Diplomeringar

2021

Sigvard Månsgård

Mina Kandi visar en stor helhetssyn på djurhållning och miljö med ett eget litet ekologiskt system där hon och hennes familj tar väl hand om djuren. Djuren tar hand om marken, som bidrar till hållbart och öppet jordbrukslandskap. Min Kandis vision om en ökad satsning på den skånska landsbygdens möjligheter att producera råvaror av högsta kvalité och samtidigt värna om det gamla goda traditionella produktionssättet. Hon har lyckats att förverkliga sin dröm om att producera och förädla råvaror av högsta kvalité direkt från sin gård. Resultatet har blivit fine diningens finess tillsammans med exotiska smakupplevelser från hemlandet Marocko. Som uppfödare, köksmästare, innovatör och säljare har hon förenat alla delar till egologiskt hållbar produktionsenhet på Sigvard Månsgård.
Gårdens produktion är i princip säsongstyrd med spännande erbjudanden, som följer djuren och naturens rytm allt i Slow Foods and om God-Ren-Rättvis mat.

Glada Getens Gårdsmejeri

Henrik hade ett 30-tal får på gården i lilla Oberöd och började arbeta på Hovdala slott alldeles i närheten och där träffade han Victoria, som då var restaurangchef och kärlek uppstod. Deras verksamhet fick en trevande start med hårt arbete, kamp med regler och byråkrati innan drömmen om att tillverka egen ost blev verklighet. Nu produceras blåmögelosten Gertrud, som är en storsäljare tillsammans med färskosten Black Metal och vitmögelosten Death Metal för Victoria lyssnar på hårdrock när ostarna blir till.

På Glada Getens Gårdsmejeri får getterna ta plats för det är de som har huvudrollen i verksamheten. Victoria och Henrik visar en stor helhetssyn på djurhållning och miljö där målet är ett eget ekologiskt system, där de tar hand om djuren och djuren tar hand om marken och bidrar till ett hållbart och öppet jordbrukslandskap. Samtidigt som det arbetar med andra små uppfödare i närområdet.
Idag bjuds vi på Victorias ostkaka. som vann SM-guld i Eldrimners Mathandverk 2018. Den är gjord på ekologisk och kravmärkt fjällkomjölk från en uppfödare och grannens ekologiska kravägg.

Vångadalens frukt & must

Vångadalens frukt & must är ett familjeföretag som drivs av Sven-Anders Persson och fru Marie-Louise Zernisson.
På markerna runt huset har Sven-Anders familj odlat äpplen sedan början på 1900-talet. En del av träden med äpplesorten Ingrid Marie är 80 år gamla. Övriga sorter odlas på Vångabergets sluttningar på väg ner mot Ivösjön. De odlar de handplockade äpplesorterna Alice, Aroma, Cox Orange, Golden Delicious, Gravensteiner, Ingrid Marie, Katja, Kim och Rubinola. Vilket innebär att vi kan njuta av enskilda äppelsorters unikitet som must. Fruktträden trivs i den kalkhaltiga jorden, som ger frukt med tunt skal och mycket smak.
2007 gick de över till enbart ekologisk odling och krav-märktes 2009. De vann SM-guld i Eldrimners Mathandverk 2018 med äppelmust gjord på Rubinola. Idag har vi möjlighet att smaka på den. Att odla ekologiskt och giftfritt innebär möjligheten att njuta av frukten som är bra för oss konsumenter, odlare och bra för planeten.

2020

Ingen diplomering p.g.a. pandemin. Mina Kandi med familj på Sigvard Månsgård skulle fått diplomering som vi sköt till våren 2021

2019

Vi gjorde en ”Svenska Akademien” och ställde in diplomeringen. Styrelsen tog beslutet p.g.a. att de tilltänkta kandidaternas verksamhet hade förändrats.

2018

Miljana Vulovic och Carina Axelsson – Förskole kock & Skol kock.

2017

Hörte Brygga med lanthandel

Här serveras det bästa ur de skånska årstiderna. De har 0-vision på matsvinn och vänder på råvarorna tills allt har omvandlats till magi för gommen. Den lokala landsbygden gynnas för de väljer små, hängivna & passionerade producenter i alla led. Dvs familjeföretag, hållbart &spårbart med stor omsorg, baserad på kunskaper och lång erfarenhet. På Hörte Brygga lagas mat efterfilosofin:
”Med kunskap och bra råvaror finns det ingen anledning att krångla till det.”
Varje vecka under sommaren bjuder Hörte Brygga in en gård som lagar mat på deras råvaror. I lanthandeln har vi konsumenter möjlighet att köpa närproducenternas produkter samt småproducenters från övriga delar av landet.

Sövde Musteri

Med stor omsorg och mycket kärlek produceras frisk och nyttig dryck ända sedan 50-talet. Allt sedan Sövde Musteri etablerades, har människor lämnat sin frukt för mustning här i naturlig miljö, genomväl beprövade metoder. Eftersom privatpersoner inte har registrerade odlingar, kan musten inte märkas som KRAV- eller ekologiskt odlad, även om de hundratals olika äppelsorter som lämnas in ’r obesprutade. Här mustas mogen frukt och fallfrukt, som sorteras efter smak, arom och sötma. Den unika blandning frukt från trädgårdar runt om i Skåne. gör att musten smakar ”lite som förr i tiden” och innehåller mycket C-vitamin. Äppelsortimentes säsonger tas vara på och därför varierar smaken från pressning till pressning, beroende på vilka sorter som är mogna och man använder inga tillsatser. Vilket innebär att man kan njuta av enskilda äppelsorters unikitet som must på t.ex. Discoveryäpple, Gravensteiner eller Pigeonette, som är ett eldrött duväpple-Pigeon.

