Resor och mångkultur utvecklar ätandet

Världsmaten tar större och större plats i butikerna och intresset för utländska matvaror och rätter ökar stadigt. Många butikskedjor ser en 20 % ökning av världsmaten, främst mat från Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Ris är populärt, liksom nudlar, surkål, paprika och aubergine.

Medelhavsmaten är också sedan många år en favorit bland konsumenterna. Olivolja, pasta, pizza, olika slags ost, vin, skaldjur, förädlade och torkade charkuterier köps gärna av stora konsumentgrupper.

Det mångkulturella samhället med stora invandrargrupper bidrar till ett internationellt ätande. Axfood och flera andra grossister har numera ett sortiment till de som har sina rötter i andra länder, och som tidigare varit tvungna att söka upp specialbutiker. Men från att förr stått på särskilda hyllor, har nu varorna spridits ut till sina respektive varugrupper, eftersom man inte längre ser dem som ett specialutbud utan som vilka dagligvaror som helst.

Det är en positiv utveckling med denna mångfald av världsmat, så länge råvarorna är bra, tar hänsyn till miljön och är rena. Samtidigt blir det en viktig uppgift att värna och uppmärksamma de gamla lokala maträtterna och recepten, så att de inte glöms bort.

Winemakers dinner med Fulvio Bressan

Det här tipset fick vi av några Slow Food medlemmar. Fulvio Bressan är en vinproducent som går sina egna vägar. Mitt i Italiens främsta vitvinsdistrikt, Friuli – Venezia Giulia, gör han 75 % röda viner, resten vita. Kraftfulla viner med ambitionen att ge druvor och ursprung sitt rätta uttryck. Han fick av italienska Slow Food, utmärkelsen Slow Wine år 2006 för sin Verduzzo och 2012 för sin Schioppettino.

Fulvio Bressans familj har bedrivit vinodling i åtta generationer och odlingen är helt ekologisk. Helsingborgsbesöket är Fulvios första vinprovning i Sverige. Platsen är Lagmarks, anmälan görs på 042-14 88 30 och priset för middag och vinprovning är 995 kr. Läs mer om meny och viner nedan.

 

Odla biologisk mångfald

För att rädda den biologiska mångfalden, måste vi äta den. Det är en del av Slow Foods filosofi. Sedan jordbrukets begynnelse, för 10 000 år sedan, har den genetiska variationen ständigt förbättrats och effekterna av ett naturligt urval, har gett oss en global genetisk mångfald av växter, grödor och landraser.

De genetiska resurserna, som länge ansetts som ett arv till mänskligheten, hotas nu av utradering. De senaste sex åren har varje månad ett djur försvunnit för alltid. I ett land har 75 % av växterna, som tagit tusentals år att utveckla, försvunnit. Denna förlust av biologisk mångfald beror till stor del på nuvarande intensiva odlings- och produktionsmetoder. Som prioriterar produktiva grödor, växter och djur och som till slut leder till en standardisering.

I dagsläget är det 14 grödor och djurraser som ger 80 % av all mat som äts på vår jord. Att bevara och skydda alla andra grödor, växter och djurarter handlar om matsäkerhet.
Denna mångfald kan fredas i gen- och fröbanker och i botaniska trädgårdar. Den största samlingen finns på Svalbard, där över 60 000 fröer ligger säkra i valv under isen.

Men konservering är ingen ultimat lösning, då alla växtarter och landraser överlever bättre, genom ständig anpassning och utveckling, där de får spela ut sin fulla roll.
Slow Food främjar odling av genetisk mångfald och uppfödning av gamla lantraser hos jordbrukare. Slow Food uppmuntrar konsumenten att återupptäcka alla de glömda arterna och äta dem. På så vis kan de fortsätta att existera och gå i arv till kommande generationer.

Bilder från 10-års jubileet på Fredriksdal

Cirka 250 – 300 personer kom till Fredriksdals Museer och Trädgårdar denna dag, som efter en mulen inledning blev strålande vacker och varm. Till den tipsrunda vi gjorde deltog 90 personer.

 

Här fick alla barn och vuxna smaka och lukta på alla grundsmakerna. Dessutom delade vi ut gratis glass. Rabarberglass, myntaglass, rosglass med flera sorters glass komponerade av Jan Hedh.

 

 

Under SVT:s Sydnytts bevakning utser Jan Hedh vinnaren i rabarberpajtävlingen Maj Ekstrand.

 

 

 

Jan Hedh och Bengt Danebring delar ut Slow Food diplom till Kulla Lamm, Otto Ramsay och Anna Andersson. Övriga uppfödare som blev diplomerade var Bjäre Rödkulla, David och Lina Lindegren.

 

På Fredriksdal odlas över 20 olika sorters rabarber och här fick alla besökare smaka på variationen av smaker som finns i rabarber.

 

 

Diplom får också Sven-Olle R Olsson tidigare preses och nu hedersledamot i Skåneländska Gastronomiska Akademien för hans stora insatser inom Skånsk matkultur.