Se gärna en presentation som tar ca 5,5 minuter på engelska
https://www.youtube.com/watch?v=vDPERiWHCUM

  • Bildades 1996
  • Katalogiserar mat som riskerar att försvinna

LinderödssvinetEnda kvarvarande lantras av svin i Sverige För närvarande finns det ca 230 Linderödssvin i Genbanken.
https://landtsvinet.se/genbank/
Convivium Scania – Slow Food Skåne ansökte och fick in Linderödssvinet i The Ark of Taste 2006.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/linderod-pig/

Samma år skickade vi skinkor för torkning till Amelia i Umbrien charkuteristen Francesca från Macchie lufttorkade dem. När vi året efter arrangerade en bussresa till Italien för våra medlemmar blev det Premiär och provsmakning av världens första Prosciutto Linderödare, som hölls på en bankett i Amelia i Umbrien tisdag 16 oktober 2007.

Skånegåsen – Den renrasiga Skånegåsen blir allt sällsyntare

Skånegåsen är en ovanligt stor gås. Hanar väger upptill 11 kg och honor upptill 8kg. Det som gör den speciell är att den är för tung för att flyga. Fjäderfärgen är brokig, vit med brungrå partier på huvud, hals, rygg och lår. De lever mest på gräs under hela sitt liv. Härstammar från den vilda grågåsen. Man har hittat ben på arkeologiska platser från 500 f.Kr.

När den regionala matkulturen kämpar för att överleva är Skånegåsen åsidosatt och kommer att försvinna.

Rasen är också utsatt för korsning. Hanar användes ofta för avel med italienska gäss som är mycket produktiva men smaken hos korsningsgåsen är sämre. Samtidigt blir renrasiga Skånegås allt mer sällsynt.

https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/skansk-goose/

Mårtensafton är en högtid där vi äter en trerätters gåsamiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan den 11 november och firades förr i hela Sverige, men i Skåne är det ingen urgammal tradition utan först i början av 1800-talet.

Meny Gåsamiddag

Förrätt – Svartsoppa – Blodet smaksatt  med kryddor, som kanel, kryddpeppar, kryddnejlika och med hals, hjärta och lever serverad vid sidan av. 

HuvudrättSkånegås långsamt tillagad, ofta fylld med äpplen och katrinplommon, som får stå i ugnen i flera timmar. Serveras med bräserad rödkål, rostade äpplen och potatis, mustig skysås och grönsaker. 

EfterrättSkånsk äppelkaka gjord på äpplen, kanel och riven kavring.

Spettkaka – Idag är det få som tillverkar denna arbetskrävande kaka

En typisk kaka från Skåne som är väldigt knaprig, smulig och lätt. Den liknar maräng i konsistensen. Den är gjord på ägg, potatisstärkelse, socker och ofta täckt med vit eller färgad glasyr. Den kokades ursprungligen på ett spett över eld, som roterade långsamt i flera timmar. Dess form är konisk och ytan är ganska oregelbunden och ”taggig”. Skivas genom att göra små ”fönster” längs sidorna med en tunn bågfil, så att kakan inte faller ihop och smulas sönder.

Ett gammalt recept av danskt ursprung, introducerat i Skåne på 1600-talet men det var först på 1800-talet som det blev ett mer populärt sätt, ett som lagades även i byugnar och inte bara i adelns kök. Med tiden blev det tårtan som bondkvinnorna lagade till stora tillfällen, då alla samlades. Idag är det få som tillverkar Spettekaka, som innebär en arbetskrävande, komplex process, och det är inte lätt att hitta den på marknaden.

https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/spettkaka/

Europeisk skåneål, Anguilla anguilla – Ålfisket var en viktig inkomstkälla i Skåne sedan medeltiden

Alla ålar föds i Sargassohavet, ca 700 mil från Skåne. Här kläcks ålarna på hundratals meters djup och larverna börjar sin resa österut med hjälp av Golfströmmen. När de närmar sig den europeiska kusten har de vuxit och kallas Glasål – nästan helt genomskinliga. Forskarna tror det tar 1-3 år för ålarna att färdas den långa sträckan. Ålen är könlös när den kommer hit. Könet bestäms av näringstillgången. Den undersöker och ser att här är bra att vara hona eller här är bra att vara hane. I Sverige har det visat sig att många ålar blir honor, troligen p.g.a. den goda tillgången på föda. När de kommer närmare kusten och vattnet blir varmare, blir de mer gulaktiga i färgen – Gulål. En del stannar vid kusten eller vandrar in i älvar och åar till insjöar. Här mognar de, färgen blir brunaktig och ca 8-20 år senare när de närmar sig könsmognad, byter de skepnad igen och kallas Blankål eller Silverål. Nu startar de sin vandring tillbaka till Sargassohavet och en sista förvandling äger rum. Ögonen växer, magsäcken upplöses så det till slut blir omöjligt för den att äta utan lever på sitt fettlager – ett biologiskt förprogrammerat självmord. Medan de egna villkoren för överlevnad försämras, utvecklas samtidigt förutsättningar för nytt liv. Magen fylls nu med rom respektive mjölke. Resan tar mer än ett år innan den åter når Sargasso-havet. Ålens lek sker troligtvis på ca 500 meters djup. Efter leken dör sannolikt de vuxna ålarna. Medan de små larverna förs med strömmarna mot Europa och resan kan åter börja.

Ålfiske – ett hantverk som gått i arv från far till son i generationer med spår av verksamhet sedan bronsåldern. För att förstå och bevara ålen måste vi intressera oss för den och fortsätta jaga, döda och äta den med ytterst stor respekt, vördnad och ansvar. Får den inte fiskas kommer den att glömmas bort och då försvinner denna unika art från vår jord. https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

Ålfiskare runt om i Europa arbetar med att släppa ut ål för att öka beståndet men enligt studier dör ca 70 % av de vuxna ålarna när de simmar in i ett vattenkraft-verk. I Sverige har vi drygt 2 100 stycken! Se Gärna SVT-Play Uppdrag granskning: ”The last eel” från 5 nov 2021. Kan ses till den 9 feb 2025.

https://www.svtplay.se/video/33114662/uppdrag-granskning/the-last-eel-avsnitt-1

YouTube klipp om Ark of Taste på engelska – https://www.youtube.com/watch?v=vDPERiWHCUM

Rulla till toppen