Slow Food Skånes höstprogram 2019

Hej alla medlemmar och Slow Food vänner, här kommer höstens program. Tyvärr avled vår styrelseordförande och min livskamrat Bengt Danebring i mitten av maj. Vi fick skjuta fram vårt årsmöte där jag för andra gången valdes till ordförande. Saknaden är stor men att fortsätta arbeta för God – Ren – Rättvis Mat känns mycket angeläget.

För att förenkla vårt arbete har vi nu samlat både webbhotell och domän på samma plats och det innebär att vi har bytt webbadress från com till se. Besök också gärna vår Facebook sida, som administreras av vår sekreterare Marie Andreasson med adress https://www.facebook.com/slowfoodscania/

Träff 1 – Vingårdsvandring på Lottenlund Estate alldeles runt knuten söndagen den 8 september kl. 17

Vi besökte Lottenlund Estate, som på några år vuxit fram från en idé som väcktes under ett besök på en vingård i Toscana – att bo på en vingård fast hemma dvs. en kilometer söder om Allerums kyrka utanför Helsingborg. Vingården är under uppbyggnad och i höst skördar de för första gången. Så vi får vänta på vinet och hoppas på fler soltimmar i år.

Spännande att få möta en vinbonde, som med stor kunskap och full av energi tror och satsar på den växande trenden – Kulinarisk turism och står för hållbarhet, närodlat utan kemiska växtskyddsmedel. Och samtidigt ger möjlighet att bidra till den biologiska mångfalden på landsbygden med hjälp av sina bin, som pollinerar deras äppelodling. Tina Berthelsen är också en av initiativtagarna till REKO-ringen Kullabygden och Helsingborg, som framgångsrikt ger oss konsumenter möjlighet att handla direkt av odlare och uppfödare.

Medlemmar från vår förening gjorde en Slow Food-matresa till Scotland 16 –21 september 2019

Denna fantastiska resa var skräddarsydd av våra slowfoodare Wendy och Bosse, som bor i Skottland och guidade med besök i bl.a. Edinburgh och Orkney med fantastiska Slow Food producenter och deras unika produkter. Givetvis gavs det också tillfälle att bland annat smaka whisky- och havets läckerheter.

Träff 2 – Våra Skottlandsresenärer berättar, visar bilder och bjuder på smakprover från resan onsdagen den 16 oktober kl. 18 på Olympiaskolan

Vi ser framemot gruppens upplevelser och njuter av smakprover och vackra bilder från Skottland. Pris för medlemmar 50 och icke medlemmar 100 kr. Om dryck tillkommer är det till självkostnadspris.

Träff 3 – Guyana en pärla i Sydamerika och hemtrakt för vår styrelsemedlem Elizabeth Kahn Tublen, som bl.a. berättar om landets matkultur tisdagen den 26 november kl. 18. på Olympiaskolan

Befolkningen i Guyana delas in i sex etniska grupper. Den största som utgör nästan halva befolkningen är indier. När slaveriet förbjöds och många av de svarta slavarna flyttade från sockerplantagerna hämtades mycket arbetskraft från Indien. I övrigt är det främst britter, portugiser och kineser. Georgetown är Guyanas huvudstad och främsta hamnstad. Den grundades av holländarna på 1600-talet då landet var en holländsk koloni. 1815 tog britterna över landet. De ursprungliga indianerna utgör bara ca 10 procent av befolkningen men deras matkultur lever kvar. Elizabeth bjuder bl.a. på en gryta med ursprung från dem. Vi kommer att få uppleva en spännande och exotisk resa till hennes hemland och avsluta med att tillsammans göra en uppfriskande avslutningsdrink vars pris är exklusive kostnaden för träffen. Pris för medlemmar 100 kr och icke medlemmar 150 kr. Dryck tillkommer till självkostnadspris. Vi vill gärna ha din anmälan senast den 19 november.

Träff 4 -Diplomutdelning på Ristorante Trattoria Vente, Stortorget 20 vid Terrasstrapporna i Helsingborg torsdagen den 12 december 17.00

Styrelsen håller på att diskutera fram några diplomkandidater för deras insatser, som ligger i Slow Foods filosofi – God, Ren och Rättvis Mat. Under hösten kommer vi att meddela vem de stolta mottagarna blir. Vill du vara med vill vi ha din anmälan senast den 1 december.