Slow Food Skånes verksamhetsberättelse för 2019

Träff 1 – Biodling och honungsprovning den 20 mars på Olympiaskolan

Det är över 10 år sedan vi sist träffade biodlaren Michael Lühr. Han berättade om binas situation idag och gav oss smakprov på sin honung.

Träff 2 lördagen den 27 april – Ringsjön med Ebbatorps Fågel i Södra Munkarp och Björks Fiskbutik & Rökeri, Råröd Sjögården utanför Höör.

Vi besökte Ebbatorps Fågel vid Ringsjön. Där de berättade om sin verksamhet och vi fick möjlighet att köpa kyckling både hel, delad och styckdetaljer färska eller varmrökta.

Därefter körde vi till Björks Fiskbutik & Rökeri ca 5 km därifrån och åt en god lunchbuffé. I butiken fanns förutom en mängd fiskprodukter och fiskrätter också produkter från småproducenter som kryddor, marmelader, Ebbatorps produkter, korv från Skräddarens i Svensköp, bröd från Bagarstugan i Vissmarlöv, ägg från Lommarps gård samt must från Sara’s Skafferi.

Träff 3 lördagen den 15 juni tog vi en tur med Sundsbussen Pernille och gjorde en utflykt till Helsingør med besök på Værftets Madmarked

Denna Matmarknad är en samlingspunkt for alla åldrar med stort Street Food-koncept i rustik maritim miljö med gemytlig stämning. Vi kunde välja mellan Fish’n Chips, pizza, läckra kakor, tacos, indisk mat, pannkakor och släcka törsten i baren där det fanns ett stort utbud av kalla drycker.

Träff 4 Årsmöte söndagen den 30 juni på Maria Park med tema ”Fingermat till handplockade viner”

Årsmötet flyttades från söndagen den 26 maj till detta datum på grund av vår ordförande Bengt Danebrings bortgång. Vi startade årsmötet med en tyst minut för honom.

Annette Nilsson valdes till ordförande för årsmötet och redogjorde för vår verksamhet under 2018. Birgitta Olsson valdes till sekreterare för årsmötet då Marie Andreasson inte kunde delta. Ingela Magnusson vår kassör redogjorde för räkenskaperna och föredragningen av Revisionsberättelse för år 2018, eftersom vår revisor Olof Widmark inte kunde medverka på vårt årsmöte. Han föreslog att ansvarsfrihet beviljas kassören för den tid som revisionen omfattade. Kenneth Magnusson och Reidun Nyvoll valdes som justeringspersoner, tillika rösträknare vid årsmötet.

Årsmötet valde för 2 år: Bo Dahlgren, Elizabeth Khan Tublén, Ingela Magnusson, som kvarstår som kassör. Hedersledamoten Jan Hedh valdes på ett år. Marie Andreasson kvarstår som sekreterare då hennes mandattid går ut först nästa år. Detsamma gäller för Birgitta Olsson. Styrelsen består nu av Annette Nilsson, Marie Andreasson, Ingela Magnusson, Birgitta Olsson, Bo Dahlgren, Elizabeth Khan Tublén och Jan Hedh.

Både valberedareAnn-Charlotte Pålsson och revisor Olof Widmark omvaldes. Årsmötet valde två firmatecknare Annette Nilsson och Ingela Magnusson, var för sig. Efter årsmötet bjöd styrelsen på hemlagad fingermat med handplockade viner.

Träff 5 – Vingårdsvandring på Lottenlund Estate söndagen den 8/9

Vi fick en genomgång av vinodling, biodling och äppelodling på Lottenlund. Gården har på några år vuxit fram från en idé som väcktes under ett besök på en vingård i Toscana – att bo på en vingård fast hemma dvs. en kilometer söder om Allerums kyrka utanför Helsingborg. Vingården är under uppbyggnad och under hösten skördas vindruvorna för första gången. Så vi får vänta på vinet.

Spännande att få möta en vinbonde, som tror och satsar på den växande trenden – Kulinarisk turism och står för hållbarhet, närodlat utan kemiska växtskyddsmedel. Och ger möjlighet att bidra till den biologiska mångfalden på landsbygden med hjälp av sina bin, som pollinerar äppelodlingen. Tina Berthelsen är också en av initiativtagarna till REKO-ringen Kullabygden och Helsingborg, som hon berättade om.

Medlemmar från vår förening gjorde en Slow Food-matresa till Scotland 16 –21 september 2019

Denna fantastiska resa skräddarsyddes av våra slowfoodare Wendy och Bosse, som bor i Skottland och guidade med besök i bl.a. den vackra och historiska kustbyn Aberdour, Fife, Edinburgh, Orkney öarna och Westray. På familjehotellet Lynnfield på Orkney serverades varje kväll gourmémiddagar där lokala producenter berätta om sina verksamheter och produkter. Givetvis gavs också tillfälle att smaka whisky och havets läckerheter.

Träff 6 – Våra Skottlandsresenärer berättade, visade bilder och bjöd på smakprover från resan onsdagen den 16 oktober på Olympiaskolan

Vi som inte hade möjlighet att vara med på resan fick en fin reseupplevelse med vackra bilder och njöt av smakprover från Skottland.

Träff 7 – Guyana en pärla i Sydamerika tisdagen den 26 november på Olympiaskolan. Hemtrakt för vår styrelsemedlem Elizabeth Khan Tublén

Honberättade om landets matkultur. Befolkningen i Guyana delas in i sex etniska grupper. Den största som utgör nästan halva befolkningen är indier. När slaveriet förbjöds och många av de svarta slavarna flyttade från sockerplantagerna hämtades mycket arbetskraft från Indien. Övrig befolkning är främst britter, portugiser och kineser. Georgetown är Guyanas huvudstad och viktigaste hamnstad. Den grundades av holländarna på 1600-talet då landet var en holländsk koloni. 1815 tog britterna över landet. De ursprungliga indianerna utgör bara ca 10 procent av befolkningen men deras matkultur lever kvar. Elizabeth bjöd bl.a. på en gryta med ursprung från dem. Vi fick uppleva en spännande och exotisk resa till hennes hemland och tillsammans blandade vi en uppfriskande drink.

Vi gjorde en ”Svenska Akademien” och ställde in diplomeringen 12/12

Styrelsen tog beslutet på grund av att de tilltänkta kandidaternas verksamheter hade förändrats.

Samarbetet med Dante Alighieri kommer att tas upp igen under 2020.

Bo Dahlgren har fått i uppdrag att ta ansvar för att aktivt arbeta med att sätta fokus på våra unika och utrotningshotade arter för att rädda och bevara den biologiska mångfalden som t.ex. Blommehöna, Göingeget, Stenbit etc. och placera dem i The Ark of Taste. För att därefter få restauratörer att vilja lyfta fram maträtter baserade på dessa. På grund av convid-19 kommer detta arbete att flyttas framåt i tiden.

Annette Nilsson

Ordförande med styrelse

Slow Food Skåne – Convivium Scania