Till Kullabygden

En härligt solig men kall lördagsmorgon åkte inspirerade Slow Food medlemmar på en liten rundtur i Kullabygden. Vi började med ett besök på Kullalamm som ligger i byn Södåkra. Trots att de flesta av oss som var med bor i Helsingborg, hade nästan ingen tidigare besökt denna plats. Men så är ju Skåne ett stort och omväxlande landskap.

Här mötte vi Otto Ramsay som med inlevelse visade oss runt på gården. ”Jag älskar djur”, säger han. Och det märks att djuren har det bra. Familjen hade nyligen byggt ett öppet stall, där tackorna kan få skydd för blåst och regn. Kylan är inget problem, men det måste vara torrt och vi vet ju alla hur mycket det kan blåsa och regna i nordvästskåne.

Sedan hämtade Otto en av sina fyra border collies och vi fick en härlig uppvisning i hur man vallar lamm. ”Utan hundarna, hade vi aldrig klarat oss”, säger Otto.

Efter Kullalamm körde vi till Kullamust där många köpte nypressad äppelmust och sedan for vi vidare till Larsviken där vi åt en god värmande sopplunch. Här berättade Bitte Persson med glöd om deras verksamhet och vi passade på att handla kött, kyckling, potatis och grönsaker i deras gårdsbutik med stort utbud.

Och så fick vi se anläggningen för tillverkning av chips, de tänker sätta igång. Vi avslutade resan på Vikentomater som odlar över 80 sorters tomater. Kjell Olofsson som startade tomatodlingen 1964, visade oss runt i växthusen och vi fick smaka på flera olika sorter.

Italiensk Michelinkock får jobb på McDonald´s

Den 81-årige milanesiske stjärnkocken Gualtiero Marchesi, med tre michelinstjärnor i sitt CV och en av Italiens mest berömda kockar, har fått jobb på McDonald’s. Det rapporterar engelska The Independent i veckan. Marchesi kungjorde att han skapat två nya hamburgare, efter att han frågat ut var italienska ungdomar kunde tänka sig att äta.

Roberto Masi, högste chef på McDonald’s Italia, beskrev det som en dröm som kommit i uppfyllelse. Medan ordföranden för Italienska Slow Food, Roberto Burdese menar att det är en cynisk marknadsföringsploj och att agerandet lämnar en sur smak i munnen. Ingredienserna i dessa hamburgare, ger inte tillräckligt med näring, menar Burdese.

Förra månaden lämnades en rapport om att Italien har flest överviktiga barn i Europa, och att vart tredje barn i landet lider av övervikt och fetma vid åtta års ålder.

Saffran vinner över opium

För andra året i följd driver Slow Food Stockholm Haga sitt projekt ”Saffran vinner över opium”. Initiativet innebär att man köper den finaste eko-saffran från Herat, som drivs av kvinnokollektivet Ghoryan’s Womens Saffron Association i Afghanistan. Stockholm Haga fann inspirationen på Terra Madra i Turin, där italienska ISAF- soldater sålde saffran under parollen ”Lo zafferano vince sul oppio”.

Vinsten överförs till kvinnokooperativet för att de ska kunna göra nya inköp av saffranslökar till utsäde, gödning, marknadsföring och administration. Ett stöd som kvinnorna i Herat är helt beroende av eftersom de som odlar saffran får betalt i efterhand, till skillnad från opiumodlarna som får betalt i förskott.

Vi i Skåne har köpt in ett litet parti saffran till våra medlemmar. Priset är 115 kr/gram och allt går oavkortat till kvinnorna i Herat. Tilläggas kan att vanligt Apotekssaffran kostar cirka 80 kr/gram.

Läs mer på Slow Food Stockholm Haga

Cheese 2011 i Bra

Vartannat år i september arrangerar Slow Food den stora ostmässan Cheese, som i år drog till sig 160 000 besökare. De utsökta ostar som presenteras kommer mest från traditionella europeiska ostländer som Frankrike, Italien, Schweiz, Österrike, Spanien och Tyskland men i år ville man speciellt visa upp mejeriprodukter från afrikanska länder.

Slow Food satsar på en ökad närvaro i Afrika, med aktiviteter i 30 länder för att försöka säkra ett historiskt jordbruk i balans med naturen och med stor biologisk mångfald. Slow Food Skåne har bidragit ekonomiskt till Afrika, som några andra convivium i norden också gjort i projektet ”A thousand gardens in Africa”.

Nästa gång Cheese arrangeras kommer det att finnas yoghurt från Kenya och ost från Burkina Faso. Slow Food är med och stödjer ett projekt för kvinnor i Burkina Faso, för att ge dem en inkomst av att tillverka ost. Och dromedarfarmaren Mohammed Tate, från Mauretanien har en önskan om att få göra ost av kamelmjölk, som han tänker presentera på Cheese 2013 i Bra.

Skulle det inte vara spännande att smaka på en kamelost? Vi planerar in en resa till Piemonte och Cheese i september 2013. Du kan göra en intresseanmälan redan nu på slowfood@telia.com

Cheese
www.cheese.slowfood.com
Raw Milk
http://www.slowfood.com/rawmilk