Slow Food Skånes diplomering senan starten 2002

Under dessa år har en del försvunnit p.g.a. ålder, familjeskäl, byte av verksamhet, uppsagd lokal, pandemin, skenande kostnader etc.

2023
Rinnebäcks gård & Värpinge Golfbana
Håkan RAsmusson

Motivering
Vi i Slow Food anser att Håkan verkligen lever upp till vad Slow Food står för när det gäller GOD-REN-RÄTTVIS mat för ALLA. Han håller hög standard och är innovativ när han kombinerar att odla golfare, lamm, grönsaker och valnötter på golfbanan. Håkan är inspirerande för nästa generations matproducenter med bl.a. odling av gamla vetesorter då han byter frön med andra odlare och allt ekologiskt utan kemikalier och GMO. Värpinge Golfbana –
www.varpingegolfbana.se/?page_id=239
Grön Gårdsbutik med härodlade ekologiska grönsaker och Reko-ringen Lund www.varpingegolfbana.se/?page_id=342www.facebook.com/groups/652752628264300/?locale=sv_SE

2022
da Aldo – Aldo Castiglione
Aldo Catiglione

Motivering
da Aldos glass bygger på italiensk tradition och samtidigt ett nyskapande. Med t.ex. sin spännande sorbet på skånska gröna ärtor från Foodhills i Bjuv förenar han sitt hantverkskunnande med bygdens stora och mest kända produkt – ärtor från Findus i Bjuv. Grunden för produktionen bygger på ekologiska råvaror från skånska bönder samt noga utvalda råvaror från Sverige och Italien, som han förenar på ett hantverksmässigt sätt med en stor dos passion och kärlek. Hans produktion består av klassiska smaker med siktet inställt på goda, rena och naturliga råvaror utan tillsatser. Han står som han själv säger med en fot i den italienska traditionen av glasstillverkning och en fot i framtiden, för han tror på att det traditionella och naturliga är vägen framåt.
https://www.aldo.se/

2021
Glada Getens Gårdsmejeri – Gårdmejeri
Victoria Winberg Mårtensson & Henrik Mårtensson

Motivering
På Glada Getens Gårdsmejeri får getterna ta plats för det är de som har huvudrollen i verksamheten. Victoria och Henrik visar en stor helhetssyn på djurhållning och miljö där målet är ett eget ekologiskt system, där de tar hand om djuren och djuren tar hand om marken och bidrar till ett hållbart och öppet jord-brukslandskap. Samtidigt som de samarbetar med andra små uppfödare i närområdet. Victorias ostkaka har vunnit SM-guld i Eldrimners Mathantverk 2018. Den är gjord på ekologisk och kravmärkt fjällkomjök från en uppfödare och grannens ekologiska krav ägg.
Osttillverkningen har tyvärr upphört p.g.a. skenande kostnader för bl.a. råvaror och el. Getterna är fortfarande glada, men jobbar numera med naturvård. Själva har de blivit beviljade stöd för att anlägga ”I vår hage” – en vandringsled med pedagogiska stationer, kulturinslag och samlingsplats där man utbildar i biologisk mångfald och visar exempel på grön infrastruktur. Detta för att ökar kunskap och intresse för naturen även bland grupper som kanske inte annars åker ut i skogen utan nu kan göra det på ett nytt sätt och främja biologisk mångfald.

www.facebook.com/glada.gardsmejeri/?locale=sv_SE

2021
Vångadalens frukt & must
Sven-Anders Persson och fru Marie-Louise Zernisson

Motivering

Vångadalens frukt & must är ett familjeföretag. och drivs av Sven-Anders Persson och fru Marie-Louise Zernisson. På markerna runt huset har Sven-Anders familj odlat äpplen sedan början på 1900-talet. En del av träden med äppelsorten Ingrid Marie är ca 80 år gamla. Övriga sorter odlas på Vångabergets sluttningar på väg ner mot Ivösjön. De odlar de handplockade äppelsorterna Alice, Aroma, Cox Orange, Golden Delicious, Gravensteiner, Ingrid Marie, Katja, Kim och Rubinola. Vilket innebär att vi kan njuta av enskilda äppelsorters unikitet som must. Fruktträden trivs i den kalkhaltiga jorden, som ger frukt med tunt skal och mycket smak. 2007 gick det över till enbart ekologisk odling och KRAV-märktes 2009. De vann SM-guld i Eldrimners Mathantverk 2018 med en äppelmust gjord på Rubinola. Idag har vi möjlighet att smaka den. Att odla ekologiskt och giftfritt innebär möjligheten att njuta av frukten som är bra för oss konsumenter, odlare och bra för planeten.
www.sjoriketskane.se/gardsbutik/vangadalens-frukt-must/

