The Slow Art of Italian Cuisine

Slow Foods Gastronomiska Universitet i Pollenzo, sätter igång nya kockutbildningar som kallas ”The Slow Art of Italian Cuisine”. Det är en 1-årig utbildning som fokuserar på matlagningsteknik, kännedom om råvaror, olika matprodukter och hur de har producerats. En av kurserna är på engelska med start Januari 2015. Vilket fantastiskt tillfälle för matintresserade ungdomar i Sverige och i Norden.

Kurserna har en ny innovativ lärometod som kombinerar köket med passion, glädje och att dela med sig. Den inkluderar besök hos odlare och producenter, restauranger, tavernor och lektioner med erfarna Michelin stjärnprydda kockar. Läs mer på:

Slow Foods Universitet

Bondens egen marknad och Trattoria Gentile

Den 15:e juni avslutade vi vårens program med en guidad vandring på Bondens egen marknad vid Mariatorget i Helsingborg. Därefter var vi ett tiotal medlemmar som åt en härlig lunch på Trattoria Gentile.

 

Skottorps mejeri med sina goda ostar. I mitten Sofia Orre vår guide och en av initiativtagarna till Bondens egen marknad i Helsingborg.

 

 

Härliga ekotomater från Bäckdalens Handelsträdgård i Hallavara. Här fanns även ekologiska nypotatis från Bjäre till försäljning. Efter två timmars vandring och inköp av fräscha produkter, gick vi till Trattoria Gentile.

 

 

Germano Gentile kavlar ut en två meter lång pastadeg som ska bli tagliatelle. De mörka fläckarna i pastadegen är lakrits.

 

 

 

Att koka vanlig pasta är enkelt, men att åstadkomma denna tagliatelle kräver ett proffs.

 

 

 

Pastan med jordgubbar och parmesanost smakade ljuvligt gott.

 

 

 

Italienska handelskammaren har nyligen delat ut Ospitalità Italiana till Trattoria Gentile. En av de finaste utmärkelser man kan få utanför Italien, och som Germano är mäkta stolt över.

Vårens program är här

Nu när solljuset börjar komma och våren närmar sig är det dags för Slow Food Skånes vårprogram. Vi börjar redan den 4:e april med en delikat rom- och chokladprovning på Bishop’s Arms, Marina Plaza. Den 20 april och 25 maj är vi på Fredriksdals Museum och Trädgårdar, där vi sistnämnda datum håller årsmöte.Vi avslutar den 15 juni med Bondens egen marknad och en lunch på Trattoria Gentile.

Programmet finns i nedanstående Pdf.

Program vår 2013

Intryck från Terra Madre

Kongressområdet var mycket bra och väl samlat med ett otroligt utbud av produkter i de olika avdelningarna. Speciellt intressant var naturligtvis Terra Madre avdelningen med sitt breda och mycket intressanta utbud från världens olika hörn. Salone del Gusto med alla sina Slow Food specialiteter från Italien var helt fantastisk. Utbudet var inte långt ifrån vad som visas upp på den enorma internationella matmässan i Köln och Paris. Ett annat jämförande exempel är ”Grüne Woche” i Berlin.

Vårt hotell i klostret var fantastiskt med en mycket vacker och tilltalande placering i Alpernas utlöpare mot söder. Personalen på hotellet var vänlig, tillmötesgående och omhändigtagande för oss som stannade där. Dessutom uppskattade vi mycket att nordborna samlades på samma ställe så att vi fick lära känna dem framförallt vid busstransporterna fram och tillbaks. Stämningen var mycket god och många kontakter kunde knytas. De ”extraturer” som vi fick till S:t Michele var verkligen uppskattade!

Jag har blivit mer och mer intres-serad av våra ödesfrågor såsom överbefolkning, överutnyttjande av jordens resurser, minskad biologisk mångfald, däribland skogsskövling, minskat utrymme för det vilda samt rovfisket samt klimatförändringarna. Problemet är att människan kan nog inte inse den stora faran förrän det är för sent!

