Ark of Taste

The Ark of Taste – Smakens ark åker världen runt och samlar in småskaliga kvalitetsprodukter, som tillhör hela planetens kulturer, historia och traditioner. Det är ett extraordinärt arv av frukt, grönsaker, djurraser, växtarter, ostar, bröd, charkuterier, beredda livsmedel, maträtter etc. Arken skapades 1996 för att påpeka existensen av dessa produkter och uppmärksamma risken att de kan försvinna inom några generationer.

Jordbrukets biologiska mångfald och småskaliga familjebaserade livsmedelsproduktionssystem är i fara över hela världen pga. industrialisering, genetisk nedbrytning, förändrade konsumtionsmönster, klimatförändringar, övergivandet av landsbygdsområden, migration och konflikter.

The Ark of Taste uppmanar alla att agera: I vissa fall måste produkter återupptäckas och läggas tillbaka på bordet, och producenter måste få stöd och få sina historier berättade; i andra, såsom fallet med utrotningshotade vilda arter, kan det vara bättre att äta mindre eller inget för att bevara dem och gynna deras reproduktion.

Text:SLU

Vår skånska landskapsfisk kläcks Ca 700 mil från Skåne på 100-tals meters djup I Sargassohavet och larverna börjar sin färd med hjälp av Golfströmmen. När de närmar sig den europeiska kusten har de vuxit till Glasål – nästan helt genomskinliga. Forskarna tror det tar 1-3 år för ålarna att färdas den långa sträckan. Närmare kusten blir de gulaktiga i färgen – Gulål. En del stannar vid kusten eller vandrar in i älvar och åar till insjöar. Här mognar de, färgen blir brunaktig och ca 8-20 år senare när de närmar sig könsmognad, byter de skepnad igen och kallas Blankål eller Silverål. Nu startar de sin vandring tillbaka till Sargassohavet. Ålen är rödlistad och akut hotad, eftersom det bara återstår cirka 5 procent av det ursprungliga beståndet. Läs mer: https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

Linderödssvinet

Foto: Annette Nilsson

Det gjordes en inventering av linderödssvin 1992-93 av Ronny Olsson på Fredriksdals museum och Rigmor Svantesson på Hörby museum. De åtta djur som inventerades är registrerade som rasens founders/ursprungsdjur. Samtliga utom en visade sig ha sina rötter i de brokiga lantrassvin som tillvaratogs på Linderödsåsen och som fick sin hemvist på Skånes Djurpark. Linderödssvinet är den enda kvarvarande lantras av svin i Sverige och det finns ca 230 Linderödssvin i Genbanken. den har funnits i The Ark of Taste sedan 2006.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/linderod-pig/

Foto: Annette Nilsson

Härstammar från den vilda grågåsen och har hittat ben på arkeologiska platser från 500 f.Kr. När den regionala matkulturen kämpar för att överleva är Skånegåsen åsidosatt och kommer att försvinna. Rasen är också utsatt för korsning. Hanar användes ofta för avel med italienska gäss som är mycket produktiva men smaken hos korsningsgåsen är sämre. Samtidigt blir renrasiga Skånegås allt mer sällsynt.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/skansk-goose/

Spettkaka

Foto: Annette Nilsson

Ett gammalt recept av danskt ursprung, introducerat i Skåne på 1600-talet; men först på 1800-talet blev det ett populärt sätt. En kaka som lagades även i byugnar och inte bara i adelns kök. Med tiden blev det tårtan som bondkvinnorna lagade vid stora tillfällen, då alla samlades. Idag är det få som tillverkar Spettekaka, eftersom det innebär en arbetskrävande och komplex process. En typisk kaka från Skåne, som är väldigt knaprig, smulig och lätt. Konsistensen liknar den hos maräng och är gjord på ägg, potatisstärkelse, Socker och täcks ofta med vit eller färgad glasyr.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/spettkaka/

För närvarande har vi 69 Ark of Taste produkter i Sverige
www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/sweden-en/

I Övriga värden har vi just nu 5675
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/