2020 blev maj 2021 pga. pandemin
Sigvard Månsgård
Mina Kandi med familj

Motivering

Mina Kandi visar en stor helhetssyn på djurhållning och miljö med ett eget litet ekologiskt system där hon och hennes familj tar hand om djuren. Djuren tar hand om marken, som bidrar till ett hållbart och öppet jordbruks-landskap. Mina Kandis vision om en ökad satsning på den skånska landsbygdens möjligheter att producera råvaror av högsta kvalité och samtidigt värna om det gamla goda traditionella produktionssättet. Hon har lyckats att förverkliga sin dröm om att producera och förädla råvaror av högsta kvalitet direkt från sin gård. Resultatet har blivit fine diningens finess tillsammans med exotiska smakupplevelser från hemlandet Marocko. Som uppfödare, köksmästare, innovatör och säljare har hon förenat alla delar till en ekologisk hållbar produktionsenhet på Sigvard Månsgård. Gårdens produktion är i princip säsongsstyrd med spännande erbjudanden, som följer djuren och naturens rytm allt i Slow Foods anda om God – Ren – Rättvis mat.

https://sigvardmansgard.se/facebook.com/glada.gardsmejeri/?locale=sv_SE

2018
Förskolekock
Miljana Vulovic

Motivering
Genom att tillsammans med barnen laga all mat från grunden. I förskolans växthus odlas grönsaker och kryddor. Hon utmanar deras sinnen med frågor om hur det känns, doftar och smakar med hjälp av sin undersökningslåda med förstoringsglas, rivjärn och mått i olika storlekar. Miljana vill inspirera till matglädje och ett klimatsmart mattänk. Detta skapar förutsättningar för barnen att få en bra inställning till mat, hälsa, miljö och hållbar framtid. Samtidigt som hon lyckas öka barnens matlust genom att lära dem skapa relation till den mat de äter. Klimatsmart är ett av hennes ledord. I förskoleköket lagas och serveras ekologiskt och vegetariskt mat från närodlare. Råvarorna följer säsonger för att främja miljön. Allt i Slow Foods anda med god, ren och rättvis mat= hållbar kvalitetsmat. 
https://www.instagram.com/miljana.vulovic/

2018
Förskolekock
Carina Axelsson

Motivering

Carina lagar mat till 65 barn varje dag. Många små magar att mätta med olika önskemål. Att laga god mat från grunden med ekologiska förtecken ser hon som en utmaning. Hon har idogt arbetat med att öka andelen ekologiska produkter i sitt förskolekök. Redan 2013 fick hon pris för att vara bäst i kommunen på att köpa in ekologiskt och har i flera år prisats som bäst i staden. Carina tycker det är viktigt att kunna servera bra mat och samtidigt tänka på miljön. Att ge barnen matglädje, som de kan ta med sig resten av livet. Hon tycker det ät självklart att välja ekologiskt, eftersom barnen mår bra av det. Carina tycker inte det är svårt, eftersom hon lagar all maten kan hon också styra inköpen. Allt i Slow Foods anda med god, ren och rättvis mat för alla = hållbar kvalitetsmat.

2017
Sövde Musteri
Bonny Håkansson

Motivering

Med stor omsorg och mycket kärlek produceras frisk och nyttig dryck ända sedan 50-talet. Allt sedan Sövde Musteri etablerades, har människor lämnat sin frukt för mustning här I naturlig miljö, genom väl beprövade metoder. Eftersom privatpersoner inte har registrerade odlingar, kan musten inte märkas som KRAV- eller ekologiskt odlad, även om de hundratals olika äppelsorter som lämnas är obesprutade. Här mustas mogen frukt och fallfrukt, som sorteras efter smak, arom och sötma. Den unika blandning frukt från trädgårdar runt om i Skåne, gör att musten smakar ”lite som förr i tiden” och innehåller mycket C-vitamin. Äppelsortimentets säsonger tas vara på och därför varierar smaken från pressning till pressning, beroende på vilka sorter som är mogna och man använder inga tillsatser. Vilket innebär att man kan njuta av enskilda äppelsorters unikitet som must på t.ex. Discoveryäpple, Gravensteiner eller Pigeonette, som är ett eldrött duväpple – Pigeon.
www.sovdemusteri.se/

2017
Hörte Brygga
Martin Sjöstrand & Emma Andersson-Sjöstrand

Motivering

Här serveras det bästa ur de skånska årstiderna. De har 0-vision på matsvinn och vänder och vrider på råvarorna tills allt har omvandlats till magi för gommen. Den lokala landsbygden gynnas för de väljer små, hängivna & passionerade producenter i alla led. Dvs familjeföretag, hållbart & spårbart med stor omsorg, baserad på kunskaper och lång erfarenhet. På Hörte Brygga lagas mat efter filosofin: ”Med kunskap och bra råvaror finns det ingen anledning att krångla till det.

