Den viktiga lunchen

Var fjärde svensk hoppar över lunchrasten, och sex procent tar aldrig lunch, enligt en ny undersökning från Sifo, som är beställd av Rikskuponger. Och den som sliter sig från jobbet för att äta, äter allt snabbare.

Det är tvärtemot vad kostexperter rekommenderar, då undersökningar från skolan visar att elever som struntar i lunchen, presterar mindre och har lägre inlärningsförmåga, än de som äter en bra lunch.

Den viktiga lunchen är en tankeställare för alla arbetsgivare, som inte prioriterar hur viktig kosten är för sin personal och därmed företagets och organisationens resultat.

Över hälften av de anställda hade med sig en matlåda hemifrån till lunch, medan resten åt i företagets lunchrum eller på restaurang. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter flera gånger om dagen, vilket gör att man orkar mer, orkar hålla ett högre tempo och att man blir effektivare.

Alltså är det naivt för alla parter att glömma bort den goda och viktiga lunchen.

Osminkad konsumentinfo

”Vi såg filmen om Dole och tyckte det kändes rätt att skriva att bananerna är besprutade”, säger kassapersonalen på ICA Oppeby i Nyköping. Här kan man köpa rättvisemärkta ekologiska bananer för 24,90 kr/kg, ekologiska bananer för 22,90 kr/kg, samt de besprutade som kostar 16,90 kr/kg.

Filmerna om Dole Food Company av Fredrik Gertten i Malmö, ”Bananas” och uppföljaren ”Big boys gone Bananas” har väckt stor uppmärksamhet bland många konsumenter. Bilden kommer från Naturskyddsföreningens facebooksida.