Skånsk mat då och nu

Det berättas att vid 1800-talets mitt kunde en fest- eller bröllopsmåltid komponeras på följande sätt ute på Landskronaslätten. Middagen inleddes med bruna bönor, kokt skinka, saltat rökt fårkött och rullekorv. Den kunde också börja med soppa kokt på oxkött och fett fläsk. Sedan kom oxkött med pepparrotssås och hönsstek på samma tallrik. Därefter lutfisk med flottig sås, som följdes av gåsstek och ju fetare steken var desto bättre. Slutligen serverades förningarna som bestod av risgröt och kakor. Risgröten var så fast att den skars med kniv i någorlunda kubiska stycken. Kakorna var stora sockerkakor, klenäter eller granna spettkakor. Till detta dracks det öl och åtskilliga glas brännvin, vilket antagligen behövdes till denna svulstiga måltid.

Idag smakar och ser den skånska maten annorlunda ut. Svenskarna är ett resande folk och öppna för nya influenser. Det mångkulturella samhället har gett oss thailändsk, libanesisk, italiensk, fransk och japansk mat. Kinarestauranger, pizzerior ses i överflöd och fastfoodhamburgare serveras i en aldrig sinande ström.

Men vart tog den skånska husmanskosten vägen? Slår man upp lunchguiden i lokaltidningen är det som väntat si och så. Pasta, norskodlad lax, importerad kyckling i massor av rätter, moussaka och tacos. Men glädjande nog finns också klassiska rätter som kåldolmar, stekt sill med rårörda lingon, helstekt skrubba, Wallenbergare och rimmad oxbringa med pepparrotssås. Dunkers matsal erbjuder en meny med skånska råvaror, gris från Österlen, kyckling från Fridshill, Eslövskalv och fisk från säkra bestånd. En menyidé som många uppskattar, inte minst turister. En tysk, fransk eller italiensk turist vill knappast äta det som är typiskt för deras länder. De vill smaka skånsk och nordisk mat.

Man önskar ibland att det skånska köket hade samma ovilja att förändra sig som det italienska köket, som aldrig låtit sig inspireras av utländska influenser. Här har snabbmat, hialösa rationaliseringar och tekniska nymodigheter sällan något att hämta.
I Italien finns en känsla för bra råvaror, enkelhet och tålamod i matlagningen. Det finns också i Skåne, men behöver tas fram och profileras mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.