” Varje vecka under sommaren bjuder Hörte Brygga in en gård att lagar mat på deras råvaror.
http://hortebrygga.se/

2015
Odlat & Utvalt på Sofiero Gård
Krokstorps Gårds, Kullasparris och Larsviken

Motivering

Att bilda en ekonomisk förening tillsammans med andra eldsjälar, som brinner för att odla och producera mathantverk av högsta kvalitet ger de som ingår i föreningen möjlighet att utvecklas och dela med sig av sina erfarenheter. Samtidigt underlättar de för varandra då de kan turas om att arbete i gårdsbutiken och då vara goda ambassadörer för varandras produkter. I gårdsbutiken finns Krokstorps Gårds, Kullasparris och Larsvikens egna odlade och förädlade produkter som kallpressad rapsolja, grön sparris, potatis, chips, tomater, jordgubbar, frilandsgrönsaker, kött samt noga utvalda produkter från andra mathantverkare i närområdet.

 

Verksamheten upphörde 2019 då de inte längre fick förnyat kontrakt p.g.a. annan verksamhet skulle finnas i lokalen.

2015
Kullasparris
Martin Sjöstrand & Emma Andersson-Sjöstrand

Motivering

Kullasparris, i Södåkra strax utanför Jonstorp, drivs av eldsjälarna och entusiasterna Åsa och Johan Sjöblom sedan 2011. På gården odlas och säljs ekologisk och KRAV-certifierad grön sparris och frilandsgrönsaker som jordärtskockor, sallad, broccoli, mangold, zucchini, färgade morötter samt bönor av olika slag. Tanken är att stegvis utveckla en verksamhet som förutom odling och försäljning direkt till slutkund även ska kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att odla, skörda och lära sig mer om sparris. För närvarande erbjuds sparrissafari under säsong, där kunderna får svar på frågor om hur det går till att odla grön sparris samtidigt som man får vara med om att skörda egen sparris samt bjuds på provsmakning. På sparrishuset finns också möjlighet till boende och matupplevelser.

http://www.kullasparris.se/

2014
Bjärhus Gård
Lars & Elisabeth Hansson

Motivering

Redan för 20 år sedan började Lars och Elisabeth Hansson, som är sjätte generationen Hansson på Bjärhus, att odla ekologiska grönsaker. Redan 1989 blev gården KRAV-certifierade och i dag är Bjärhus ett utflyktsmål för kunder som vill ha bra mat. Med brinnande intresse har de banat väg för lokalt producerat kött och ekologiskt odlade grönsaker. I gårdsbutiken finns grönsaker, ekologiska specerier och mycket annat och vägg i vägg finns ett charkuteri – en saluhall i miniformat. Här finns närproducerat kvalitetskött från gris-, lamm- och nötkreatur, där allt görs för hand på naturliga råvaror och produkterna får mogna och torka i egen takt. Produkter som gett ett antal guldmedaljer i Chark under SM och SM i Mathantverk. På Bjärhus anordnas temadagar och events i smakens tecken. Här arrangeras matvandringar där det smakas på läckerheter från egna gården och andra lokala mathantverkare runt Söderåsen. På loftet arrangeras företagsluncher och eko-konferenser.
https://bjarhusgardsbutik.se/

2014
Soldattorpets Mejeri
Maria & Carlos Tuvesson

Motivering

Tillverkar ost på mjölk från korna i Hyby. Maten till korna växer runt husknuten och mejeriet. Mjölken behålls så naturlig som möjligt. Ostarna mognar i egen takt. Den enda tillsatsen är egengjord syrakultur, salt och löpe. Bakgrunden till osttillverkningen ligger i Maria Tuvesson Lindgrens och hennes man Carlos passion och nyfikenheten på mathantverk enligt gamla traditioner. Utbildning, praktik och inspiration har de fått från småskalig osttillverkning i Jämtland och Frankrike.