2016

Odlat & Utvalt på Sofiero Gård med Krokstorps Gårds, Kullasparris och Larsviken

Att bilda en ekonomisk förening tillsammans med andra eldsjälar, som brinner för att odla och producera mathantverk av högsta kvalité, ger de som ingår i föreningen möjlighet att utvecklas och dela med sig av sina erfarenheter. Samtidigt underlättar de för varandra då de kan turas om att arbeta i gårdsbutiken och då vara goda ambassadörer för varandras produkter. I gårdsbutiken finns Krokstorps Gårds, Kullasparris och Larsvikens egna odlade och förädlade produkter som kallpressad rapsolja, grön sparris, potatis, chips, tomater, jordgubbar, frilandsgrönsaker, kött, samt noga utvalda produkter från andra mathantverkare i närområdet. Verksamheten upphörde 2019.

Kullasparris

Kullasparris, i Södåkra strax utanför Jonstorp, driven av eldsjälarna och entusiasterna Åsa och Johan Sjöblom sedan 2011. På gården odlas och säljs ekologisk och KRAV-certifierad grön sparris och frilandsgrönsaker som jordärtskockor, sallad, broccoli, mangold, zucchini, färgade morötter samt bönor av olika slag. Tanken är att stegvis utveckla en verksamhet som förutom odling och försäljning direkt till slutkund även ska kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att odla. skörda och lära sig mer om sparris. För närvarande erbjuds sparrissafari under säsong, där kunderna får svar på frågor om hur det till att odla grön sparris samtidigt som man får vara med om att skörda sin egen sparris och även bjuds på en provsmakning. På sparrishuset finns också möjlighet till boende och matupplevelser.

 

2016

DSC_0007 (2)

 

Två diplom på Rådhuset. Dels Kulla Sparris i Jonstorp och Odlat & Utvalt på Sofiero Gård.

2015

Diplom 2015Diplomutdelning på Rådhuset. På bilden tar Carlos Tuvesson från Soldattorpets Mejeri i Hyby emot diplomet. Hans fru Maria Tuvesson Lindgren var tvungen att stanna kvar på mejeriet med sina ostar. Till höger syns de båda pristagarna Elisabeth och Lars Hansson från Bjärhus i Klippan. Ytterligare ett diplom delades ut till Gunnaröds Gård i Stockamöllan. Tyvärr syns ej de båda pristagarna Carina och Alvar Sonesson.

2014

Diplomtagarna

Tre diplom delades ut på Rådhuset. Goa Gård i Hasslarp, Katrina af Wetterstedt och Preben Andersson. Larsviken i Viken, Bitte Persson och Bertil Larsson samt Brödkultur Stenugnsbageri Petter Polacek.

Diplomen

 

2013

Slow Food Diplom till Bjärefågel2

 

Jan Hedh delar ut diplom till Bjärefågel i Torekov för deras goda och långsamt uppfödda  kycklingar. Bjärefågels  VD Per-Olof Ingemarsson tar emot diplomet.

 

Slow Food Diplom till Vikentomater

 

Diplom till Mats Olofsson på Vikentomater för deras smakrika och  variationsrika tomater.

 

2012

I samband med Slow Food Skånes 10-års jubileum delade vi ut tre diplom på Fredriksdals Museum och Trädgårdar.

Diplomutdelning

 

Kullalamm i Skäret med ägarna Otto och Anna Ramsay. Motiveringen läses upp av Jan Hedh.

 

Diplomutdelning 2

 

Skåneländska Gastronomiska Akademins grundare och preses Sven-Olle R. Olson för sina stora kunskaper om Skånsk mat och matkultur.

 

DSC_0307

 

Bjäre Rödkullakor Sinarpsdalen i Båstad. David och Lina Lindegren tar emot diplomet.

 

2004

Restaurang Salt & Brygga i Malmö. På bilden ägaren Björn Stenbeck och Slow Foods dåvarande internationella chef Renato Sardo.

Renato o Björn med diplom

Gastronomibutikenpris

 

Gastronomibutiken i Helsingborg. Andreas Lundh och Jeanette Bjursell.

 

Il Panificiopris

 

Il Panificio i Malmö. Carmelo Di Bartolo och Sanne Kristiansen.

 

Per i Vikenpris

 

Per i Viken Charks ägare Claes Persson.

 

 

 

2003

Salt & Brygga i Malmö

Diplomering 2003-10-03 under Slow Food-träff på Restaurang Salt & Brygga, Malmö
Salt & Bryggas Björn Stenbeck får sin utmärkelse för sitt engagerande och väl genomtänkta arbete med att bygga upp en helt miljöinriktad restaurang, omtanken om personal och gäster med bl.a.en rökfri och bullerfri miljö samt för det höga kvaliteten på mat med rötter i den skånska myllan, KRAV-viner och KRAV-öl samt den varma gästfriheten och ödmjukheten.