Vitkål och Coleslaw

Det är osäkert var och när den första vitkålen såg dagens ljus. Redan i det antika Grekland tillhörde kål läkeväxterna. Att den var vanlig hos romarna vet vi. Cato den äldre (234 – 149 f.Kr.), som var en romersk författare och senator prisade denna grönsak för sina medicinska egenskaper med att säga: ”Det är kålen som överträffar alla andra grönsaker.”

Den odlade kålen kommer från en grönskande planta som kallas vild senap – havets kål eller vildkål och har sitt ursprung runt Medelhavets kust. Julius Caesar förde både den röda och den vita huvudkålen med sig på sina härjningståg i nordvästra Europa. Kålen spreds snabbt och vid slutet av 1500-talet fanns det minst 15 olika namngivna sorter.

Den vanligaste typen av köksträdgård i vårt land under medeltiden var kål-gården, på danska kaalgaard. Här odlades inte bara kål och rovor utan också morötter, lök, ärter, bönor och kryddor.

Möjligheten att förädla och förvara den som surkål har räddat många undan bristsjukdomar och svält. Surkålen kom troligen först till östra Europa med Djingis Khan. I Asien har man sedan urminnes tider använt syrning och inläggning som metoder för att spara grönsaker. Så påståendet att den Kinesiska muren byggdes med hjälp av surkål är förmodligen ingen överdrift.

Coleslaw med äpple
En härligt krispig och krämig sallad god till grillat kött, fågel eller till kryddiga stekta korvar.
4 personer 

Ingredienser
4 dl fin strimlad vitkål
1 litet syrligt äpple
1/4 strimlad rödlök
1 liten riven morot
1-2 tsk dijonsenap
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
Några stora droppar Canesirap eller flytande honung
Salt och peppar efter smak

Riv kål, lök, morot och äpple och blanda ner dijonsenap, crème fraiche och majonnäs. Krydda med sirap/honung, salt och gärna svartpeppar efter smak. Låt stå kallt några timmar eller gärna över natten för att mogna.

Text och recept Annette Nilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *