Historik Slowfood Skåne – Comvivium Scania

Höstprogram för Slow Food Skåne – Convivium Scania 2022

Fredag den 2 september kl. 13.30 på Träffpunkt, Tågaborg – Återträff
Odla på balkong och liten täppaför bin & humlor och andra
pollineraremed Tågaborgs Seniorer och Slow Foods medlemmar

 

Gästföreläsare: Eivor Johansson, Landskrona medlem i trädgårdsföreningar och Naturskyddsförening sedan 1970talet.
Hon bjuder på tips och råd att odla på liten yta. Vi i Slow Food: Inga-Lill, Elizabeth och jag (Annette) kommer att hålla i eventet.
Där var och en tar med bilder och berättar hur det gick med plantor och pollinerare i sommar. Det serveras kaffe/te och kaka till självkostnadspris.
Du som inte hade tillfälle att medverka i april är också varmt välkommen!  

Fredagen den 21 oktober kl. 18:00-23:30 Ålagille i Yngsjö

Vi är inbokade i Tvillingboden tillsammans med Ålakustens Kulturarvsförenings styrelse.
Slow Foods medlemmar inbjuds till ett förmånligt pris, som vi förhandlar med Maria Blombärg.
https://www.alarv.se/
Program
Kl. 18.00 På Strandbacken berättar tredje generationens ålafiskare Hånsa Olofsson om ålafisket.
Under tiden serveras den världsberömda Hinkdrinken. Kl. 18.30 Underhållning med ålagillesmeny där Hånsa Olofsson sjunger och berättar skrönor. Ålagillesmenyn: Luad ål kumminost, bröd & smör Skepparål med omelett Kokt ål senapssås och potatis Halmad ål Äppelkaka med vaniljsås
och grädde samt kaffe. Lättöl och vatten ingår och Slow Food bjuder på Gammeldansk. 

Här kommer vi att få uppleva ett äkta genuint ålagille. I Tvillingboden har tiden stått stilla sen minst 1800-talet med ålakulturens urgamla traditioner. Ålafisket är ett svenskt immateriellt kulturarv och ackrediterad till UNESCO:s ICH NGO Forum.
Ålafisket längs Ålakusten uppfyller kraven för ett hållbart småskaligt, kustnära fiske enligt FN:s globala mål.
Nu har ju vår skånska landskapsfisk den Europeiska Ålen simmat in i The Ark of Taste.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/arkoftasteslowfood/scanianeel/
  Preliminärboka gärna nu, så vi kan börja förhandla med Maria Blombärg och därefter återkomma med pris, detaljer och tips om du vill övernatta
i närheten på värdshus eller B&B.

Torsdagen den 24 november vinprovning på Gastrovin, Kromosevej 7 i Humlebæk

Gastrovin erbjuder buss från Helsingør station till Humlebæk. Det blir en walk around provning med 40-50 viner och små munsbitar/snacks
därtill provningen tar ca 2-3 timmar.
Här får du tillfälle att handla, då du får transport även tillbaka till Helsingørs station. Pris ca 300 DKK. Vi återkommer med klockslag och utgår ifrån att det blir som förra gången dvs. att du anmäler dig och betalar direkt på en länk på Gastrovins hemsida, som vi kommer att skicka till dig. https://gastrovin.dk/  

Onsdagen den 14 december kl. 17 firar vi lätt försenat Terra Madre Dag på Träffpunkt Tågaborg

Då kommer Elizabeth och Annette att rapportera om sina upplevelser, som delegater på Salone del Gusto Terra Madre 22-26/9 i Turin. https://2022.terramadresalonedelgusto.com/en/.
Vi återkommer med meny och pris.  

Vi kommer att inleda ett samarbete och gemensamma träffar med Slow Food Danmark
bl.a. en lansering av ett verk om matkultur i Öresundsregionen, som publiceras både på danska och svenska. Boken är skriven av Else-Marie
Boyhus mathistoriker och forskare i gammaldags matlagning samt Inger Vaaben, som är grönsaks- och örtodlare samt författare till en rad
böcker. Vi återkommer med mer i denna fråga efter deras styrelsemöte.  

