H22 City Expo

Föreläsning: Slow Food – Vad är det?

Program Tisdag 28 Juni 14:00 – 16:00

Slow Food arbetar med att bevara vår biologiska mångfald och samlar in arter i
Smakernas Ark – The Ark of Taste.
De som riskerar att försvinna från vår jord och tillhör planetens kultur, historia och tradition.

Nu har vår skånska landskapsfisk ålen simmat in i Arken! https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

Vad vet du om ålen mer än att den är vår landskapsfisk och traditionellt ätits på julbordet?

Är du intresserad av mat och fakta kring ålfiskets historia och idag? Här får du en unik möjlighet att möta den legendariska ”ålakäringen” Maria Blombärg, gift med ålafiskaren Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson från Ålakusten. Ålafisket där uppfyller kraven för ett hållbart småskaligt, kustnära fiske enligt FN:s globala mål.

Maria är ordförande i Ålakustens kulturarvsförening och författare till boken:
Ål en urgammal matkultur, som hon kåserar om och signerar på plats. Ett dokument om ålen och dess urgamla matkultur. Något som både barn och barnbarn kan ta med sig in i framtiden och sprida vidare. https://www.alarv.se/foreningen/

Hallå barn och ungdomar!

Kom till ett smakäventyr i foajén utanför Konserthusets Lilla Sal tisdag 28 juni kl. 14-16.
Här får du möjlighet att använda dina sinnen: känsel, syn, hörsel, smak och doft.
Testa var du har dina grundsmaker på tungan och se om du kan skilja på
ekologiska och icke ekologiska smaker.

Avluta övningarna med att få ett ”Slow Food Smaka på” Diplom.

Slowfood Skåne håller föreläsning på H22 City Expo
H22 City Expo Startsida

Föreläsning: Slow Food – Vad är det?

Vi presenterar Slow Foods arbete lokalt och globalt både under föreläsningarna i
Lilla Salen och i foajén där vi bjuder in till ett smakäventyr för både barn och vuxna där du får:

  • Använda dina sinnen: känsel, syn, hörsel, smak och doft
  • Testa grundsmaker
  • Se om du kan skilja på ekologiska och konventionella smaker

Som barn och ung får du sen ett ”Slow Food Smaka på” Diplom.

Program Fredag 17 Juni 14:00 – 16:00

Vi arbetar med skånska odlare, uppfödare och mathantverkare och ser till att konsument och producent möts. De som arbetar för

  • GOD: smakrik och hälsosam mat
  • REN: produktion som inte skadar miljön
  • RÄTTVIS: tillgängliga priser för och rättvisa villkor med rimlig betalning till de som producerar.

Dessa diplomerar vi i Slow Food Skåne. Under våra 20 år som förening har vi hittills diplomerat över 20 stycken. Du får träffa Mina Kandi, som diplomerades 2021. Hon driver ett småskaligt ekologiskt lantbruk med lammuppfödning på Sigvard Månsgård utanför Åstorp. Mina berättar om sin verksamhet. Hon är också kock och har som specialitet hamburgare med en twist av Marocko. https://sigvardmansgard.wordpress.com/; https://sv-se.facebook.com/Sigvardmansgard/

Program Tisdag 28 Juni 14:00 – 16:00

Slow Food arbetar med att bevara vår biologiska mångfald och samlar in arter i Smakernas Ark – The Ark of Taste.
De som riskerar att försvinna från vår jord och tillhör planetens kultur, historia och tradition. Nu har vår skånska landskapsfisk ålen simmat in i Arken! https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/scanian-eel/

Vad vet du om ålen mer än att den är vår landskapsfisk och traditionellt ätits på julbordet?

Är du intresserad av mat och fakta kring ålfiskets historia och idag? Här får du en unik möjlighet att möta den legendariska ”ålakäringen” Maria Blombärg, gift med ålafiskaren Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson från Ålakusten. Ålafisket där uppfyller kraven för ett hållbart småskaligt, kustnära fiske enligt FN:s globala mål.

Maria är ordförande i Ålakustens kulturarvsförening och författare till boken:Ål en urgammal matkultur,som hon kåserar om och signerar på plats. Ett dokument om ålen och dess urgamla matkultur. Något som både barn och barnbarn kan ta med sig in i framtiden och sprida vidare. https://www.alarv.se/foreningen/

Slowfood Skåne håller föreläsning på H22 City Expo
H22 City Expo Startsida

Vårens program 2022

Träff 1 – Torsdag den 17 mars kl. 18 på Träffpunkt Tågaborg, Tågagatan 32, Helsingborg – Mat och vin från udda länder som Georgien, Armenien, Azerbajdzjan och Moldavien.

Vi skickar våra tankar till Moldaviens grannland Ukraina och hoppas att den ryska invasionen och kriget snart ska upphöra.
På träffen erbjuder vi en spännande smakpalett med 12 små rätter från dessa fyra länder samt bröd och vatten därtill. Pris 150 kr/person för medlemmar och 200 kr/person för gäster/icke medlemmar. Du sätter in pengarna för maten på vårt Plusgiro 356414-3 eller Bankgiro 5686-1107. Vi provar vitt och rött vin från Armenien, Moldavien och Georgien, som även erbjuder sitt Orange vin. Vi avslutar kvällen med ett dessertvin på Granatäpple från Azerbajdzjan. Vinet betalar du per glas till självkostnadspris. Du swishar det du dricker till Marie och har du inte swish, så ta med kontanter. Senast anmälan den 15/3.

Träff 2 – Fredag den 8 april kl. 18 på Träffpunkt Tågaborg – Odla på balkong och liten täppa för bin & humlor och andra pollinerare.

Vi kommer att fokusera mycket på de vilda bina där även humlor ingår samt andra pollinerare som t.ex. fjärliar och tipsa om mat till dem under säsong, så vi kan förse dem med dukade bord. Vilda bin och humlor jobbar längre dagar än tama bin och är ute i alla väder också när det blåser och regnar. Deras matförråd räcker bara i ungefär tre dagar medan honungsbin kan ha reserver för en månad. Därför är det extra viktigt att vi hjälper dessa. Inga-Lill Widmark och Annette Nilsson håller på att förodla och kommer förhoppningsvis med små plantor till dem som vill ha en starter. Vi kommer att servera en vårsoppa, örtbröd och dryck till självkostnadspris. Har du inte möjlighet att komma kl. 18 håller vi samma övning för Träffpunkt Tågaborgs seniorer redan kl. 13.30 samma dag och då serverar Slavica kaffe och kakor i caféet till självkostnads-pris. Då är du också som medlem varmt välkommen!

Träff 3 – Söndag den 22 maj kl. 13 på Träffpunkt Tågaborg Slow Food Skånes – Convivium Scanias årsmöte.

Vi inbjuder våra medlemmar till årsmöte och erbjuder mat med tema Sparris samt dryck till självkostnadspris. Vill du äta så anmäl dig senast 15/5.

H22 city expo äger rum under 35 dagar i sommar från den 30 maj – 3 juli. Det kommer att bli en stor folkfest, där Helsingborg bjuder in både helsingborgare och omvärld för att delta i Helsingborgs stora välfärdssatsning med utveckling av morgondagens lösningar för en ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad.

Slow Food Skåne – Convivium Scania kommer att medverka med föredrag, information och aktiviteter och återkommer med fler detaljer.