Länderna med världens bästa mat

Nu har 27 000 resenärer från hotellbokningssajten hotels.com utsett de länder som har världens bästa mat. Italien toppar listan med 32 % av rösterna vilket inte kommer som en överraskning för en Slow Foodare. Därefter följer Frankrike med 24 % följt av Japan med 18 %.

När världens godaste mat röstades fram på Facebook vann den Thai-ländska maträtten Massamancurry, Italiensk pizza blev 2:a och Mexiko 3:a med choklad.

Nedan följer listan på de tio länder som anses ha världens bästa mat.

Italien 32 %
Frankrike 24 %
Japan 18 %
Kina 13 %
Spanien 11 %
USA 10 %
Mexiko 8 %
Thailand 8 %
Taiwan 5 %
Indien 5 %

Vad äter vi om 20 år?

Högre matpriser, miljömässiga aspekter och en växande befolkning kan betyda att vi tvingas ta fram annan mat i framtiden, enligt BBC News Magazine. I England förväntas priset på kött fördubblas inom 5 till 7 år. Kött kan bli en lyxvara och kommer då att förändra vår mathållning. Så vad kommer vi då att äta som ersättning? Framtidsforskarna har tagit fram några scenarier.

Insekter

Insekter har ett mycket högt näringsvärde och innehåller mycket protein. Insekter konsumerar nästan inget vatten, kostar betydligt mindre än köttboskap att föda upp och man uppskattar att det finns 1 400 arter som är ätbara för människan.

Den holländska regeringen har nyligen satsat 1 miljon Euro till forskning för insektsuppfödning. Man tror att gräshoppor och syrsor kan bli en ingrediens i framtidens hamburgare. Många befolkningsgrupper äter idag insekter. Gräshoppor och larver är populärt i Afrika, getingar är en delikatess i Japan och syrsor är vanligt på tallriken i Thailand.

Odlat kött

Holländarna forskar kring provrörskött också känt som odlat kött. De odlar strimlor av muskelvävnad, genom att använda stamceller från kor och hoppas kunna presentera den första test-hamburgaren senare i år. Forskarna menar att det är effektivt och ett miljövänligt sätt att producera kött på.

Alger och tång

Tång är den växt som växer snabbast på jorden. Det finns över 10 000 arter och idag äts det 145 olika arter av röd, grön och brun tång runt om i världen. Odling av alger och tång förekommer idag i Medelhavet, Asien och i Japan finns mycket stora odlingar. Forskarna menar att man kan ersätta salt i bröd, förädlad mat, såser och ost med granuler av tång.

Odlad lax – havets falukorv

I Norge har laxodlingen ökat explosionsartat enligt Svenska Dagbladet. På tio år har exporten ökat från 360 000 ton år 2002 till nästan 840 000 ton år 2011. Nu vill den norska fiskerinäringen att dagens nivå ska tredubblas fram till år 2025.

Lax är en populär och jättegod maträtt, men hur är egentligen kvalitén på fisken när laxodlarna tvingas gå över till onaturligt fiskfoder. En vildlax äter fisk- och skaldjursbaserad föda och smakar därför delikat, om man får tillfälle att fiska upp eller köpa en.

Vildlaxen är inte så röd i köttet som odlad lax, eftersom det tillsätts färgämne i fodret för att odlad lax ska se ”bättre” ut.

Det marina fiskfodret har blivit en trång sektor för laxodlarna. Det finns inte tillräckligt med fisk- och skaldjursresurser i haven för de gigantiska laxodlingar som är och planeras, så man måste titta på andra ekonomiska foderalternativ. Därför äter den odlade laxen idag mest vegetabiliskt foder som majs- och rapsolja, soja- och majsprotein. Det gör laxarna fetare medan den nyttiga Omega-3 fettsyran halveras.

Fyra styckfrysta laxar i ett dragspelspaket sparar tid till middagen, men i samma undersökning avslöjar SvD att många grossister sprutar in en koksaltlösning i laxen för att öka vikten.

Vill vi konsumenter verkligen äta denna slags lax?