I gårdsbutiken finns de egentillverkade ostarna som Hyby blå – en karaktärsfull och smakrik blåmögelost, som fick Silvermedalj 2015 i SM i Mathantverk. Här finns vitmögelost, hårdostar, salladsost och ostkaka, gjord på färsk mjölk, ekologiska ägg efter ett gammalt småländskt recept. Prisbelönt med Silvermedalj i SM i Mathantverk 2014. I butiken finns även andra produkter från lokala hantverkare.
https://www.soldattorpetsmejeri.se/

2015
Gunnaröds Gård
Carina & ALvar Sonesson

Tyvärr kunde inte Carina & Alvar Sonesson delta vid diplomutdelningen

Motivering

I vackra Stockamöllan mellan skog och slätt ligger Carina och Alvar Sonessons gård. Gården är KRAV certifierad sedan 2010 då man lämnade den fösta ekologiska mjölken till Skånemejerier. På gården finns ca 135 mjölkkor och på deras 300 hektar odlas det vall som blir till ensilage samt havre, rågvete, åkerbönor och raps. I deras trevliga gårdsbutik kan man köpa ekologiskt kött, olika köttlådor samt produkter från andra producenter i närområdet. Man arrangerar också besök för skolklasser och förskolor där barnen kan få se och uppleva hur det är i ett kostall. Deras kosläpp på våren är mycket populärt.

Sedan Augusti 2022 bedriver man tyvärr åter konventionell uppfödning av kor och växtodlingen drevs enligt KRAVs regler fram till årsskiftet 2022/2023 då den återgick till konventionell odling.

http://gunnarodsgard.se/

2014
Brödkultur
Petter Polacek

Motivering

Diplomet går till Petter Polacek ägare, stenugnsbagare och drivande person till Brödkultur i Norra hamnen. Här bakas en mängd olika surdegsbröd som Levain, Poilâne, Kaffekavring, Kornbröd, Knäcke och bröd gjort på lin. Brödkultur bakar en mångfald av gott bröd som fallit Helsingborgarna i smaken.

Surdegsbrödet har blivit en succé bland svenska konsumenter. Och en stor förändring i brödätandet har skett i Sverige. Vem minns inte alla torra smaklösa bröd, som ibland var söta under 1960- och 1970 talet. Hos Brödkultur görs allt från grunden eftersom det blir så enormt mycket godare; som exempel kavlas croissanterna för hand med riktigt smör, mazarinerna fodras med hemgjord mördeg och sylten till björngrottorna kokas på plats. Numera flyttat till Sofiero Gård och med nya namnet Brödkultur 2.0.

https://www.brodkultur.se/.

2014
Larsviken

Motivering

En grundförutsättning för Larsviken är att all odling och produktion sker så naturenligt och med minsta möjliga miljöpåverkan, eftersom de har en medvetenhet om att jorden som brukas är ett lån från barn och barnbarn, som måste vårdas och förvaltas på bästa sätt. Deras potatissamling fortsätter att utöka med några mycket gamla och en del helt nya sorter. De försöker hålla sig kring cirka 550 sorter och tar bara in unika sorter med historia och unika egenskaper. I deras välfyllda gårdsbutik finns massor med råvaror odlade på gården men också noga utvalda produkter som honung, frukt, ost, och kött från andra närodlare och närproducenter. Detta ger kunderna möjlighet att enkelt kunna handla från fler små-producenter i närområdet.

Utbudet följer årstiden och här kan man också köpa Larssons Chips. Hantverksmässigt hemmagjorda gjorda på potatis och rotfrukter producerade direkt från gården från åker till färdig påse.
https://larsviken.se/

Numera har verksamheten blivit två där chipsproduktionen är en egen verksamhet.
https://larssonsiviken.se/

2014
Goa Gård
Preben & Maria

Motivering

Goa Gårds ambition är en självhushållning med lyckliga Linderödsgrisar, som får vassle och annat ”gott” som blir till prima kött. Dessutom föder de upp getter och höns samt odlar i liten skala. De har en gårdsbutik där de säljer sina ekologiska produkter som getost från eget mejeri, marmelad, kött, korvar, säsongsgrönsaker och örter.  De jobbar i liten skala med sin ostproduktion och erbjuder smakupplevelser från förr med moderna visioner där mjölken kommer från deras svenska lantrasgetter som går ute året om på bete. De gör goda ostar som kittosten Himlago, Black box som rullas i brända örter, Holy moses och Rödluvan är några andra ostar i ert sortiment.

