Om Slowfood

God – Ren – Rättvis mat för alla

Vi vill ha en värld där alla människor kan få tillgång till och njuta av mat som är bra för dem, bra för dem som odlar den och bra för planeten. Vi bygger vårt matkoncept på: god, ren och rättvis för alla

GOD
REN
RÄTTVIS

 

  • GOD: kvalitet, smakrik och hälsosam mat
  • REN: produktion som inte skadar miljön
  • RÄTTVIS: tillgängliga priser för konsumenter och rättvisa villkor och betalt för producenter

 

Vi är en global, ej kommersiell gräsrotsrörelse stödd av medlemmar, som startade 1989 för att motverka snabbmat och ett stressat levnadssätt. Ett världsomspännande nätverk som vill förändra sättet som mat produceras och konsumeras på.

Slow Foods nätverk involverar miljontals människor runt om i världen med Convivier, Communitys, skolor, sjukhus, institutioner och lokala myndigheter.

Vår organisation Internationellt

Slow Foods internationella huvudkontor ligger i Bra, Italien – staden i Piemonte där rörelsen föddes. Det är härifrån som Slow Food planerar och främjar utvecklingen av nätverket och projekt över hela världen.

Föreningen koordineras av ett internationellt råd och styrs av en exekutiv kommitté. Verkställande kommittén är det högsta institutionella styrande organet, med alla utnämningar för en fyraårsperiod.
Den 16 juli 2022 stod Slow Food värd för sin 8:e internationella kongress i Pollenzo, Italien. Detta historiska datum för organisationen markerar en ny fas av förändring och förnyelse, med valet av en ny styrelse ledd av en ny president, Edward Mukiibi. Han tar över efter Carlo Petrini, som grundade rörelsen. Edward föddes 1986 i Uganda i en bondfamilj samma år som Slow Food-rörelsen föddes vid Spanska trappan i Rom i protest mot öppnandet av McDonald’s. Han är ursprungligen från Kisoga i Ugandas Mukono-distrikt, Mukiibis berättelse är rotad i hans familjs gård. Idag skriver han historia med sin utnämning som president för Slow Food, och ser fram emot att forma framtidens jordbrukskulturer.
Han är agronom med en kandidatexamen i jordbruk och markanvändning från Makerere University i Kampala (Uganda) samt en Master of Gastronomy från University of Gastronomic Sciences i Pollenzo.

Internationella Slow Food: www.slowfood.com

Slow Food International: Organisationsstruktur Nationellt

I vissa länder har Slow Food en organisationsstruktur på nationell nivå. Några av dem är äldre (Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike, USA, Japan, Storbritannien och Nederländerna) och några nyare (Österrike, Bulgarien, Brasilien, Kenya och Sydkorea).

Italien: www.slowfood.it
Tyskland: www.slowfood.de
Schweiz: http://www.slowfood.ch
Frankrike: www.slowfood.fr
USA: www.slowfoodusa.org
Japan: https://slowfood-nippon.jp
Storbritannien: https://www.slowfood.org.uk/
Nederländerna: https://slowfood.nl/

De har alla egen beslutsfattning men följer de politiska riktlinjerna som beslutats av Slow Food International. De samordnar Slow Food-aktiviteter, stödjer convivier och Communitys, anordnar evenemang och är en grundläggande referenspunkt för medlemmarna.

Lokalt

På lokal nivå samordnar grupper som kallas Convivium eller Communitys aktiviteter och organiserar evenemang i städer, samhällen runt om i världen. Idag finns det mer än 1 600 convivier och Communitys över hela världen.

I Sverige och i våra nordiska grannländer finns Convivium. Här är några,

Slow Food Skåne: www.slowfoodscania.se
Slow Food Gästrikland i Sverige: www.slowfoodgastrikland.se
Slow Food Sapmi: www.slowfoodsapmi.com
Slow Food Norden:slowfoodnordic.com
Slow Food Norge: slowfood.no
Slow Food Island: www.slowfoodwhidbeyisland.org
Slow Food Lolland-Falster: www.slowfoodlollandfalster.dk
Slowfood Finland Helsinki: www.slowfoodhelsinki.org
Slow Food Finland Turku: slowfoodturku.blogspot.com
Slow Food Nyland: slowfoodvastnyland.org

Ytterligare organ

För att förverkliga våra projekt och ambitioner har Slow Food skapat följande enheter:

Slow Food Foundation for Biodiversity – grundades 2003 för att stödja Slow Food-projekt som försvarar den biologiska mångfalden och traditionerna i maten.

https://www.fondazioneslowfood.com/en/
Terra Madre Foundation – grundades 2004 för att stödja tillväxten av ett globalt nätverk av matgemenskaper, kockar, akademiker och ungdomar som arbetar för ett hållbart matsystem. 
https://www.terramadre.info/en/

University of Gastronomic Sciences (UNISG) – öppnade 2004 för att utbilda framtida livsmedelsproffs. 
https://www.unisg.it/en/

Rulla till toppen