Carlo Petrini besöker Finland

Slow Foods grundare Carlo Petrini besökte Finland i veckan. Landet har nu 13 convivium och intresset för Slow Food är stort. Carlo höll ett tal i Helsingfors där han sa:
”Maten ska smaka bra, vi ska bevara ekosystemet och respektera jordbrukaren.”
”Att importera varor som kan odlas i eget land och låta pengarna styra matproduktionen, är rena rama galenskapen”.

Dagens överflöd av matprogram och recept kallar Petrini för matpornografi och han har svårt att förstå alla dieter. ”Våra förfäder skulle vrida sig i graven om de visste att vi lägger ner mer pengar på att gå ner i vikt än att äta”.

Läs hela artikeln här på Hufvudstadsbladet.

Nygammal spannmål lovar gott för framtiden

Enligt USA:s jordbruksdepartement står spannmål för mer än hälften av alla kalorier som konsumeras av jordens befolkning. Men de senaste decennierna har spannmålsodlingen reducerats till ett fåtal varianter. Vete har som exempel över 200 000 sorter, men nu odlas bara några få genetiska linjer. Ett beroende av ett litet antal slags grödor har visat sig bli problematisk, med stigande livsmedelspriser, klimatförändringar och hälsoaspekter som följd.

Nourishing the Planet har lyft fram fem grödor som inte är så kända, men som är lovande alternativ.

Amaranth

 

Amaranth var en gång hos Aztekerna i central och Sydamerika lika viktig som majs och bönor. Men har sedan dess nästan försvunnit. Plantan har vackra blommor och stora gröna löv, den är tålig och kan överleva i torra förhållanden. Den är mycket näringsrik, med mycket fibrer och protein samt innehåller den viktiga aminosyran Lysine.

 

 

 

Dista ris

Riset med sin ljus rosa färg, upptäcktes på Madagaskar först år 2000 och har lokalt blivit mycket populär. Riset är synnerligen vitaminrikt och skördarna är mycket goda. Alaotra Lake Dista Rice är ett Slow Food Presidium.

Freekeh (Farik)

Freekeh är en vetesort som skördas omogen, soltorkas och som därefter rostas. Den är mycket näringsrik, med fibrer, protein, kalcium och järn. Den är vanlig i Libanon och Slow Food Beirut har satt igång ett program för att återuppta odlingen av denna vetesort.

 

Röd Fifevete

Ursprunget är okänt men det började med att en bonde i Glasgow skickade några frö till sin vän i Ontario, Kanada. Vetet växer nu runt hela Kanada och är utmärkt anpassat till ett kallt klimat. Red Fife ger goda skördar utan input av kemikalier och dess smak har blivit mycket populär bland bagare och anses som ett perfekt vete till surdegsbröd.

Fingerhirs

Hirsens ursprung är Etiopien och Uganda. Fingerhirs odlas runt hela världen och är en av de mest näringsrika grödorna på vår jord. Hirs innehåller mycket stärkelse, järn och proteiner.
Hirs klarar torka och är motståndskraftig mot röta och insekter. Vid skörd är den arbetsintensiv, men efterfrågan är stor och den säljs för dubbelt pris jämfört med majs och durra.

Med den enorma biologiska mångfald som finns på vår jord, finns det ingen anledning att i dyra laboratorier experimentera med GMO. De naturliga grödorna finns redan, perfekt anpassade med stor potential.

Vårens program

Vårens program är här. Den domineras av föreningens 10-års jubileum på Fredriksdals Museum och trädgårdar den 13 maj. Men vi har två spännande träffar till, en om kaffe med kaffeprovning och Fairtrade. Samt ”Kryddeurter i haven og gryden” hos Camilla Plum på Själland. Välkomna.

Program vår 2012