Verksamheten har upphört numera bedrivs självhushållning på Goa Gård.

2013
Bjärefågel

Motivering

Bjärefågel i Torekow AB – Per-Olof och Martin Ingemarsson.
Tack vare bröderna Ingemarssons brinnande intresse för fågeluppfödning och att systematiskt studera allt från kläckning till foder fått fram en kyckling som föds upp på majs och blir saftig, får en god smak och när man dessutom låter dem få växa i sin egen takt med god djurhållning blir köttet mört, helt utan tillsatser. Tack vare deras erfarenhet och idoga arbete med Bjärefågel i över 20 år sprids Bjärefågel över hela landet som en kvalitetsprodukt.
https://www.bjarefagel.se/

2013
Vikentomater
Mats Olofsson

Motivering

För odlande av tomater i två generationer, som utvecklats tack vare Mats nyfikenhet, energi och experimentlusta. Nu odlar Vikentomater 83 olika sorters tomater, i ett sortiment med mångfald av smaker, storlekar och färgvariationer. Mats har genom att bjuda in andra säljare av närodlat och närproducerat i sina lokaler gett kunderna möjlighet att enkelt kunna handla från fler småproducenter i närområdet. Tack vare hela familjens engagemang i verksamheten är Vikentomater idag ett skånskt starkt varumärke.
https://vikentomater.se/

2013
Kullalamm
Anna & Otto Ramsay

Motivering

Otto och Anna visar en stor helhetssyn på djurhållning och miljö där målet är ett eget litet ekologiskt system där de tar hand om djuren och djuren tar hand om marken och bidrar till ett hållbart och öppet jordbrukslandskap. Deras glädje att möta sina kunder och erbjuda ett förstklassigt lammkött. På Kulla Lamm säljs inte bara alla Delar av köttet, som styckas på gården utan också skinn och ull.

Med övertagande av krogen Rut på Skäret har de fullbordat kedjan från jord till bord. Vi önskar dem lycka till med sitt engagerade arbete för God Ren-Rättvis mat för alla.

Numera har de ingen verksamhet på Rut i Skäret och bytt huvudsyssla till arbete med naturvård med betande djur och brinner för att bevara och återskapa betesmarker och slåtterängar runt om i Kullabygden, från Häljaröds hamn till Kullabergs spets.
http://www.kullalamm.se

2013
Bjäre Rödkulla & Lindegrens
David Lindegren

Motivering

Bjäre Rödkulla – David och Lina Lindegren

David och Lina har stora kunskaper om uppfödning av Rödkulla, en av våra få kvarvarande lantraser. Långsam låter de djuren växa med naturligt gräsfoder och god djuromvård nere i vackra Sinarpsdalen på Bjärehalvön. Detta tillsammans med övertagandet av ett småskaligt slakteri undviks onödiga transporter och stressade djur. De bästa förutsättningar för att djuren skapar ett mört och saftigt nötkött med en koncentrerad och särpräglad smak. Därför lyckas de att leverera ett förstklassigt ekologiskt nötkött, som ger en stor matupplevelse. Vi önskar dem lycka till med sitt engagerade arbete för God Ren-Rättvis mat.
https://www.lindegrens.se/

2013
Bevarande av den skånska matkulturen
Sven Olle R Olsson

Motivering

Som zoolog fick du visserligen din doktorshatt för ditt arbete om igelkottarnas vintersömn men ditt intresse för den skånska historian, kulturen och maten fick dig att starta Skåneländska Gastronomiska Akademien tillsammans med några vänner från Lunds Universitet 1992 där syftet är att studera och befrämja den skåneländska matkulturen. Han har bl.a. skrivit ”Rapporten om skånska profilprodukter”, som ligger till grund för en profilering av Skåne vad beträffar matkultur, maträtter och livsmedelsråvaror från Regionen. Ditt engagerande arbete med skånsk matkultur har stärkt och medvetandegjort den skånska matkulturen i Skåne och Sverige. Med diplom, priser och stipendium har du under åren uppmuntrat och lyft fram många småskaliga matproducenter i Skåne.
https://skga.se/

2009
Bo Dahgren

Motivering

Bo Dahlgren, museibonde på Fredriksdals Museum och Trädgårdar, Helsingborg

Bosse Dahlgren för sitt fantastiska jobb att rädda utrotningshotade raser såsom Linderödssvin, Skånegås, Rökulla, Skånsk Röd, Åsbohöna, Skånsk Blommehöna, Göingeget etc. både som uppfödare och i sitt arbete med genbanker. Samt Bosses engagemang med att sprida kunskap om våra lantraser och Slow Foods budskap om god, ren och rättvis mat.

