Världens dyraste fisk

Svenska Dagbladet rapporterade nyligen att fiskmarknaden Tsukiji i Tokyo satt nytt prisrekord för blåfenad tonfisk. Fisken vägde 269 kilo och såldes för 4,9 miljoner kronor. Det motsvarar ett kilopris på 18 216 kr.

Den är en av de största havsfiskarna och uppges kunna nå en längd på upp till 3 meter, samt en vikt på över 600 kilo. Normal storlek är ca 2 meter och 500 kilo. Den största fångade tonfisken vägde hela 679 kg. Arten lever i flockar omkring 50 – 1 000 individer som i öppna havet följer stim av andra fiskar. Tonfisk fanns i Öresund fram till 1950-talet beroende på stora stim av bland annat makrill.

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) är en av de fiskarter som verkligen är utrotningshotad på grund av konsumtionsfisket. Mer än 50 000 ton fångas varje år. Den är mycket eftertraktad på den japanska marknaden. Dess feta, röda kött används till gourmetsushi och sashimi.

Arten är rödlistad av Världsnaturfonden WWF och Svenska Naturskyddsföreningen.

Två hungriga italienare

SVT1 har nyligen visat fyra entimmesprogram med de hungriga italienarna Antonio Carluccio och Gennaro Contaldo. Båda har arbetat i London i 30 år och gjort succé med restauranger och TV program i England. Gastronomiresan börjar i Emilia Romagna, sedan följer Amalfikusten, Piemonte och till sist Apulien.

Programmen kan ses i sin helhet på SVT Play och rekommenderas till alla som älskar Italien och italiensk mat.