Ark of Taste

Slow Food gör sitt stöd för den biologiska mångfalden verklig genom att främja småskaliga tillverkare av kvalitetsprodukter. Sedan starten 1996 har The Ark of Taste en växande lista över livsmedel som glömts bort eller marginaliserats och som riskerar att försvinna helt. The Ark identifierar över 500 djurraser, frukter, grönsaker, beredda livsmedel och maträtter.

The Ark of Taste syftar till att åter-upptäcka, beskriva och publicera glömda smaker. Här samlas utmärkta gastronomiska produkter som hotas av industriell standardisering, hygienlagar, regler för storskalig distribution och miljöförstöring. Arkprodukter sträcker sig från den italienska Valchiavennageten till en unik form av grekiska bondbönor som enbart odlas på ön Santorini.
Alla produkter är utrotningshotade och har verklig ekonomisk bärkraft och kommersiell potential.

I Sverige finns bara två produkter som blivit utnämnda till Food Communities Presidia produkter och det är Souvas – torkad reninnerfilé och Källarlagrad getost från Jämtland. De övriga projekten är Food Communities och kommer att kunna lyftas in som presidia produkter när vi lyckas finansiera projekten.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.