Ostkakan blir olaglig

Den traditionellt goda ostkakan i Småland riskerar att bli olaglig. Som vanligt är det Livsmedelsverket som lägger sig i och ser rött varje gång det handlar om opastöriserad mjölk. Man har i Småland instiftat ostkakans dag för att uppmärksamma denna maträtts kulturella betydelse. Och försöker samtidigt främja en export av ostkakan till andra länder. Men då får Ostkakans vänner trubbel, pga. Livsmedelsverkets sätt att se på opastöriserad mjölk.

Pastöriserad mjölk värms upp till 72 – 74 grader under 15 sekunder. Då räknar man med att obehagliga bakterier, som listeria, salmonella och ehec som kan förekomma i mjölk försvinner. Vid upphettningen försvinner då dessvärre också en mängd nyttiga och lättflyktiga mineraler, vitaminer och andra värdefulla egenskaper i mjölken.

Slow Food anser att opastöriserad mjölk är en tillgång som bör godkännas och finnas kvar. Under förutsättning att noggrann livsmedelshygien följs, vilket de allra flesta som hanterar opastöriserad mjölk gör, exempelvis de som tillagar Småländsk ostkaka.