Slow Wine

Nyligen träffades 25 slowfood medlemmar till en vinprovning av Slow Wines, som presenterades av Ingvar Johansson. Vad kännetecknar då ett Slow Wine?

 

  • Druvorna får gärna vara ekologiskt odlade
  • Vinerna ska vara ursprungstypiska
  • Hantverksmässigt framställda i små kvantiteter
  • Vinerna ska vara av hög kvalitet och gärna odlade på druvor som riskerar att försvinna

 

Provningen blev en mycket lyckad tillställning med god stämning och fantastiska smaker. Är du intresserad kan du hämta vinlistan här: Slow wine

Slow Wine ges ut av Slow Food Editore och beskriver över 8 000 italienska viner från
1 800 vinmakare. Ett måste om man vill besöka vingårdar i Italien.

Ingvar Johanssons vinblogg heter http://billigtvin.blogspot.com/

Hängmörat kött – en god idé

I E24 Entreprenör kunde man nyligen läsa om Britt-Marie Stegs företag Hälsingestintan, vars affärsidé är att ta fram hängmörat kött från utvalda djur. Idag säljer hon gris- och nötkött för över 100 miljoner kronor årligen.
Hon menar att många uppfödare har fastnat i ett system där det gäller att producera mycket kött på kort tid. Hon har mött konservativa slakterier, som inte sorterar köttet och håller reda på identiteter. Det passar inte in i deras stora rationella flöden. Britt-Marie menar också att svensk köttindustri har en oförmåga att tänka nytt. Det behövs en kommunikation direkt från konsument till uppfödare. Idag har de flesta uppfödare bara kontakt med slakteriet.

Läs mer på:
http://www.e24.se/entreprenor/hennes-affarside-hangmorat-kott_3187300.e24

Slow Food i USA

I en artikel i The Faster Times intervjuas Slow Food USA:s ledare Josh Viertel. I september arrangerades ”take back the happy meal”, en slogan med antydning till en välkänd fast food kedja. Man ville visa att det är möjligt att servera en näringsriktig måltid för mindre än $5 per person. Det blev succé då över 30 000 personer deltog på kontinenten i Slow Food USA:s $5 utmaning. Tilläggas kan att USA har 25 000 aktiva Slow Food medlemmar.

Josh Viertel anser att USA är ett land där det är lättare att sälja Froot Loops till barnen än att ge dem frukt. Han menar att det är tre faktorer som styr valet av kost idag, pris, tillgång och kunskap, och som gör det svårt för konsumenten att välja näringsriktig och god mat.
Potatis chips kostar 12 gånger mer per kilo än vanlig potatis, fortsätter Viertel.

Läs hela artikeln här:
USA_Thefastertimes.com_14-10-2011