Terra Madre

Nätverket Terra Madre skapades av Slow Food för att ge en röst åt och synliggöra småskaliga odlare, uppfödare, fiskare och mathantverkare över hela världen, vars syn på mattillverkning tar hänsyn till miljö och samhällen. Nätverket för dem samman med forskare, kockar, konsumenter och ungdomar så de gemensamt kan arbeta med att förbättra dagens matsystem.

Det första Terra Madre mötet hölls i Turin 2004 och samlade 5 000 odlare och producenter från 130 länder. Det andra Terra Madre 2006 inkluderade över 1 000 kockar, samt 400 forskare och akademiker. Till det tredje Terra Madre 2008 inbjöds 1 000 yngre odlare, producenter, kockar, studenter från hela världen för att säkra att tradition och kunskap kring jordbruk, fiske och uppfödning överförs från en generation till en annan. Det fjärde Terra Madre hölls 2010 och nästa planeras till 2012.

Vid varje Terra Madre ägnar sig delegaterna åt seminarier och spontana möten. Diskussionerna kan vara allt från ekologisk odling till genteknik och det viktigaste är att de träffar varandra. En biodlare från Turkiet kan dela sina erfarenheter med biodlare från Zambia eller Mexico. Kaffeodlare från Etiopien eller Honduras pratar med kaffeodlare från Laos.

I samband med Terra Madre arrangeras också Salone del Gusto, som förmodligen är en av världens största matmässor. På det gamla Fiatområdet i Turin samlas alla regioner i Italien och erbjuder det bästa de kan förmå. Men här finns matvaror från hela världen och man häpnar över det enorma utbudet och mångfalden av mat.

 

Receptionen på Terra Madre där över 6 000 personer från hundratals länder anmäler sig.

 

 

 

Jag fick själv tillfälle att vara med på Terra Madre 2006 och det var en fantastisk mångkulturell upplevelse. Att få prata mat och matkultur med afrikaner, indianer från sydamerika och USA, skottar, walesare, basker, japaner och många andra länder var en upplevelse utöver det vanliga. Trots att jag rest mycket var detta en av mina bästa, mest lärorika och roligaste resor hittills.

Bengt Danebring
Ordförande
Slow Food Skåne

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.