Vårens program

Träff 1 – Rulla dig jorden runt med hjälp av köttbullar. Vi gör en jordenruntresa i köttbullekonst på Träffpunkten Tågaborg, Tågagatan 32 torsdagen den 13 februari kl. 18.
Inte konstigt att just köttbullar är så vanliga i hela värden, då vi kan ta vara på så mycket som möjligt av ett slaktdjur. Mala ner de mindre möra bitarna för att göra det billigare att köpa och enklare att tillaga. De kan göras på fläskfärs, lammfärs, kalvfärs, oxfärs, kalkonfärs, kycklingfärs, viltfärs etc.

Spanjorerna stoppar i starka korvar, italienarna citronskal och grekerna oregano. Från Nordafrika över Turkiet, Arabiska halvön till Iran använder man Baharat kryddblandning. Vi kallar dem för köttbullar, kafta, cevapcici, köfte, polpette etc.

Vi kommer under kvällen att ha olika matlagningsstationer där vi tillsammans tillagar dem. Givetvis kommer vi också att laga Skånska köttbullar med kryddpeppar. Kan man dricka vin därtill? Vi testar och passar på att njuta tillsammans av våra rullade bullar med tillbehör medan vi pratar Slow Food.

Pris för medlemmar 120 kr och icke medlemmar 170 kr. Dryck tillkommer till självkostnadspris. Vi vill gärna ha din anmälan senast den 7 februari.

Träff 2 – En fantastisk vinprovning i Helsingør tisdagen den 3 mars kl. 18.00 på Skydeselskabet, Stengade 46 Helsingør – fem minuters promenad från färjan
Vi provar 8 utvalda kvalitetsviner från Piemonte och vinhuset Damilano med bl.a. sina fantastiska Barolo som förenar kraft, elegans, komplexitet och sandiga tanniner. Giuseppe Borgogno grundade firman 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman ca 1 kilometer utanför Barolo nära Alba, där man har över 58 hektar som ger cirka 430 000 flaskor per år. Flaggskeppen är deras Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Vi kommer under kvällen att bjudas på en härlig tapasinspirerad meny. Värd är Gastrovin.dk med Sommelier Nikolaj Pedersen. En medlem i Skydeselskabet kommer att berätta om husets historia med många svenska anknytningar. Du som vill får möjlighet att handla vin under kvällen. Du anmäler dig på Gastrovins länk nedan och betalar där 400 DKR för denna träff. Tänk på att först till kvarn gäller. Ta med orderbekräftelsen som biljett. Du kan åka med ForSea från Knutpunkten var tionde minut och överfarten tar 20 minuter. https://gastrovin.dk/shop/57-diverse/99-slow-food-skaane-vinsmagning/

Träff 3 – Sigvard Månsgård, Ådalsvägen 112, Åstorp söndagen den 26 april kl.14
Vi börjar med en rundvandring och ser deras uppfödning av lamm och hela produktionsgången med slakt, gårdsbutik och tillredning precis som på den gamla goda tiden. Gårdens drivande innovatör och köksmästare är Mina Kandi med utbildning till gastronomisk kock vid Akademi Båstad och sedan arbete på Gastro och Sofieros slottsrestaurang. Resultatet har blivit fine diningens finess tillsammans med exotiska smakupplevelser från hemlandet Marocko. Vi avslutar med en spännande lammhamburgare, kaffe med kaka innan vi handlar loss i gårdsbutiken. Pris för medlemmar 100 kr och icke medlemmar 150 kr. Dryck tillkommer till självkostnadspris. Vi vill gärna ha din anmälan senast den 18 april.

Träff 4 – Årsmöte i Maria Park, Paviljonggången 3, på Magelungens skola söndagen den 10 Maj kl. 13
Vi håller vårt årsmöte som vi gjort flera gånger tidigare på Maria Park på styrelsemedlemmen Birgitta Olsson arbetsplats. Föreningen bjuder på mat medan du betalar vin till självkostnadspris. Menyn för i år bli en överraskning! Vi vill gärna ha din anmälan senast den 2 maj.

Träff 5 – Vi planerar er tur i juni till Glada Geten Gårdsmejeri, Lilla Oberöd utanför Tyringe
Datum och tid har vi ännu inte hunnit fastställa. Vi återkommer via mail, hemsida och facebook om detta. Under tiden gå gärna ut på YouTube och se hur de har det på gården. https://www.youtube.com/watch?v=iEHjaF96o4I

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.