I början av 1900-talet kunde man landa hundratals ton ål varje år längs Skånes sydkust, mellan Falsterbo och Simrishamn. Hanöbukten norr om Simrishamn betraktas fortfarande som det bästa ålavattnet runt Skånes kust och här finns fortfarande ålagillen kvar. Ål finns även i Öresund utanför den danska och skånska kusten, samt runt vackra ön Ven.
Ålen som en gång hade en stor ekonomisk, social och matkulturell betydelse för Skåne håller idag på att tyna bort. Forskare uppskattar ett bortfall på 99 % av glasål sedan 1970.
Orsakerna är flera. Ett omfattande överfiske av glasål i länder som Portugal, Spanien och Frankrike, där glasålen är en delikatess, påverkar mycket. Ändå samlas miljontals små glasyngel i den stora bukten Severn, i syd-västra England varje år. Härifrån hämtas glasålen till ålodling och till utsättning i skånska vattendrag med flyg. Men hur ska ålen hitta tillbaks till Sargassohavet, när den blivit flygsjuk och tappat positionen mellan England och Skåne?
Den ål som undkommer och hittar till svenska vatten riskerar att hamna i mindre vattenkraftsturbiner i Halland, Skåne och Blekinge, ofta av ringa betydelse för energiförsörjning. Och ålen klarar inte att ta sig upp för laxtrappor. Ålen är inte ensam om att vara rödlistad. Nedan följer en tragisk lista på fler utrotningshotade fiskarter.
Bergtunga, Hälleflundra, Vildfångad lax, Tropiska räkor, Rödtunga, Rödspätta, Svärdfisk, Blåfenad tonfisk och Torsk.