Terra Madre Salone del Gusto 2020 – 2021

TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO
Föreställ dig att det är som en lång resa. Vi avgår idag den 8 oktober 2020, med en rik kalender med aktiviteter som kommer att utvecklas både on- och offline, i evenemang runt om i världen. Vi fortsätter denna resa i sex månader, med nytt digitalt innehåll och många fysiska händelser över hav och tidszoner. Vi når äntligen vår slutdestination i april 2021, med Slow Foods Internationella Kongress, och tar med alla idéer för framtiden om mat som samlats in under denna resa.

EN GRADVIS UTVECKLING
Vi har börjat utveckla denna plattform, och vi vill sammanställa den in i minsta detalj, med fokus på inkludering och tillgänglighet. Som sådan ber vi vänligt om ditt tålamod.  Huset till Terra Madre har sina grundar, men det har ännu inte sina väggar, dess inredning, sina möbler. Vi lägger till dem efter hand som vi successivt går framåt. Registrera dig gärna för vårt nyhetsbrev och följ våra sociala kanaler för att hålla dig uppdaterad! https://www.slowfood.com/newsletter/

FRI TILLGÅNG!
Till skillnad från tidigare Terra Madre event är allt innehåll, som publiceras på denna plattform gratis för alla. När vi har mer material att erbjuda kommer vi också ge möjligt för donationer för att stödja Terra Madres arbete jorden runt.

VAD ÄR PROBLEMET? VAD ÄR LÖSNINGEN?
I flera månader har världen varit fokuserad på Covid-19-pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen. Ändå är det verkliga existentiella hotet vi står inför den pågående klimat- och miljökrisen, som kraftigt förstärker de andra två. Vi måste reagera och möta den krisen tillsammans, eftersom den påverkar alla aspekter av människors liv. Vår hälsa, vårt samhälle, vår ekonomi och ekologin på hela planeten. Vi behöver radikala åtgärder nu innan det är för sent.

Vi har ett svar: Biologisk mångfald. Hur är det möjligt att mata planeten som garanterar god, ren och rättvis mat för alla? Vad kan vi göra för att vända en utvecklingsmodell som skapar sociala och miljömässiga katastrofer och eroderar vårt naturliga kapital? Vi i Slow Food menar att den enda vägen framåt är genom att främja biologisk mångfald i alla dess former: från osynliga bakterier till de största arterna, liksom mångfalden av mänskliga kunskaper och kulturer. Detta uppdrag är mer brådskande än någonsin.

EN NY GEOGRAFI
Vi bör inte betrakta världen som en platt karta för att dra gränser, ett utrymme att erövra, hantera, kontrollera eller resa över på kortast möjliga tid. I den nya geografin av Terra Madre är jorden ett jordklot bestående av jord, vatten, luft, platser och förhållanden mellan människor, samhällen och arter.

Vi måste också ta hänsyn till den vertikala dimensionen höjd. Låt oss ha fokus på ekosystem och lägga gränser, politik, stater och regioner i bakgrunden. Låt oss analysera de olika svagheterna, problemen, lösningarna och möjligheterna inte som italienare eller amerikaner, ugandier eller brasilianare utan som invånare i bergen, kullarna, slätterna, öarna och städerna.

HIGHLANDS
Ta hand om marken som en möjlighet att återuppliva lokala ekonomier. I högländerna är huvudpersonerna producenter i bergiga och kuperade områden: fjällhönor, gräsmatade ostar, knölar och rötter (från Andinpotatis till rovor), baljväxter och spannmål i kullarna (kikärter, amarant, teff) och bröd producerat på hög höjd (med rågmjöl eller farro), vilda örter, kastanjer, äpplen, agave från den mexikanska platån och kaffe. Här visar vi hur system för hantering och vård av marken (terrasser, alpina betesmarker, andra i Peru, *milpa i Mexiko) representerar en möjlighet att återaktivera lokala ekonomier och ett svar på utbredda problem som avfolkning, **hydrogeologisk instabilitet och svårigheterna med jordbruksproblem och uppfödning.

*milpa – forntida jordbruksmetoderna från Maya-folken och andra mesoamerikanska människor producerar majs , bönor och squash. Milpa-cykeln kräver två års odling och åtta år för att låta området ligga i vila.

**Hydrogeologi – den del av geologin som studerar grundvattnet, dess förekomst, egenskaper och rörelse.

WATERLANDS
Ekosystemets välbefinnande beror på vårt erkännande av att hav, hav och inlandsvatten är en gemensam nytta. De tillhör oss alla, och vi måste alla ta hand om dem. I vattenländerna presenterar vi projekt med inriktning på hållbart fiske – från Medelhavet till Karibien – och försvaret av havet, hav och inre vatten samt salter, oljor, tång och naturligtvis ris – den viktigaste vattenväxten. Vi diskuterar våra vatten och hav som en gemensam risk för, och nödvändigheten av att utveckla skyddade områden, återställa värdet för arbetet i små kustsamhällen och Medelhavslandskapets roll. Vi kommer också att visa hur vi alla kan bidra till att ta hand om hälsan i våra vatten genom att bekämpa föroreningar och avfall.