https://fredriksdal.se/

2009
Bäckdalens Handelsträdgård
Anders Olsson & Margaretha Oscarsson

Motivering

Bäckdalens Handelsträdgårds Anders Olsson och Margaretha Oscarsson för sitt banbrytande och engagerande arbete för ekologisk odling, som de påbörjade då de övertog företaget 1989. Allt ätbart som odlas på Bäckdalen som tomater, squash, chili, bönor och örtkryddor odlas ekologiskt och deras engagemang i spridandet av Slow Foods budskap om god, ren och rättvis mat.

https://basilika.nu/

2009
Paul och Kerstin Seugling

Motivering

Paul och Kerstin Seugling för sitt fantastiska arbete med att implantera och sprida Slow Foods budskap om god, ren och rättvis mat till alla elever på HR programmet på Restaurang Tranans treåriga gymnasieprogram inom hotell, restaurang och måltidservice i Sibbhult. Och sitt arbete med att skapa ett Slow Food Community där de samlar och bildar nätverk med närodlare och småproducenter i Östra Göinge.

Kommunen valde att lägga ner HR programmet i Sibbhult p.g.a. för få anmälda elever.

2004
IL Panificio
Carmelo di Bartolo

Motivering

Carmelo di Bartolo – Il Panificio använder sig av endast högkvalitativa råvaror som speltvete – dinkel samt långsamma bakningsprocesser för att skapa det perfekta brödet. Carmelo lägger ner mycket tid, kärlek och respekt för att skapa sitt bröd. Dessutom bidrar Carmelo och Sanne Kristiansen till att lära de små barnen hur ett riktigt bröd ska smaka genom att skänka sitt dagliga bröd till bl.a. daghem i Malmö samt till stadsmissionen och de hemlösa.

Verksamheten har upphört.

 

2004
GastronomiButiken
Andreas Lundh och Jeannette Bjursell

Motivering

Andreas Lundh och Jeannette Bjursell får vårt utnämnande för sitt djupa engagemang med att erbjuda sina kunder det bästa av vad odlare, uppfödare och producenter i vårt närområde och region kan erbjuda. De väljer alltid i första hand ett ekologiskt alternativ. Finns ingen sådan tillverkning har de omsorgsfullt letat fram producenter som kan erbjuda de bästa från sin region.

De sålde verksamheten 2013 för att ägna sig åt annan verksamhet.

2004
Per i Viken Chark AB
Claes Persson

Motivering

Claes Persson och hans lokala charkuterifabrik i Höganäs tillför oss produkter av högsta kvalitet. De gamla skånska recepten är grunden för verksamheten och ett kreativt arbete med att utveckla nya spännande produkter. Claes tvekar inte att t.ex. stoppa i en äkta parmesanost i Per i Parma samtidigt som han tillverkar sylta och blodkorv. Det är alltid kvaliteten som är ledstjärnan i hans verksamhet.

https://periviken.

2003
Salt & Brygga
Björn Stenbeck

Motivering

En av Sveriges första KRAV-restauranger där Björn förverkliga sin dröm. Han fick vara med från början och påverka uppbyggnaden med bl.a. miljöanpassad isolering i tak och väggar. Taket ljudisolerat för att ge en bullerfri miljö för både personal och gäster. Inredning köptes från lokala leverantörer för att minska transporterna. Bomullen i textilierna var KRAV-odlat. Personalen fick kontinuerlig utbildning i ergonomi och arbetade i en rökfri miljö. På samma sätt värnade Björn om råvaror och drycker. Maten med hög kvalitet med rötter i den skånska myllan och med inspiration från Medelhavet. De köptes direkt från KRAV-odlare och -uppfödare och menade att inköps-priserna inte bler mycket dyrare än icke KRAV-märkt.

Salt & bryggas Björn Stenbeck fick sin utmärkelse för sitt engagerande och väl genomtänkta arbete med att bygga upp en helt miljöinriktad restaurang, omtanken om personal och gäster med bl.a. en rökfri och bullerfri miljö samt för den höga kvaliteten på mat med rötter i den skånska myllan, KRAV-viner och KRAV-öl samt den varma gästvänlig-heten och ödmjukheten.

2014 vid 63 års ålder överlät han verksamheten till två medarbetare, som därefter drev krogen. Verksamheten upphörde 2018 då den såldes.

Rulla till toppen