stenbit

eller sjurygg

\"Stenbit\"

Sjurygg – Cyclopterus lumpus

Den heter sjurygg eftersom den har ryggar, som består av rader av benknutor utefter sidorna. Honan kallas för kvabbso och hannen stenbit. Fisken saknar fjäll. Färgen på ryggen är blågrå, sidorna ljusare och buken röd. Särskilt intensiv är färgen under lektiden. Ombildade bukfenor bildar en sugpropp på undersidan.

 

Stenbit är ganska vanlig utefter landets västkust och mindre allmän i Östersjön ända upp till Ångermanland. Det är en saltvattensfisk men klarar att leva i bräckt vatten. Under vinterhalvåret befinner sig fisken på djupare vatten ända ner till 300 meter men den drar upp på grundare vatten på våren för att leka. Här håller den till bland alger och stenar. Den är en dålig simmare och tillbringar stor del av tiden fastsugen på underlaget. Fisken leker i februari-mars på grunt vatten då honan producerar en äggboll som fästes i underlag. Honan lämnar därefter platsen och hannen vaktar äggen fram till kläckning vilket tar ungefär två månader.

 

De första åren håller de sig på grunt vatten, fastsugna på tång och sten. Man äter endast hannen dvs stenbiten medan man av honan tar vara på rommen. Denna vackert milt rosaskimrande rom läggs i tioprocentig saltlösning en timme och vispas sakta för att hinnorna ska släppa. Sen är den färdig att njutas på en råraka, blini eller toast. Den subtila havssmaken är fjärran från den trista infärgade burkvarianten, som går under namnet stenbitsrom. Låter kanske smarrigare än det korrekta namnet kvabbsorom.

\"Rom\"

Jan

Feb

Mars

April

Maj

Juni

Juli

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

  Stenbit Stenbit                  
Rulla till toppen