SKÅNSKA MATHANTVERKARE i Sydöstra Skåne med bl.a. Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad

Vi har sedan starten 2002 besökt mathantverkare i Skåne för att koppla samman producenter och konsumenter
och här ger vi tips om besök hos dem

Bosarps Gård
Bosarp

Vi besökte familjen Alwén då de bedrev uppfödning av frigående kycklingar utomhus. Vi hade rundvandring på gården och avslutade med god kycklingrätt. Numera ägs och drivs gården av lantmästarna Mårten och Johanna Rasmusson. De föder även upp kor, kalvar, kvigor, stutar och avelstjurar. Djuren vistas ute och har tillgång till stora ytor i skog och mark. De betar mer än halva året. Under vintern har de fri tillgång till ensilage. De finns utanför Blentarp. I Gårdsbutiken säljs nöt-kött, kyckling och koskinn. Öppet: lör. kl. 10 – 14 och i mån av tid efter tidsbokning på 070-569 00 15
https://uteko.se/

Gunnarhögs Gård

som finns utanför Hammenhög med produktion av bl.a. KRAV-odlad kallpressad rapsolja. Vid vårt besök fick vi en guidad tur och möjlighet att köpa produkter i gårdsbutiken. De har också egen kallpressad linfröolja, linolja, marmelader, müsli, vinäger, senap, kryddor, honung, ägg och mycket annat gott. Här finns också möjlighet att ta en fika i kafét. Öppet april-dec. vardagar kl. 8-17; helger kl. 9-16.
www.gunnarshog.se

Hörte Brygga

Med vördnad för naturens resurser och att den biologiska mångfalden bevaras och med stor respekt för råvarorna. I Hörte jobbar de med årstiderna och följer rytmen av grödor och människor. Här bjuds vi på en fin stund i Sveriges vackraste naturhamn. Borden är utomhus på en skyddad uteservering med havet och horisonten som granne. Här serveras långlunch från 11/6 – 20/9 under tis. – fre.
https://hortebrygga.se/horte-brygga-4/

Köpingebergs Vingård

Vingården ligger på en höjd, Hammars backar där vinbonden Carl-Otto Ottergren med erfarenhet av vinodling i champagnedistriktet och med stor entusiasm satsar på mousserade vin enligt ”méthode traditionelle”. Odlingen består i dagsläget av ca 3 hektar där det odlas allt från Chardonnay, Pinot Blanc, Solaris och Seyval Blanc. Vid vårt besök avslutade Carl-Otto med att sabrera och vi drack en väl-smakande Cava av hög kvalitet.
https://www.kopingsberg.se/

Kiviksås Frukt numera Blågrund Frukt AB

De odlar frukt i och runt Kivik till största delen äpple. Under säsong görs must av egen och av privat-personers inlämnade frukt som sker hantverksmässigt utan tillsatser. Vid vårt besök fick vi en rundvandring och samlades i packhuset där vi åt en utsökt lax från Kiviks Ål & Lax och släckte törsten med färskpressad äppelmust. De finns på Esperöds-allén utanför Kivik. Öppet mån. – sön. kl. 10 – 17; tel. 0414-701 56
https://www.instagram.com/blagrund/?hl=sv

Mellbybagaren

i Södra Mellby bara 4 km söder om Kivik. Här tog bagarmästare Ingvar Andersson emot oss och berättade om detta lilla 120 åriga bageriet. Vi bjöds på en rundvandring och smak-prov på den unika stenugnsbakade Mellbykavringen. Numera har sönerna tagit över verksamheten.

Läs gärna mer om Mellbykavringen på vår sida Skånsk Matkultur och Region Skånes viktiga produkter.
https://www.mellbybagaren.se

Mossagården

Här odlas ekologiskt sedan 1985 med det naturliga kretsloppet i centrum. Allt hålls småskaligt och naturnära och försöker att upprätt-hålla ett eget ekologiskt kretslopp på gården t.ex. utfodras djuren med egetproducerat foder och djurspill-ningen återförs i sin tur till åkrarna i form av näringsrik gödsel. För att gynna jordens bördighet används en varierad växtföljd. Det kan innebära att spannmål s.k. ”tärande grödor”, växlas med baljväxter, klöver och ärter. Varje vecka levereras ekologiska varor till kunder över Skåne och resten av Sverige. De ligger utanför Veberöd.

Utlämningsställen
https://www.mossagarden.se/index.php?id=390

Olof Viktors

Olof Viktors är inte bara bageri och café i en fyrlängad gård utan fylld av hantverkstradition och nytänkande skaparglädje, som genomsyrar verk-samheten allt från den vedeldade stenugnen i bageriet in i caféet. De erbjuder bakverk och bröd, honung från skånska bin, tomater och bär från Österlen och rågen växer runt knuten, obesprutad. De finns utan-för Glimmingebro lite dygt 1 mil från Kåseberga och Alestenar. De har öppet ons. – fre. kl. 9 – 17; lör. & sön. kl. 8 – 17; mån. – tis. stängt
https://www.olofviktors.se/

Sövde Musteri

Sövde Musteri ligger mittemot Sövdesjön. Musteriet drivs sedan 2009 av familjen Håkansson. För-utom mustsorter tar de fram och utvecklar hantverksmässig cider, äppledestillat dvs. ”skånsk calvados” till 100% gjord på traktens äpple samt Äpplefrost, som påminner om ett ice-wine gjort på äpple. Deras alkoholhaltiga drycker är beställ-ningsvara på Systembolaget. 

Öppet: fre. kl. 11-17.30; lör. kl. 10-13 och från 24/6-30/11 mån-fre kl. 11-17.30; lör. o sön. kl. 10-13

https://www.sovdemusteri.se/

Österlenkryddor

Här möttes vi av f.d. ägarinnan Eva Olsson, som berättade om familjens arbete och passionen för bl.a. lavendel. I gårdsbutiken fick vi möjlighet att köpa kryddor, örtteer och ljuvliga oljor. Eva och maken Olle sålde verksamheten 2014. Då blev Cherztin och Anders Persåkre ägare med visionen att vara ledande kryddbönder i Norden. Odlingen och förädlingen är sedan 2017 Krav-certifierade. De kalltorkar kryddorna och kryddblandningarna är tillsatsfria. De finns i Köpingebro. De har öppet Jan. stängt, febr. – april är gårdsbutiken öppen: tor. – fre. kl. 10-17, lör. kl. 10-15. https://www.osterlenkryddor.se/

Rulla till toppen