Recept

Pesto eller Ramslökspaj

Ramslökspaj

1 stor pajform eller 4 små

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
2 salladslökar
5 msk strimlad ramslök
3-4 ägg
1,5 dl gräddfil/crème fraiche
1,5 dl kaffegrädde/vispgrädde
50 g riven parmesanost
1 tsk paprikapulver, 
1 tsk balsamvinäger
1 msk herry/vermouth/torrt vitt vin
salt & svartpeppar

Gör så här

Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl i en matberedare eller för hand. Tillsätt därefter vattnet så du får en jämn deg. Smörj en form eller flera små och platta ut pajdegen jämt och tagga botten med en gaffel. Ställ den/de i frysen i ca 20-30 minuter. Under tiden blandar du alla ingredienser till fyllningen och smaksätter med paprikapulver, en skvätt sherry eller vermouth eller torrt vitt vin, lite balsamvinäger och salt och peppar. Låt blandning gärna stå en stund och mogna i kylen.

 

Sätt ugnen på 200° och när den är varm förgrädda pajskalet i ca 8-10 minuter i nedre delen av ugnen, så de får en svag ljusbrun färg. Innan jag förgräddar brukar jag ta lite aluminiumfolie runt kanten, så pajskalet inte sjunker ihop. Låt den/de därefter svalna innan du häller i fyllningen. Har du som jag på bilden ramslök och salladslök i pajen lägger du detta först i pajskalet innan du häller över fyllningen.

Rulla till toppen