En förtitt på 2023:s Vårprogram

Tisdagen den 28 februari kl. 17 Vinprovning med Lottenlunds viner på Träffpunkt Tågaborg.
Vi återkommer med pris och detaljer senare. Tina Berthelsen står för vinprovningen med Lottenlund Estates viner. Tina har en gedigen
vinutbildning med en internationell examen WSET Level 3.
https://www.lottenlundestate.se/ 


Convivium Scania Telefon: 042-13 64 66
Org.nr 843003-4432  
Plusgiro 356414-3
Bankgiro 5686-1107
Karl X Gustavs gata 15
254 38 HELSINGBORG
Mobil: 070-692 09 36    


  \"\" VOLUNTEERING AT TERRA MADRE NORDIC 1-3 September?
Imagine yourself as a volunteer on the food event of the year in Stockholm 2022? Then Terra Madre Nordic is the place to be! Becoming a
volunteer during Terra Madre Nordic is a guarantee for exciting food related life-time experiences. We gladly accept volunteers both before
and under the event. As a volunteer you can work with many different, relevant and exciting tasks. Terra Madre Nordic is surrounded by an
atmosphere of creativity and Nordic cosiness in combination with inclusiveness and knowledge – together we create the Nordic meeting
place for good, fair and clean food. Below you find some examples of important volunteer tasks during the event (schedules to be agreed upon
later, tasks and programme to be updated etc.):  Communication – take care of social media and other information during the three days  Event
space and activities – at every location we need hosts to take care and assist with o Producers at the marketplace o Activities around the
mobile kitchens and the event spaces, e.g.  the outdoor classroom (Slow Food Youth Network), the Dance pavilion (Slow Fish), the Workshop
spaces w activities like tastings and masterclasses, the main conference room at Stora Skuggans Värdshus where talks, panels and debates will
take place  Food service area – assisting chefs, bakers and producers etc. preparing and selling food for the visitors  Secretary for the
jury groups of the Nordic Artisan Food Awards – looking for a very special task during Thu 1 September? Then this is the opportunity to
learn much more about Nordic Artisan Food  The opening dinner and activities taking place during the evening on Thu 1 September 
Logistics marketplace and event spaces – all kinds of tasks to make the event run smoothly As a volunteer you will be part of the group of hosts
taking care and helping out our participants and guests as well as keeping spaces clean and attractive. Being part of Terra Madre Nordic
also means having fun while working and building your future Nordic network within food and hospitality! Together we make everyone welcome
promoting the Slow Food values of good, clean and fair food for everyone! Interested? Then do not hesitate to contact us for
registration and more information. Read more about Terra Madre Nordic here https://slowfoodnordic.com/ Follow us on Instagram and Facebook for
regular updates Contact Jannie Vestergaard Philip Linander Project manager Volunteer coordinator

Slow Food in the Nordic countries Slow Food in the Nordic countries &
e-mail: terramadrenordic@gmail.com 
e-mail: philip_linander@hotmail.com Tel. +45 2547 0986 Tel. +46 73 368 6033

VolunteerAnnouncement_TMN_NAFA_16May2022-1Ladda ner

Slow Food Norden Svensk översättning av ovan dokument

VolontarForfragan_TMN_NAFA_16Maj_2022_2-SELadda ner

 


Föreläsning: Slow Food – Vad är det?

 

Program Tisdag 28 Juni 14:00 – 16:00

 

Slow Food arbetar med att bevara vår biologiska mångfald och samlar in arter i Smakernas Ark – The Ark of Taste.
De som riskerar att försvinna från vår jord och tillhör planetens kultur, historia och tradition.

Nu har vår skånska landskapsfisk ålen simmat in i Arken! https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

 

Vad vet du om ålen mer än att den är vår landskapsfisk och traditionellt ätits på julbordet?

 

Är du intresserad av mat och fakta kring ålfiskets historia och idag?
Här får du en unik möjlighet att möta den legendariska ”ålakäringen” Maria Blombärg, gift med ålafiskaren Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson från
Ålakusten. Ålafisket där uppfyller kraven för ett hållbart småskaligt, kustnära fiske enligt FN:s globala mål.

 

Maria är ordförande i Ålakustens kulturarvsförening och författare till boken:
Ål en urgammal matkultur, som hon kåserar om och signerar på plats. Ett dokument om ålen och dess urgamla matkultur. Något som både barn och barnbarn kan ta med sig in i framtiden och sprida vidare. https://www.alarv.se/foreningen/

 

Hallå barn och ungdomar!

 

Kom till ett smakäventyr i foajén utanför Konserthusets Lilla Sal tisdag 28 juni kl. 14-16.
Här får du möjlighet att använda dina sinnen: känsel, syn, hörsel, smak och doft.
Testa var du har dina grundsmaker på tungan och se om du kan skilja på ekologiska och icke ekologiska smaker.

