Kockbroschyr för lantrasen Linderödaren

Föreningen Landtsvinet som ansvarar för lantrasens genbank har i dagarna kommit ut med broschyren ”Gastronomi med Linderödssvin” och syftet med denna är att öka förståelsen mellan konsument, kockar och uppfödare. Man vill uppmuntra intresset för detta rara svin som är utrotningshotat, men som samtidigt bjuder på ett delikat kött.

Slow Food Skåne stödjer helhjärtat detta initiativ. Vi ansökte om att placera den i Slow Foods smakernas ark redan 2006 och den är dokumenterad där. Slow Food har en mängd liknande projekt runt om i världen och syftet är att försöka bevara och öka beståndet av gamla lantraser, växter och all annan lokal mat som hotas av utrotning eller som riskerar att glömmas bort.

Du kan hämta broschyren här nedan.

Kockbroschyr Linderödaren

 

Höstens program är här

Vi börjar redan lördagen den 29 september med ett kulinariskt avstamp till Söderåsen.
Vi besöker några odlare och producenter, äter en sopplunch och besöker Stenestad Park som är ett pomologiskt centrum. Den 18 oktober provar vi olika äppelmustsorter, ekologisk cider och äppelvin. Till sist provar vi Calvados med olika efterrätter på äpple. En riktig äppelfrossa.

Den 8 november får vi en kulinarisk guidning av Ingemar Bengtson. Vi smakar råa och stekta champinjoner med vin, smakar rå och stekt lök i kombination med vin. Och hur smakar ägg med vin? Därefter tillagar vi vildfångad Östersjölax eller öring, med potatis, hollandaisesås och sparris. Ingemar är en av de personer som varit med i Slow Food längst. Han var medlem innan vi startade Slow Food Skåne för tio år sedan.

Mycket välkomna

Länderna med världens bästa mat

Nu har 27 000 resenärer från hotellbokningssajten hotels.com utsett de länder som har världens bästa mat. Italien toppar listan med 32 % av rösterna vilket inte kommer som en överraskning för en Slow Foodare. Därefter följer Frankrike med 24 % följt av Japan med 18 %.

När världens godaste mat röstades fram på Facebook vann den Thai-ländska maträtten Massamancurry, Italiensk pizza blev 2:a och Mexiko 3:a med choklad.

Nedan följer listan på de tio länder som anses ha världens bästa mat.

Italien 32 %
Frankrike 24 %
Japan 18 %
Kina 13 %
Spanien 11 %
USA 10 %
Mexiko 8 %
Thailand 8 %
Taiwan 5 %
Indien 5 %

Resor och mångkultur utvecklar ätandet

Världsmaten tar större och större plats i butikerna och intresset för utländska matvaror och rätter ökar stadigt. Många butikskedjor ser en 20 % ökning av världsmaten, främst mat från Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Ris är populärt, liksom nudlar, surkål, paprika och aubergine.

Medelhavsmaten är också sedan många år en favorit bland konsumenterna. Olivolja, pasta, pizza, olika slags ost, vin, skaldjur, förädlade och torkade charkuterier köps gärna av stora konsumentgrupper.

Det mångkulturella samhället med stora invandrargrupper bidrar till ett internationellt ätande. Axfood och flera andra grossister har numera ett sortiment till de som har sina rötter i andra länder, och som tidigare varit tvungna att söka upp specialbutiker. Men från att förr stått på särskilda hyllor, har nu varorna spridits ut till sina respektive varugrupper, eftersom man inte längre ser dem som ett specialutbud utan som vilka dagligvaror som helst.

Det är en positiv utveckling med denna mångfald av världsmat, så länge råvarorna är bra, tar hänsyn till miljön och är rena. Samtidigt blir det en viktig uppgift att värna och uppmärksamma de gamla lokala maträtterna och recepten, så att de inte glöms bort.

Vitkål och Coleslaw

Det är osäkert var och när den första vitkålen såg dagens ljus. Redan i det antika Grekland tillhörde kål läkeväxterna. Att den var vanlig hos romarna vet vi. Cato den äldre (234 – 149 f.Kr.), som var en romersk författare och senator prisade denna grönsak för sina medicinska egenskaper med att säga: ”Det är kålen som överträffar alla andra grönsaker.”

Den odlade kålen kommer från en grönskande planta som kallas vild senap – havets kål eller vildkål och har sitt ursprung runt Medelhavets kust. Julius Caesar förde både den röda och den vita huvudkålen med sig på sina härjningståg i nordvästra Europa. Kålen spreds snabbt och vid slutet av 1500-talet fanns det minst 15 olika namngivna sorter.

Den vanligaste typen av köksträdgård i vårt land under medeltiden var kål-gården, på danska kaalgaard. Här odlades inte bara kål och rovor utan också morötter, lök, ärter, bönor och kryddor.

Möjligheten att förädla och förvara den som surkål har räddat många undan bristsjukdomar och svält. Surkålen kom troligen först till östra Europa med Djingis Khan. I Asien har man sedan urminnes tider använt syrning och inläggning som metoder för att spara grönsaker. Så påståendet att den Kinesiska muren byggdes med hjälp av surkål är förmodligen ingen överdrift.

Coleslaw med äpple
En härligt krispig och krämig sallad god till grillat kött, fågel eller till kryddiga stekta korvar.
4 personer 

Ingredienser
4 dl fin strimlad vitkål
1 litet syrligt äpple
1/4 strimlad rödlök
1 liten riven morot
1-2 tsk dijonsenap
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
Några stora droppar Canesirap eller flytande honung
Salt och peppar efter smak

Riv kål, lök, morot och äpple och blanda ner dijonsenap, crème fraiche och majonnäs. Krydda med sirap/honung, salt och gärna svartpeppar efter smak. Låt stå kallt några timmar eller gärna över natten för att mogna.

Text och recept Annette Nilsson