Dunderhonung

Många har vetat länge att honung är en naturmedicin som kan bota, och långsamt börjar forskare nu förstå vad de antibakteriella egenskaperna är. Pollen och nektar från bin, en jäsning som bildar mjölksyrabakterier, som i sin tur bildar över 200 olika ämnen och substanser uppmanar till forskning.

All honung har positiv inverkan och den antibakteriella effekten kopplas mest till opastöriserad honung och bovete-honung har i tidigare studier lyfts fram som särskilt hälsosam. På Nya Zeeland växer Manukaträdets blommor vars nektar visat sig särskilt effektiv och honungen ses nu som ett komplement till traditionell antibiotika.

 

Förutom druv- och fruktsocker innehåller honung proteiner, enzymer, vitaminer, mineralämnen samt doft och smakämnen. Men redan vid 40 grader börjar enzymerna och de bakteriehämmande ämnena att förstöras och vid 70 grader har de förstörts.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *