Vad äter vi om 20 år?

Högre matpriser, miljömässiga aspekter och en växande befolkning kan betyda att vi tvingas ta fram annan mat i framtiden, enligt BBC News Magazine. I England förväntas priset på kött fördubblas inom 5 till 7 år. Kött kan bli en lyxvara och kommer då att förändra vår mathållning. Så vad kommer vi då att äta som ersättning? Framtidsforskarna har tagit fram några scenarier.

Insekter

Insekter har ett mycket högt näringsvärde och innehåller mycket protein. Insekter konsumerar nästan inget vatten, kostar betydligt mindre än köttboskap att föda upp och man uppskattar att det finns 1 400 arter som är ätbara för människan.

Den holländska regeringen har nyligen satsat 1 miljon Euro till forskning för insektsuppfödning. Man tror att gräshoppor och syrsor kan bli en ingrediens i framtidens hamburgare. Många befolkningsgrupper äter idag insekter. Gräshoppor och larver är populärt i Afrika, getingar är en delikatess i Japan och syrsor är vanligt på tallriken i Thailand.

Odlat kött

Holländarna forskar kring provrörskött också känt som odlat kött. De odlar strimlor av muskelvävnad, genom att använda stamceller från kor och hoppas kunna presentera den första test-hamburgaren senare i år. Forskarna menar att det är effektivt och ett miljövänligt sätt att producera kött på.

Alger och tång

Tång är den växt som växer snabbast på jorden. Det finns över 10 000 arter och idag äts det 145 olika arter av röd, grön och brun tång runt om i världen. Odling av alger och tång förekommer idag i Medelhavet, Asien och i Japan finns mycket stora odlingar. Forskarna menar att man kan ersätta salt i bröd, förädlad mat, såser och ost med granuler av tång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.