Ost & Ostmakare
Lite fakta om ost och var du kan hitta skånska ostmakare
Ost är ett av världens äldsta livsmedel och känd sedan tusentals år tillbaka. I norra Polen har man hittat 8 000 år gamla lerkrukor med rester av mjölkprodukter. Hos oss började man göra ost med bakterier vilket man fortfarande gör. Bakterierna hamnar i mjölken när man handmjölkar och är ren om händerna, då tar de s.k. goda bakterierna över. i Norge kallas den Pultost. Den äts tillsammans med potatis i stället för kött och finns med som Slow Food Presidia produkt i Ark of Taste.
www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/hedmark-and-oppland-counties-pultost/
Användandet av löpe har sitt ursprung i när man slaktade en kalv, som druckit mjölk fanns ostmassa i löpmagen och eftersom man åt magen så fann man färdig ost där. Kombinationen av värme, rörelse och enzymer från fårmagens insida gjorde att mjölken delade sig i vassle och ostmassa. För ca 4 000 år sedan började man göra ost i större skala. I Sverige började ost produceras på 1000-talet. Att använda löpe för att koagulera mjölk kom till Sverige efter kristnandet i början av 1000-talet tillsammans med munkarna. De första munkklostren anlades i mitten av 1100-talet, därför kan vi räkna med att osttillverkningen med löpekoagulerad teknik började senast ca år 1200.
Greve Eric Ruuth på Marsvinsholms slott norr om Ystad anlade ett osttryckeri och anställde som osttryckare dvs. ostmakare schweizaren Pierre Nicolas Du Bath år 1787. Du Bath satte snart Marsvinsholm på kartan och osten, oftast kallad Ruuths ost eller Ruuthens ost blev efter bara några år populär också längre norrut i landet. Här hittar du en karta om vår svenska ostkultur. http://ostmanifest.se/
Ostens dag firas i Sverige den 27 maj. Besök våra duktiga ostmakare i Skåne. Viktigt för oss att besöka och stötta våra skånska ostmakare i Skåne, för tyvärr har en del försvunnit för att kostnaderna har blivit för höga.
Ebbessons Gårdsmejeri ligger på Bjärehalvön, mellan Torekov och Västra Karup. Där har de gård med mjölkkor och ett eget litet mejeri, där de gör ostar på gårdens mjölk.
I deras butik kan du också köpa färsk mjölk, krämiga och syrliga yoghurt. All ost är gjorda på pastöriserad mjölk och med animaliskt löpe. https://www.ebbessonsgardsmejeri.se/
Holmana Gårdsmejeri & Lanthotell, Göstorpshult 41 utanför Hishult, som visserligen ligger innanför gränsen till Halland men på gränsen till Skåne.
Här tillverkar Boel sin Boels Blå, gjord på opastöriserad mjölk, Hallåja! en grill & stekost samt chutney och gelé.
http://www.boels.nu/
Soldattorpets Mejeri, Grindväg 310-40 Hyby utanför Klågerup. På Soldattorpets Mejeri i Hyby tillverkas ostar på ett naturligt sätt och förhand, på mjölk från en närliggande gård med välmåede kor som föds upp på den skånska myllan. Korna har tillgång till fri utevistelse året runt, som ostar med en smak och karaktär som gett flera utmärkelse som Nordens Ost och priser i SM och VM. Här tillverkas Hyby Blå, Blå Stjärnan, Pigan, Knekten, Blåkula, eldost samt ostkaka.
https://soldattorpetsmejeri.se/
Vita Getens Gårdsmejeri, Äsphultsvägen 319, utanför Linderöd. På gårdsmejeriet görs inte bara ost på den egna getmjölken. Utan de hämtar även dagsfärsk komjölk på Gunnarrödsgård i Stockamöllan.
Läs mer om deras ostsortiment:
http://vitageten.se/vara-ostar/
Kommentarer från våra fantastiska ostmakare i Skåne som inte längre kan fortsätta att producera ost pga. att i dessa dyrtider har kostnader ökat för råvaror, elpriser etc. och stoppat deras fantastiska arbete med skånsk mathantverk.
Vilhelmsdals gårdsmejeri utanför Tommarp, som hade ett tjugotal ostsorter från gårdens egna getter och grannarnas kor som levererades till en mängd namnkunniga restauranger och butiker i framförallt i södra och mellersta Sverige.
Här en kommentar från f.d. ägaren och ostproducenten Lars Anderberg: ”Arbetsbördan kör slut på oss och ansåg att politikerna bör tar sitt ansvar för att små företag ska kunna överleva”.
Glada Getens Gårdsmejeri
Glada geten har inte längre råd att göra getost: ”Vi småskaliga som tar smällen” När gårdsmejeriet Glada geten startade var getost dess huvudsyssla. Nu pausas tillverkningen – kostnaderna har blivit allt för höga.
– Vi hade minst behövt dubbla priset för att inte gå med förlust, säger Victoria Mårtensson Winberg.
Foto: Annette Nilsson