Föreläsning: Slow Food – Vad är det?

Vi presenterar Slow Foods arbete lokalt och globalt både under föreläsningarna i
Lilla Salen och i foajén där vi bjuder in till ett smakäventyr för både barn och vuxna där du får:

  • Använda dina sinnen: känsel, syn, hörsel, smak och doft
  • Testa grundsmaker
  • Se om du kan skilja på ekologiska och konventionella smaker

Som barn och ung får du sen ett ”Slow Food Smaka på” Diplom.

Program Fredag 17 Juni 14:00 – 16:00

Vi arbetar med skånska odlare, uppfödare och mathantverkare och ser till att konsument och producent möts. De som arbetar för

  • GOD: smakrik och hälsosam mat
  • REN: produktion som inte skadar miljön
  • RÄTTVIS: tillgängliga priser för och rättvisa villkor med rimlig betalning till de som producerar.

Dessa diplomerar vi i Slow Food Skåne. Under våra 20 år som förening har vi hittills diplomerat över 20 stycken. Du får träffa Mina Kandi, som diplomerades 2021. Hon driver ett småskaligt ekologiskt lantbruk med lammuppfödning på Sigvard Månsgård utanför Åstorp. Mina berättar om sin verksamhet. Hon är också kock och har som specialitet hamburgare med en twist av Marocko. https://sigvardmansgard.wordpress.com/; https://sv-se.facebook.com/Sigvardmansgard/

Program Tisdag 28 Juni 14:00 – 16:00

Slow Food arbetar med att bevara vår biologiska mångfald och samlar in arter i Smakernas Ark – The Ark of Taste.
De som riskerar att försvinna från vår jord och tillhör planetens kultur, historia och tradition. Nu har vår skånska landskapsfisk ålen simmat in i Arken! https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

Vad vet du om ålen mer än att den är vår landskapsfisk och traditionellt ätits på julbordet?

Är du intresserad av mat och fakta kring ålfiskets historia och idag? Här får du en unik möjlighet att möta den legendariska ”ålakäringen” Maria Blombärg, gift med ålafiskaren Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson från Ålakusten. Ålafisket där uppfyller kraven för ett hållbart småskaligt, kustnära fiske enligt FN:s globala mål.

Maria är ordförande i Ålakustens kulturarvsförening och författare till boken:Ål en urgammal matkultur,som hon kåserar om och signerar på plats. Ett dokument om ålen och dess urgamla matkultur. Något som både barn och barnbarn kan ta med sig in i framtiden och sprida vidare. https://www.alarv.se/foreningen/

Slowfood Skåne håller föreläsning på H22 City Expo
H22 City Expo Startsida