Odlad lax – havets falukorv

I Norge har laxodlingen ökat explosionsartat enligt Svenska Dagbladet. På tio år har exporten ökat från 360 000 ton år 2002 till nästan 840 000 ton år 2011. Nu vill den norska fiskerinäringen att dagens nivå ska tredubblas fram till år 2025.

Lax är en populär och jättegod maträtt, men hur är egentligen kvalitén på fisken när laxodlarna tvingas gå över till onaturligt fiskfoder. En vildlax äter fisk- och skaldjursbaserad föda och smakar därför delikat, om man får tillfälle att fiska upp eller köpa en.

Vildlaxen är inte så röd i köttet som odlad lax, eftersom det tillsätts färgämne i fodret för att odlad lax ska se ”bättre” ut.

Det marina fiskfodret har blivit en trång sektor för laxodlarna. Det finns inte tillräckligt med fisk- och skaldjursresurser i haven för de gigantiska laxodlingar som är och planeras, så man måste titta på andra ekonomiska foderalternativ. Därför äter den odlade laxen idag mest vegetabiliskt foder som majs- och rapsolja, soja- och majsprotein. Det gör laxarna fetare medan den nyttiga Omega-3 fettsyran halveras.

Fyra styckfrysta laxar i ett dragspelspaket sparar tid till middagen, men i samma undersökning avslöjar SvD att många grossister sprutar in en koksaltlösning i laxen för att öka vikten.

Vill vi konsumenter verkligen äta denna slags lax?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.