Höstprogram för Slow Food Skåne – Convivium Scania 2025
Besök på Bondens Egen Marknad på Drottningtorget i Malmö lördagen den 20 september mellan kl. 9-13.
Drottningtorget anlades i början av 1800-talet i samband med rivningen av stadens gamla befästningsvallar och användes som exercisplats för garnisonen och senare förvandlades ridhuset på torget till bl.a. vagnmuseum och numera Boulebar. I Malmö har Bondens Egen Marknad funnits på torget i mer än 20 år. Konceptet innebär att alla produkter kommer från gårdar som ligger inom en radie av 250 km från marknadsplatsen. Producenterna ska själv ha odlat, fött upp eller förädlat allt som säljs här. Hörnstenarna är färskhet, kvalitet, närproducerat och utan mellanhänder.
Vi som bor en bit bort kan åka tåg till Malmö C och passa på att samåka och är vi 70 + får vi ytterligare reducerat biljettpris. Vi som åker från Hbg C tar Öresundståget 8.07 och anländer kl. 09.48. Därefter får vi en trevlig promenad på ca 1 km längs kanalen. Har du inte möjlighet att gå finns buss nr 9 från Malmö C och då tar det bara 4 minuter. Du som åker själv kanske har plats för fler i bilen, så hör i så fall av dig. Vi träffas på hörnet av torget med blått tälttak hos Mina Kandi vår diplomerade ekologiska lammproducent. På marknaden guidar ordförande Jenny Nilsson oss bland producenterna, som ger oss tillfälle att mötas, handla och luncha. Lunchen görs på utställarnas produkter i ett tält och vi återkommer med meny och pris. Vi behöver din anmälan senast den 15/9 om du kommer att delta.
Har du inte möjlighet den 20/9, så finns det möjlighet att själv besöka Bondens Egen Marknad under hösten på lördagar den 6/9, 13/9, 27/9, 4/10 och 11/10 kl. 9-13.
Guidad tur onsdagen den 22 oktober kl. 14-16 på Scandinavian Silver Eel AB, Industrigatan 70 i Kemiras anläggning i Helsingborg.
Scandinavian Silver Eel AB är en ålodling, som startade som ett avfallsprojekt 1985 för att utnyttja varmt bräckt kylvatten, pumpat från Öresund. Det visade sig att överskottsvattnet kunde användas till ålodling i ett genomströmningssystem vid 25°C. Den kommersiella anläggningen togs i drift 1986. Slammet, avföringen och allt foderavfall som samlas upp används som gödningsmedel. Glasålen importeras med flyg i huvudsak från England och vid ankomst till Helsingborg placeras de i karantän och undersöks noggrant för sjukdomar som virus. Unga ålar i karantän som är avsedda för utplantering säljs därefter direkt. De som ska användas för produktion av konsumtionsål överförs till yngelenheten i ålodlingen. Vi får en provsmakning av ål i form av en snitt och bubbelvatten till självkostnadspris ca 30 SEK/person. Betalningen görs på plats med kontanter eller swish. Begränsat antal, så först till kvarn gäller. Vi behöver din anmälan senast den 15/10. http://www.silvereel.se/
Tisdagen den 11 november kl. 18 på Träff¤Tågaborg njuter vi av korvens lovsång med en korvfest.
Korvar tros ha sitt ursprung i Mesopotamien för över 5 000 år sedan. Korven följer människan genom kulturhistorien. Visste du att kung Nebukadnessar i Babylon käkade korv. Och att Homeros, som levde på 700-talet f.Kr. talade lyriskt om korv i den antika sagan Odysséen. Förr var det ett enkelt sätt att förvara köttet efter slakten av ett djur, att rensa tarmar och stoppa tillbaka det man inte kunde äta upp för stunden. Ordet korv är ett gammalt nordiskt ord som betyder dels stump och dels böjd – alltså böjd stump. Vår korvkultur är ett lån från omvärlden. Det var tidigare främst Tyskland, Frankrike och Italien som bidrog, men på senare år har vi fått en mängd exotiska korvar som vi vrickar tungan i våra försök att beställa chorizo, kabanoss, salsiccia etc. Denna kväll ska vi njuta av korv gjord på ox från en bonde utanför Åstorp, ekologisk lammkorv från Sigvard Månsgård, kycklingkorv från Bjäre i form av Torekorv och vegansk chorizo. Givetvis kommer vi också att ha spännande och matchande tillbehör därtill. Vi serverar dryck till självkostnadspris och återkommer med pris för mat. Vi vill ha din anmälan senast den 5/11.
Terra Madre dag firar vi söndagen den 14 december kl. 14 på Träff¤Tågaborg Tema och fler detaljer återkommer vi med under hösten.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.