Kostråden – Vem ska man tro på?

Det finns de som menar att dietdiskussionen utmynnat i ett kostrådskrig. På ena sidan finns de som värnar om kolhydrater, mat som har låg fetthalt och med kostråd som stöds av Livsmedelsverket. Medan andra sidan förespråkar rejält fet mat och rikligt med kött, LCHF ”Low carbohydrate high fat”. Så vem ska man tro på?

Följer man den så kallade Atkinsdieten LCHF, innebär det att man går ned i vikt. Det har fått till följd att försäljningen av smör, vispgrädde, crème fraiche ökat med över 20 procent. Köttproducenterna jublar och bacon har blivit en storsäljare och försäljningen av nöt-, griskött, kyckling och lamm ökar kraftigt. Noterbart är att Danmark nyligen införde en ”fettskatt” på denna typ av produkter, för att sänka kolesterolvärdet för danskar, då man anser att fet mat ger hjärt- och kärlsjukdomar.

Var och en får tro på sin diet, men en omväxlande kost är ju godast och det mest naturliga.

Debatten fortsätter på Sydsvenskan den 1 mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *