14 nya Presidia projekt på Terra Madre den 25 oktober

Närmare två miljoner av världens växt- och djurarter har inventerats, men det är förmodligen bara en fraktion av det totala antalet på vår jord. Slow Food har sedan 2003, när Slow Food Foundation for Biodiversity bildades, aktivt skyddat och premierat växt- och djurarter som hotas av utrotning. Detta tillsammans med 10 000 jordbrukare, uppfödare, fiskare och mathantverkare i över 50 länder. Här är några exempel på nya Presidia projekt på Terra Madre i år.

Vild Palmolja från Guinea-Bissau

Genom hela Guinea-Bissau, där klimatet är fuktigt och jorden sandig, plockar man frukterna från den vilda palmen, som pressas till en tjock-flytande orange-röd olja med doft av frukt, tomat och kryddor.

Luwero Robusta kaffe från Uganda

Uganda är Afrikas näst största kaffeproducent, efter Etiopien som är födelseplatsen för Arabica kaffet. Men i Uganda växer Robusta kaffet som är en viktig kaffesort till olika Espresso-blandningar. Här växer de gamla arterna Kisansa och Nganga på 1 200 meters höjd inte långt från Victoria-sjön.
Lokalbefolkningen äter kaffefrukten i soppor, eller så tuggar man den färsk för dess stimulerande egenskaper.

Puebla Sierra Norte honung från Mexico

Puebla Sierra Norte är en bergskedja i Mexico som når över 2 300 meters höjd. Här har urbefolkningen utvecklat ett ”produktivt skogssystem”, som i århundraden gett tillgång till skogens alla resurser, utan att hugga ner den. Det inhemska biet Scaptotrigona Mexicana spelar en avgörande roll som pollinerare och beskyddare av den biologiska mångfalden i området. Den insamlade honungen jäses och används i matlagningen, men har också en viktig betydelse som traditionell medicin bland befolkningen.

Siyez vete bulgur från Turkiet

I jordbruksområdet Kastamonu i norra Turkiet, bland dess stora skogar och nära doften av Svarta Havet, fortsätter jordbrukare att odla den allra äldsta vetesorten Triticum Monococcum, benämnd Siyez på turkiska. Det är en vetesort som skiljer sig från vanligt vete, och durumvete eftersom den har en hög proteinhalt och är fri från gluten. Vetekornen kokas i 20 minuter för att sedan torkas i solen. Vetet används som ingrediens i buljong smaksatt med smör och hackad lök.

Skinkpatén Furmagin de Cion från Schweiz

Patén är gjord på skinka, lever, kanel, muskot, klöver, mejram, lök och vitlök smaksatt med vin. Blandningen stoppas i en bukhinna och gräddas i ugnen i 40 minuter. På den lokala dialekten betyder Cion grisrasen och Furmagin skinkblandningen, traditionellt producerad i Poschiavodalen i kantonen Graubünden, nära den italienska gränsen.

Terra Madre och Salone del Gusto inträffar i år mellan den 25 till den 29 oktober i Turin. Slow Food Skåne har fått förmånen att utse tre delegater och några av våra medlemmar åker på egen bekostnad till denna fantastiska nätverksträff.

Läs mer på Terra Madre

Höstens program är här

Vi börjar redan lördagen den 29 september med ett kulinariskt avstamp till Söderåsen.
Vi besöker några odlare och producenter, äter en sopplunch och besöker Stenestad Park som är ett pomologiskt centrum. Den 18 oktober provar vi olika äppelmustsorter, ekologisk cider och äppelvin. Till sist provar vi Calvados med olika efterrätter på äpple. En riktig äppelfrossa.

Den 8 november får vi en kulinarisk guidning av Ingemar Bengtson. Vi smakar råa och stekta champinjoner med vin, smakar rå och stekt lök i kombination med vin. Och hur smakar ägg med vin? Därefter tillagar vi vildfångad Östersjölax eller öring, med potatis, hollandaisesås och sparris. Ingemar är en av de personer som varit med i Slow Food längst. Han var medlem innan vi startade Slow Food Skåne för tio år sedan.

Mycket välkomna