SKÅNSKA MATHANTVERKARE i Nordöstra Skåne bl.a. Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge

Vi har sedan starten 2002 besökt mathantverkare i Skåne för att koppla samman producenter och konsumenter
och här ger vi tips om besök hos dem

Bonnarps hjortfarm

Pär-Ola Andersson med fru är båda veterinärer och arbetar med det på deltid. I gårdsbutiken finns en stor variation av vilt beroende på tillgång. Det som säljs här får de in från lokala jägare eller från sitt eller andra lokala hjorthägn, för att ta vara på de resurser som finns i närområdet. Viltköttet är slaktat, veterinärbesiktigat och hängmörat. Djuren går ute och få utlopp för sina naturliga beteenden. Gården finns utanför Ljungbyhed och butiken är öppen ons. kl. 15 – 18 & lör. kl. 11 – 14 eller enligt överenskommelse. www.bonnarpshjort.se/

Den gamles Gård

Den är en krav-certifierad gård sedan mer än 20 år tillbaka. Vi fick en trevlig rundvandring med Torbjörn då vi var på besök. Här odlas enligt permakultur metoden dvs. en hållbar metod som gynnar både mångfald och natur. På våren säljs grönsaker och sommar-blommor i form av pluggplantor, för att senare på säsongen sälja bär och grönt. Här kan du ta med egna frön eller plantor på en bytaredag i slutet av maj eller komma och handla. De finns i Sniberup utanför Hörby och har öppet ons. & sön. kl. 14-17

https://www.facebook.com/dengamlesgard/?locale=sv_SE

Fråga om vi får använda bilden

dengamelsgard@gmail.com

Holmana Gårdsmejeri

Vi besökte Boel och Ingemar Bindby på Holmana Gård utanför Hishult, som ligger 15 km norr om Örkelljunga. Boel guidade oss runt på gården och vi fick smaka och köpa hennes berömda Boels Blå och emellanåt säljs en begränsad mängd HALLÅJA!, en grill och stekost. Dessutom erbjuder hon på sitt Lanthotell 3st dubbelrum med egna toaletter och duschar. Tillgång till uterum och grill. Frukost ingår samt hundar får också vara med. Se var du kan köpa ostarna och vill du handla på gården så kontakta dem.
http://www.boels.nu/

Minnas Chokladstudie

Vi träffade Mina när vi hade Slow Food dag på dåvarande Restaurang Tranan i Sibbhult och smakade hennes läcker-heter. Hon har en Chokladstudie i Fjälkinge utanför Östra Ljungby där hon har Café, Chokladbutik & Själv-betjäningsbutik. Denna butik med Minas choklad, kakor & glass är öppen kl. 8-20 dagligen. Öppet för drop-in i chokladkafé & butik se övriga tider eller kontakta henne.
https://chokladstudion.se/

Glada Geten

Vid vårt besök var det ett getost-mejeri med café endast 5 minuter från Hovdala slott utanför Hässleholm. Här fanns ost från gårdens getter, hembakad ostkaka, marmelader och andra delikatesser. P.g.a. skenande kostnader för bl.a. råvaror och el har getostproduktionen upphört medan man fortfarande gör sin belönade ostkaka, som fått SM guld i Mathantverk, driver kafé, säljer blommor och bedriver numera en pedagogisk vandringsled. Gården ligger i Lilla Oberöd. Se öppettider:

Glada Geten Gårdsmejeri

Lilla oberöd 2889
28291 Tyringe
Skåne

Gräsljunga Gårdsprodukter

En Göingegård med stolt lantbruks-tradition på gränsen mellan Skåne och Småland i dom djupa Göinge-skogarna ligger gården. Mikael och Annika Pettersson bedriver små-skalig ägg- och lammproduktion sen många år tillbaka. De producerar mat på naturens villkor och håller landskapet öppet och levande med hjälp av sina betande djur. På gården produceras ägg från frigående höns och en ekologisk lammproduktion. Dessa produkter säljs på gårdens ägg- och skinnbod. De säljer även avelsdjur. Gården ligger utanför Visseltofta, alldeles på gränsen till Småland.
https://grasljunga.se/

Vidablick

En KRAV-gård med ekologisk odling av grönsaker och bär, ett gårdscafé, present- och inredningsbutik, samt multisportbana och andra aktiviteter. Här bedrivs ekologisk odling av frukt och grönsaker och är sen 1993 KRAV-certifierade. Många av produkterna finns för självplockning. De odlar sparris, jordgubbar, zucchini, lök, tomater, inläggningsgurkor, vinbär, pumpa, äpple, potatis, majs mm. Vid vårt besök fick vi en vandring bland odlingen av grundaren Ingvar. Numera är det sonen Tomas med familj som driver verksamheten. Den ligger 4 km utanför Hörby, på väg mot Lund. Se öppettider. https://vidablicks.se/

Vanås Gods

Vi fick ett intressant besök på Wanås som är norra Europas största mjölk-producent. Vi gjorde ett studiebesök för att se hur storskalig ekologisk produktion går till. Wanås gods blev år 2000 godkänd för KRAV-produktion och är en av Europas största producenter av ekomjölk med 6 000 liter mjölk per dygn. Här finns 450 kor och 450 ungdjur. På sommaren är djuren ute och betar dygnet runt. På godset finns 250 hektar betesmark och 650 hektar ekologisk odling av vall, spannmål, ärtor och raps. Godset ligger utanför Knislinge i Östra Göinge.

https://godset.wanas.se/svenska/Hem.aspx

Vånga Must

Ägare är Sven-Anders Persson och hustrun Marie-Louise Zernisson. På familjens marker runt huset har det odlats äpplen sen början av 1900-talet. Träden är upp emot 80 år gamla. På Vångabergets sluttningar på väg ner mot Ivösjön odlas och  handplockas äppelsorterna Alice, Aroma, Cox Orange, Golden Delicious, Gravensteiner, Ingrid Marie, Katja, Kim och Rubinola. Musten pressas av Rörumsros Frukt & Must i Rörum och är pastöriserad för att hålla ett år. Fruktträden trivs i den kalkhaltiga jorden, som ger frukt med tunt skal och mycket smak. 2007 gick det över till enbart ekologisk odling och KRAV-märktes 2009.
www.sjoriketskane.se/gardsbutik/vangadalens-frukt-must/

Rulla till toppen