LOWLANDS
Ekosystemet som visar den skarpaste kontrasten mellan olika produktionssätt. Å ena sidan monokulturer och intensiva gårdar; å andra sidan diversifierade småskaliga gårdar, en symbol för förnyelse. Slow Food föreslår agroekologi som en lösning på spridningen av intensivt jordbruk, monokulturer, ökenspridning och relaterade problem. Samtidigt är minskningen av köttförbrukningen och främjandet av ett hållbart jordbruk som respekterar djurskyddet en del av alternativet till industrialiserat djuruppfödning och avskogning.

URBANLANDS
Ett rättvist och inkluderande ekosystem där information och allmänhetens medvetenhet kan göra skillnaden. Stadsområden är en väsentlig del av vår ekosystemdelning för det enkla faktum att idag mer än hälften av världens befolkning bor i urbana områden och andelen kommer att öka ytterligare. Å ena sidan gör deras efterfrågan dem till en av de främsta orsakerna till klimatkrisen. Å andra sidan kan de vara laboratorier för innovation, platser att experimentera med nya modeller för att leva tillsammans och utveckla, främja livsmedelspolitik som syftar till att mildra vår miljöpåverkan och förändra vår kollektiva konsumtion.

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDENS NÖDSITUATIONER OCH ÖVRIGA KRISER I VÅR TID
Det är inte bara en akut sjukvård. Covid-19 representerar en möjlighet för oss att öppna ögonen och hitta lösningar på alla andra nödsituationer vi står inför: klimat- och miljökrisen; den ekonomiska krisen som skapas av en ohållbar utvecklingsmodell baserad på den omöjliga drömmen om oändlig tillväxt, en modell som främjar social orättvisa och fördelar vår kollektiva rikedom allt mer ojämlikt. Social utslagning av stora delar av befolkningen och förnekande av grundläggande rättigheter och dramatisk massmigration.

Livsmedelssystemet har påverkats djupt av den globala akutvården. Påverkningarna på utbudet och efterfrågan på mat har fått allvarliga konsekvenser för de fyra pelarna för livsmedelssäkerhet: tillgänglighet, tillgång, användning och stabilitet. Pandemin är inte bara en hälsokris utan en livsmedelskris.

Situationen vi lever i är på många sätt oöverträffad, medan det för andra helt enkelt betonar vad vi har känt länge. Covid-19 har framkallat en akut sjukvård, men samtidigt har den understrukit allvaret i den bredare miljökrisen vi står inför, en som gör planeten mer ömtålig dag för dag, som accentuerar våra egna svagheter. Endast genom att ha rätt inställning till krisen, agera omedelbart och med rätta verktyg kommer vi att kunna ändra kurs och gå mot en ny utvecklingsmodell och förbättra förhållandet mellan mänskligheten och resten av naturen.

VÅR MAT – VÅR PLANET – VÅR FRAMTID
Mat, planet, framtid. Terra Madre Salone del Gusto 2020-taggen är tydlig och enkel att identifierar en kedja av relationer som borde vara tydliga för oss alla, även om vi inte alltid märker det.

Våra relationer till vår mat – hur vi producerar, distribuerar, väljer och äter den – har enorma effekter på vår planet och därmed vår framtid.

För några år sedan läste vi den skrämmande roliga och dödliga allvarliga boken Vad om? Allvarliga vetenskapliga svar på absurde hypotetiska frågor, där fysiker, programmerare och karikatyrtecknaren Randall Munroe (kanske bäst känd som författaren till xkcd-webkomiken) svarar på bisarra frågor som ”Vad skulle hända om alla på jorden samlades på ett ställe samtidigt?” med strikt vetenskaplig noggrannhet.

VAD SKA HÄNDA OM …
Utöver de löjliga hypotetiska frågorna skulle det inte vara en dålig idé att ställa oss några frågor om mat och att tänka på några av de paradoxer som finns i vår kost (som ofta är inte mindre absurd än förslagen i Munroes bok).

Å ena sidan … vad skulle hända om vi alla åt exklusivt importerad mat? Om vi bara åt en enda typ av fisk eller kött? Om vi äter kött utan att tänka på var det kommer ifrån i denna värld av industrialiserade gårdar, slutade att oroa oss för bekämpningsmedel och accepterade ekologiska kollapser av bin och andra pollinerare?

FRAMTIDSCENARIER
På Terra Madre Salone del Gusto 2020 kommer vi att föreställa oss en mängd olika framtidsscenarier och på vilken typ av framtid som ligger framför oss, eftersom vi snart tar slut på tiden. Vi vill försöka göra detta med bidrag från alla. I vår resa mot april 2021 ber vi dig att delta på ett antal sätt genom att delta i evenemang, undersökningar och utmaningar. Och vi ska försöka förstå vart vi ska och identifiera de åtgärder, som behöver korrigeras för att säkerställa en bättre framtid.

Välkomna att delta!
https://terramadresalonedelgusto.com/en/terra-madre-2020/