Vi har nu skapat vår egen geologiska period Antropocen. Jorden och livet klarar sig alltid. Det tar bara några millioner år innan nya arter och ekosystem etablerats, men för människan och dess kultur är det annorlunda med endast hundratals eller tusentals års perspektiv. Skall det ske något måste det göras nu, men alla dessa FN-miljökongresser ger inte något omedelbart hopp om förändring även om de alla har gett en bra grund att arbeta vidare ifrån! När skall politikerna vakna och våga något?

Sven-Olle Olsson

Fil dr, zoofysiolog, tidigare Preses, numera hederspreses och grundare av Skåneländska Gastronomiska Akademien.

Länderna med världens bästa mat

Nu har 27 000 resenärer från hotellbokningssajten hotels.com utsett de länder som har världens bästa mat. Italien toppar listan med 32 % av rösterna vilket inte kommer som en överraskning för en Slow Foodare. Därefter följer Frankrike med 24 % följt av Japan med 18 %.

När världens godaste mat röstades fram på Facebook vann den Thai-ländska maträtten Massamancurry, Italiensk pizza blev 2:a och Mexiko 3:a med choklad.

Nedan följer listan på de tio länder som anses ha världens bästa mat.

Italien 32 %
Frankrike 24 %
Japan 18 %
Kina 13 %
Spanien 11 %
USA 10 %
Mexiko 8 %
Thailand 8 %
Taiwan 5 %
Indien 5 %

Resor och mångkultur utvecklar ätandet

Världsmaten tar större och större plats i butikerna och intresset för utländska matvaror och rätter ökar stadigt. Många butikskedjor ser en 20 % ökning av världsmaten, främst mat från Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Ris är populärt, liksom nudlar, surkål, paprika och aubergine.

Medelhavsmaten är också sedan många år en favorit bland konsumenterna. Olivolja, pasta, pizza, olika slags ost, vin, skaldjur, förädlade och torkade charkuterier köps gärna av stora konsumentgrupper.

Det mångkulturella samhället med stora invandrargrupper bidrar till ett internationellt ätande. Axfood och flera andra grossister har numera ett sortiment till de som har sina rötter i andra länder, och som tidigare varit tvungna att söka upp specialbutiker. Men från att förr stått på särskilda hyllor, har nu varorna spridits ut till sina respektive varugrupper, eftersom man inte längre ser dem som ett specialutbud utan som vilka dagligvaror som helst.

Det är en positiv utveckling med denna mångfald av världsmat, så länge råvarorna är bra, tar hänsyn till miljön och är rena. Samtidigt blir det en viktig uppgift att värna och uppmärksamma de gamla lokala maträtterna och recepten, så att de inte glöms bort.

Winemakers dinner med Fulvio Bressan

Det här tipset fick vi av några Slow Food medlemmar. Fulvio Bressan är en vinproducent som går sina egna vägar. Mitt i Italiens främsta vitvinsdistrikt, Friuli – Venezia Giulia, gör han 75 % röda viner, resten vita. Kraftfulla viner med ambitionen att ge druvor och ursprung sitt rätta uttryck. Han fick av italienska Slow Food, utmärkelsen Slow Wine år 2006 för sin Verduzzo och 2012 för sin Schioppettino.

Fulvio Bressans familj har bedrivit vinodling i åtta generationer och odlingen är helt ekologisk. Helsingborgsbesöket är Fulvios första vinprovning i Sverige. Platsen är Lagmarks, anmälan görs på 042-14 88 30 och priset för middag och vinprovning är 995 kr. Läs mer om meny och viner nedan.

 

Två hungriga italienare

SVT1 har nyligen visat fyra entimmesprogram med de hungriga italienarna Antonio Carluccio och Gennaro Contaldo. Båda har arbetat i London i 30 år och gjort succé med restauranger och TV program i England. Gastronomiresan börjar i Emilia Romagna, sedan följer Amalfikusten, Piemonte och till sist Apulien.

Programmen kan ses i sin helhet på SVT Play och rekommenderas till alla som älskar Italien och italiensk mat.