Resor och mångkultur utvecklar ätandet

Världsmaten tar större och större plats i butikerna och intresset för utländska matvaror och rätter ökar stadigt. Många butikskedjor ser en 20 % ökning av världsmaten, främst mat från Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Ris är populärt, liksom nudlar, surkål, paprika och aubergine.

Medelhavsmaten är också sedan många år en favorit bland konsumenterna. Olivolja, pasta, pizza, olika slags ost, vin, skaldjur, förädlade och torkade charkuterier köps gärna av stora konsumentgrupper.

Det mångkulturella samhället med stora invandrargrupper bidrar till ett internationellt ätande. Axfood och flera andra grossister har numera ett sortiment till de som har sina rötter i andra länder, och som tidigare varit tvungna att söka upp specialbutiker. Men från att förr stått på särskilda hyllor, har nu varorna spridits ut till sina respektive varugrupper, eftersom man inte längre ser dem som ett specialutbud utan som vilka dagligvaror som helst.

Det är en positiv utveckling med denna mångfald av världsmat, så länge råvarorna är bra, tar hänsyn till miljön och är rena. Samtidigt blir det en viktig uppgift att värna och uppmärksamma de gamla lokala maträtterna och recepten, så att de inte glöms bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.