Glida in på en räkmacka

Här på västkusten kan man ibland glida in på en räkmacka, njuta och ha det lite lätt. Och vilken god klassisk frukost det kan bli, med vitt rost- eller surdegsbröd, rejält med stora färska räkor, egengjord majonnäs, ägg från frigående höns, en fräsch sallad, ekocitron, svartpeppar och en dillkvist på topp. En härlig start på dagen.

De flesta räkor fångas i Nordost-atlanten, kokas med skal på båten, fryses och fraktas till Danmark. Närmare 2 500 ton säljs årligen till grossister, restauranger och livsmedelsbutiker.
Men innan dess måste de skalas.
I de nordiska länderna slutade man att skala räkor kring 1995. Grossisterna menar att det finns inga anläggningar idag i Sverige som klarar av att skala räkor på ett effektivt sätt. Därför skickar man de frysta räkorna till länder som Tunisien, Marocko, Polen och Lettland för att handskalas. Den åksjuka räkan färdas i värsta fall med lastbil ner till Genua i Italien. Därefter med båt till Tunisien, där räkorna tinas och handskalas av tusentals flinka kvinnliga fingrar. Räkorna läggs i en lake och kyls för vidaretransport till norra Europa. En resa på 400 mil.

Det känns bättre att glida in på en räkmacka gjord på färska oskalade räkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.