SKÅNSKA MATHANTVERKARE i Sydvästra Skåne med bl.a. Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge

Vi har sedan starten 2002 besökt mathantverkare i Skåne för att koppla samman producenter och konsumenter
och här ger vi tips om besök hos dem

Björks Fiskbutik & Rökeri

I butiken finns en mängd fiskpro-dukter och fiskrätter samt produk-ter från småproducenter i närheten. Vid vårt besök åt vi en god lunch-buffé och träffade Håkan Björk, som berättande om verksamheten. De har bl.a. vunnit både guld och silver i SM i Mathantverk. Butiken ligger vid Ringsjön utanför Höör. Butik och servering har öppet tis. -fre. kl. 10-18; lör. & sön. kl. 10-15 mån. stängt.

www.bjorksringsjon.se/Start/

Ebbatorps Fågel

De startade för en kyckling räckte inte till familjens middagar. De ville ha större köttrika kycklingar, så de köpte små kycklingar som de utfodrade med vegetabiliskt foder och sen fick de gå fritt tills de vägde ca 3,5 kg. Efterfrågan väcktes och snart fick de bygga ut slakteriet och därefter startade de gårdsbutik. De säljer hel, delad och styckdetaljer av kyckling samt varmrökt kyckling. Till Mårten säljer de gås och anka. De finns i Södra Munkarp utanför Höör och har öppet lör. kl. 9-13

www.ebbatorpsfagel-gardsbutik.se/

Fråga om vi får använda bilden

slise58@hotmail.com

Gylleneidens Naturkultur

Kämpinge på Skanör och Falsterbo-näset verkar Tony Gylleneiden som specialiserat sig på att plocka vilda växter på Fredshögs ängar. På vårt besök fick vi veta hur vi ska använda blommor från vresros, saven från björk, allt om rönnbär, fläder, oxel, nässlor, svamp, ramslök etc. En lektion i att praktiskt lära oss nyttan av vår natur på ett roligt och annor-lunda sätt visade Tony sambandet mellan människan och naturen och att vi kan ta vara på naturens resurser. Klimatsmart och ekologisk mat, som är lokalt förankrat med höga näringsvärden. Det är både skånsk historia, natur och kultur. Han har också kunskaper om Paleolitisk kost dvs. stenålderskost.

https://gylleneiden.se/

Rinnebäcks Gård & Värpinge Golfbana

Håkan Rasmussons familj har drivit Rinnebäcks Gård sedan början av 1900-talet men aldrig ägt marken. Den ägs av Lunds kommun, som oftast bara ger arrendekontrakt i ett år i taget för jordbruksmark i stadsnära läge, då de vill ha marken tillgänglig för exploatering. För att rädda åkermarken blev lösningen en golfbana, då dessa får 25 års arrendekontrakt med förlängning. Värpinge Golfbana är för honom en gård och en av grödorna är golfare. Där finns en Grön Gårdsbutik med härodlade ekologiska produkter, ca 200 sorter med fokus på äldre kultursorter. Allt utsäde till åker och delar av grönsaksfröer odlas här för att säker-ställa att de bevaras.

www.varpingegolfbana.se/?page_id=342

Soldattorpet Mejeri

Vid vårt besök köpte vi fantastiskt goda ostar. Ostarna tillverkas för-hand på mjölk från en närliggande gård med kor som föds upp på den skånska myllan och med fri tillgång till utevistelse året om. Resultat – unika ostar med speciell smak och karaktär. De har fått flera utmärk-elser som Nordens Ost och priser i SM och VM. Numera håller gårds-butiken stängd och bara öppen i samband med studiebesök eller andra event. På hemsidan kan du se var deras ostar säljs under menyn Återförsäljare. För beställning och hämtning av ost och ostkaka ring 0708-414 623 eller mejla info@soldattorpetsmejeri.se

De finns i Hyby utanför Klågerup

www.soldattorpetsmejeri.se/

Fråga om vi får använda bilden

Spirit Of Hven

Spirit of Hven är destilleri, hotell, restaurang och pub på ön Ven i Öresund. Ägs av Henric och Anja Molin som började med konferens-anläggningen Backafalls-byn innan de startade whiskydestilleri. Henric har genuina kemi- och whisky-kunskaper. Han är en erfaren kemiingenjör och hans kunskaper som whiskykokare köps in på destillerier runt om i världen. Henric är expert på jäsning och har tagit fram egna jäststrängar som ger en unik smak på destillatet. I baren finns 500 sorters whisky. Deras egen whisky har vunnit flera priser. Vi hade bokat en guidad rundtur och njöt också av husets andra spritsorter som gin, vodka och aquavit.
https://www.hven.com/

Sunnantorps Gård

En av pionjärgårdarna i Skåne inom ekologisk produktion. Sedan våren 2016 drivs gården av Julius, II:a generationen Andersson. I:a generationen är mor Lisbeth, som syns på bilden vid vårt besök. På gården bedrivs köttdjurs-produktion av kalv. Gården har ca 120 djur. 2023 odlades också korn, åkerböna, raps, dinkel, vete, havre och gräs. Djuren föds upp på gårdens foder, som är helt baserat på grovfoder, hö, ensilage och bete, får köttet samma fettsyra sammansättning som de vilda djurens, med hög halt av omega-3. Vi träffade Lisbeth vid vårt besök, som berättade om gården och verksamheten och bjöd oss på goda smakprovning av eko-logiska goda produkter av kalvkött.

De säljer ekologiskt kalvkött direkt till kund via beställning. Gården ligger utanför Stehag.
www.ekogardar.se/sunnantorp

Tant Gurka

Vi besökte butiken på Byggmästare-gatan 11B i Lund nära Lund C. Här träffade vi ägarinnan Anina Ågesjö, som berättar om sin verksamhet och där vi får möjlighet att handla. Hon erbjuder ekologiska grönsaker, rotfrukter och andra ekologiska livsmedel av hög kvalité som odlas gärna i närheten. Under sommaren och hösten har de många grödor från Skåne. Resten av året har vi t.ex. spannmål odlad i Lund, torkade bönor utanför Kristianstad, kom-bucha gjord i Malmö och bovete odlat i Värmland. Forskning har visat, att vid ekologiska gårdar finns det 30% fler fåglar och insekter, för de trivs bättre i miljöer utan kemiska gifter.

http://www.tantgurka.se/blogg/

Ängavallen

Här är allt ekologiskt och lever efter mottot ”från jord till bord”. Det innebär att allt gris-, lamm- och nötkött och alla charkvaror kommer från gårdens egna djur. Alla har gått ute och levt ett gott liv och fötts upp på gårdens vegetabiliska obesprutade foder. Djuren har slaktats på gården, helt stressfritt under värdiga former. Vår förening har besökt dem och vi stod som värdar under fyra dagar då studenter från Slow Foods Universitetet för Gastronomisk Vetenskap i Pollenzo var på besök för att smaka på Skåne. Här finns gårdsbutik, café, restaurang, hotell och konferenslokaler. Se sortiment, erbjudande och öppettider på deras hemsida.
https://angavallen.se/

Rulla till toppen