 

Avluta övningarna med att få ett ”Slow Food Smaka på” Diplom.

 

Slowfood Skåne håller föreläsning på H22 City Expo 
H22 City Expo Startsida

2023

Vårprogram för Slow Food Skåne – Convivium Scania 2023

Träff 1 – Tisdag 28/2 kl. 17 Med vinprovning av Lottenlunds viner.

Vi provar 3 viner + överraskning från Lottenlund och äter cicchetti dvs. Venedigs svar på tapas med bröd, italienska charkuterier, ost, oliver etc. Pris 225 SEK/person är du gäst betalar du 275 SEK. Beloppet sätter du in på vårt Bank- eller Plusgiro före träffen och glöm inte att skriva ditt namn och Träff 1. Om du vill dricka lite mer, får du tillfälle att njuta mer av Lottenlunds vita , som vanligt till självkostnadspris, som du betalar kontant eller via swish.

Vi vill gärna ha din anmälan senast den 20/2 och tänk på att den är bindande.

 

Träff 2 – Fredag 31/3 kl. 13.30 på Träffpunkt Tågaborg – Odla på balkong eller liten täppa för våra vilda pollinerare.

Vi informerar kort om vår verksamhet och bjuder på tips om vilka växter du kan ha på din balkong eller liten täppa, som ger mat till våra vilda pollinerare under säsong där t.ex. vilda bin, humlor och fjärilar ingår. De är flitiga och är ute i alla väder, för deras matförråd räcker bar i ca 3 dagar. Om de försvinner riskerar vi att bli utan t.ex. äpplen, körsbär, jordgubbar, bönor, gurkor, paprika, tomater etc. Slowfoodarna Inga-Lill Widmark och Annette Nilsson håller på att förodla och förhoppningsvis komma med små plantor samt frön till de som vill ha en starter. Slavica på Träffpunkten serverar kaffe och kakor i caféet till självkostnadspris.

Träffen är kostnadsfri och du behöver inte föranmäla dig.

 

Träff 3 – Onsdag 19/4 kl. 18.00 på Träffpunkt Tågaborg – vår urbefolkning Samerna

Vi sätter fokus på Slow Foods arbete med urbefolkningar – Indigenous Terra Madre (ITM). De för urbefolkningens röster i debatten om mat och kultur. Vårt huvudtema är vår urbefolk-ning samerna. Vår medlem Wivi Rönnbäck Eck vars mormor var same berättar om samekulturen. Vi kommer att se avsnitt ur den kritikerprisade dokumentären – Historjá – Stygn för Sápmi. En vacker film om samisk mytologi och världsåskådning men också vad klimatförändringarna kan innebära för den samiska kulturen. Vi kommer att lyssna på jojk och äta bl.a. två av våra fyra svenska Presidia produkter Souvas och Gurpi och kanske också rökt renhjärta, som anses som en samisk delikatess. Dessutom kommer vi att ha rieskabröd och kaffeost som tillbehör. Vi återkommer med pris innan sista anmälningsdagen.

Vi vill gärna ha din anmälan senast den 9/4 och tänk på att den är bindande.

 

Träff 4 – Lördagen den 13/5 kl. 10.30 besöker vi Citadellets koloniområde i Landskrona. Det är Sveriges äldsta med en guidad tur med Eivor Johansson.

Hon är medlem i trädgårdsföreningar och Naturskyddsförening sedan 1970-talet. I Cita-dellets koloniområde har det odlats sedan 1700-talet då dess militärstrategiska läge försvann och de anställda fick lotter att odla på. På 1860-talet odlade apotekare Bergh medicinal-växter här, som blev en stor sevärdhet. Snart började allt fler arrendera lotter och små trä-hus byggdes. Vi tar en tur till LA och njuter av växlighet, odlingstips och äter därefter lunch på Brasseri Glöd https://brasserieglod.se/. Återkommer med fler detaljer senare.

Slow Food Skånes – Convivium Scanias årsmöte söndag 4/6 kl. 14 på Träffpunkt Tågaborg.

 

Vi inbjuder våra medlemmar till årsmöte. Vill du njuta av en god buffé med tema Marocko, som Mina Kandi på Sigvard Månsgård lagar betalar du 300 SEK/person för buffén och sätter in det på ett av våra konton. Vill du t.ex. dricka vin därtill betalar du som vanligt till själv-kostnadspris kontant eller via swish. Vill du äta vill vi gärna ha din anmälan senast den 25/5 och tänk på att den är bindande och återkommer senare med menyn.

 

Rulla till toppen