningssätt till djurens, miljöns och människors hälsa.

samarbeta aktivt i processen att revidera den djurskyddsstrategi som EU-kommissionen för närvarande genomför och som är ett av målen för Farm to Fork-strategin, genom deltagande i samråd och genom att bjuda in företrädare för EU-kommissionen till evenemang som Cheese, där dessa frågor är kärnan i debatten.

2. Främja klimatvänliga kostvanor, särskilt genom att förespråka konsumtion av alternativa, biologiska mångfaldsproteiner, såsom bönor och baljväxter.

3. Kartlägga andra grupper som arbetar för att främja och bevara baljväxter i Europa inom och utanför sitt nätverk för att utforska och stärka samarbeten. Slow Food kommer att fokusera på att utföra sådant arbete i Tyskland, Nederländerna, Polen och Lettland 2022, och utöka sin omfattning till Balkan och den iberiska halvön under de följande åren.

4. Fortsätt samarbeta med Meatless Monday och Let it Bean! initiativ, som involverar cirka fem europeiska kommuner varje år, med huvudmålet att uppmuntra konsumtion av baljväxter som ett klimatvänligt livsmedel.

5. Fortsätt pressa producenter att anta agroekologiska metoder som, till skillnad från konventionellt jordbruk, bygger på att bevara ett väsentligt genetiskt arv som kan anpassa sig till olika miljöer och fungera som en resurs för att bekämpa nya sjukdomar och anpassa sig till nya miljöförhållanden skapade av klimatförändringar.

https://cheese.slowfood.it/en/

Slow Fish – ett vartannat år event tillägnat hållbart fiske och hantverksfiske, som hålls i Genua, Italien.

2021 var temat – Vattnets Kretslopp

Slow Fish har alltid blickat mot haven och oceanerna. Men livet i haven och deras hälsa, har en stark inverkan på våra egna liv på denna planet. Och samtidigt påverkas de starkt av oss. Tänk på det inflytande som haven har på klimatet, eller hur mänskligt beteende kan skada deras ekosystem. Haven är otroligt rika på biologisk mångfald. Utöver de 200 000 fiskarter vi hittills har katalogiserat – och det kan finnas miljontals fler – finns valar, sälar, blötdjur, svampar, alger och koraller, ända ner till minsta djurplankton och växtplankton, som alla lever i komplexa ekosystem som ännu inte är så väl utforskade.

https://slowfish.slowfood.it/en/

Indigenous Terra Madre – möten för representanter för ursprungsbefolkningen och livsmedelsproducenter från hela världen. Första gången i Sverige 2011. Indigenous Terra Madre (ITM)-evenemang är globala eller regionala urbefolkningsledda möten som hålls inom inhemska territorier. Dessa evenemang representerar viktiga ögonblick för ITM-medlemmar att träffas, debattera, utbyta kunskap och livsmedelsprodukter samt för att öka medvetenheten bland regeringar och det civila samhället om ursprungsbefolkningens frågor. När samhällen möts blir evenemangen en hyllning till mångfalden av matkulturer.

Slow Food anordnar också möten vartannat år som en del av Terra Madre och Salone del Gusto, där ITM-medlemmar kan debattera matsystemet, dess utmaningar och möjligheter samt utbyta bästa regler och öka medvetenheten. https://www.slowfood.com/our-network/indigenous/indigenous-terra-madre-event/

Slow Meat – en hyllning till hållbar och traditionell djurhållning som också är en uppmaning till bättre köttproduktion och konsumtionsmetoder. Hålls i Denver, USA. Slow Meat är en internationell kampanj som samlar olika människor för att vända flocken bort från tyranniet från ett överarbetat, hyperindustrialiserat livsmedelssystem. Slow Meat utbildar om felen hos billigt kött, exploatering av arbetskraft och boskap och den överdrivna konsumtionen av kött i USA. Kött är en central fråga, karakteristisk för de ohållbara och oetiska metoder som är en del av det industriella livsmedelssystemet. Genom att kämpa för bättre metoder för djurhållning och bättre konsumtionsmetoder skapar vi tillsammans en hälsosammare och lyckligare värld.

Bättre kött, mindre kött

En genomsnittlig invånare i USA äter 270,7 pund kött varje år, mer än dubbelt så mycket som det globala genomsnittet och ungefär fem gånger mer än vi gjorde för ett sekel sedan. Vår ökande efterfrågan på billigt kött har orsakat en motsvarande tillväxt i industriell produktion av kött och placerat maktkon-centrationen i händerna på ett fåtal stora företag. Dessa företag utnyttjar sina arbetare och boskap för att tillgodose marknadens efterfrågan på en stor mängd kött till en låg kostnad. Bestämmer vi oss för att äta ”bättre kött, mindre”, kan vi börja flytta bort makten från dessa företag och ge producenter som föder upp sina djur enligt högsta standard. Genom att äta medvetet och lokalt väljer du att stödja etiskt sunda och hållbara metoder samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. https://slowfoodusa.org/slow-meat/

Terra Madre Day – ett firande av lokal mat med evenemang på lokal nivå runt om i världen varje år den 10 december.

2021 på den 12:e Terra Madre-dagen var temat ”Back to the Roots: Food & Community” , som bjuder in oss alla att samlas runt bordet och dela en meningsfull måltid

Den 10 december och dagarna runt den, dela bilder och kommunicera dina upplevelser på alla dina sociala mediekanaler med hashtaggarna #TerraMadreDay och #SlowFood

https://www.slowfood.com/what-we-do/international-events/terra-madre-day/

Rulla till toppen