Stenbit soppa

skånsk

\"\"

Det här behöver du

2 flådda stenbitar med sugproppar, mjölke och lever
1 råriven morot
det vita på en purjolök
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 klick smör
1 näve finhackad persilja
Buljong på 2 sugproppar, mjölke och 1 l vatten
8 krydd- och 6 vitpepparkorn
2 tsk salt
3 lagerblad

Gör så här

Köp flådda Stenbitar och be att få med sugproppar, mjölke och lever. Rensa levern från eventuella blodkärl. Skölj sugpropparna och mjölke och lägg dem tillsammans med vatten kryddor, salt och lagerblad i en kastrull och koka buljongen. Skär stenbitarna i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg fisken i kallt vatten medan buljongen kokar. Mosa lever och blanda med äggulor och grädde.

Sila buljongen och lägg i fisken och låt den sjuda en kort stund. Den ska fortfarande vara spänstig när den tas upp och håll den varm medan du reducerar buljongen en smula och reder den med mjöl och en aning mjölk.

Tillsätt därefter resten av mjölken och låt den stå på svag värme ca en kvart. Tillsätt fisken, den grovt rårivna moroten och den fint skurna purjolöken samt leverblandningen. Avsmaka och tillsätt eventuellt mer kryddor, en klick smör och en skvätt sherry. Strö över finhackad persilja. Vill du ha soppan som ensamrätt servera den med kokt potatis och ett gott bröd.

Smaklig spis!

Rulla till toppen