Tioårs jubileum den 13 maj 2012

Det har nu snart gått 10 år sedan vi startade Convivium Scania – Slow Food Skåne.
Det tänkte vi fira med ett rejält kalas på Fredriksdals Museum och trädgårdar i Helsingborg, söndagen den 13:e maj 2012. Vi bjuder in aktiva medlemmar, förre detta medlemmar och Slow Food vänner från Sverige, Norge, Tyskland och Danmark.
Vi har skickat en inbjudan till Carlo Petrini i Bra, grundare och ledare av Slow Food rörelsen och eftersom vi vet han är intresserad av Skåne, hoppas vi att han kan komma till oss.

Vi passar på att diplomera odlare och producenter, bjuder in press och media och vi arrangerar en sensorisk provning av smaker för barn. Dessertmästare Jan Hedh kommer att göra en härlig glass med blommor. Vi utlyser en tävling till den som kan göra den allra godaste rabarberpaj och maten som serveras kommer att presenteras av Per Dahlberg på Gastro.

Du kan redan anmäla dig nu på slowfood@telia.com
Välkommen

 

Besök på Helsingborgs nya bryggeri

Vid det förra seklets början fanns det hundratals mindre bryggerier runt om i Skåne. Redan år 1850 presenterade gamla Helsingborgs bryggeri en lageröl som nu har fått en renässans. Det nya bryggeriet har bara varit i gång drygt ett år, men redan hunnit vinna ett pris för Sveriges bästa ljusa lager på Göteborgs ölfestival.

Våra medlemmar och gäster fick prova Helsingborgs Vinter, Helsingborgs Amber Ale och Helsingborgs Lager, tillsammans med snacks och tilltugg. Vi fick en rundvandring i bryggeriet och lära oss om Helsingborgsölets historia, samt om vilka råvaror som används.

Helsingborgs bryggeri

Brunkål, grönkål eller rödkål?

I en intressant artikel i Helsingborgs Dagblad tar journalisten Håkan Palm upp vilken kålsort som väljs här i Skåne till julskinkan. Brunkål är populärast, men det finns även skåningar som gillar grönkål, medan rödkål sällan faller oss på läppen.

I Halland har långkålen, gjord på grönkål närmast blivit en landskapsrätt och den smakar ljuvligt. Och att göra en grönkålssoppa med frikadeller värmer gott vid julbordet.

Brunkålen som är gjord på vitkål, dominerar i Skåne och smakar perfekt med julskinka, köttbullar och senap.

Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad